2 months guessing, Help - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ General Discussion Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 09-01-2012, 11:26 AM   #1
Newb
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 2
Exclamation 2 months guessing, Help

I've got a 1995 jeep wrangler YJ, 4.0L straight 6.

The first week of july i was driving through town on an extra hot day, 30+ degrees. At a stop light the jeep started bucking violently as i began to drive, i pulled over and the jeep stalled. Since then the jeep starts fine when the engine is cool, it will run until it reaches normal temperature then the bucking begins, the rodeo lasts a few minutes and the engine stalls, the jeep will not start again until the engine has cooled. During the bucking the RPM's drop and pick up again, its a continuing fluctuation. It only behaves like this once the engine gets to temperature, but according to the gauge the engine isnt overheating. We had it at a garage where they replaced the computer and the Crank position sensor, they had it hooked up and said the jeep is showing no codes, and there is no engine light during or after the vehicle stalls.

We have replaced:

spark plugs, filters (air, oil, fuel), fuel pump, throttle position sensor, crank position sensor, the computer, manifold absolute pressure sensor, thermostat, idle air control valve, and the ignition coil. (in that order)


Nothing so far has worked, please help!! We are out of ideas and out of money!

ValleyG is offline   Quote Quick Reply
Old 09-01-2012, 11:52 AM   #2
2xs
Cali Smog Nazi.

WF Supporting Member
 
2xs's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Santa Rosa, Ca.
Posts: 2,623
Images: 3
Quote:
and there is no engine light during or after the vehicle stalls.
Key on with the engine off, the MIL should be on, even if the engine dies the MIL should come on. If it doesnt there is no power to the computer....
Sometimes, after a stall, the MIL might come on after a small wait time, but any more then 10ish seconds and there is a problem.
I would start by checking all the engine and computer grounds...

If this is the case, and there is no mistaking the no mil for no codes....

__________________
'93 Black YJ, 4.0L AX15 - UNDER CONSTRUCTION!
http://www.wranglerforum.com/f330/2x...ad-490865.html

Old Jeep that was totaled (and SOLD!):
http://www.wranglerforum.com/f330/2x...ad-101879.html
2xs is offline   Quote Quick Reply
Old 09-01-2012, 12:05 PM   #3
Jeeper
 
87yjman's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 127
camshaft sensor under distributor cap. loosing sync with crankshaft sensor and wont leave codes. kills asd relay shutting jeep off.
87yjman is offline   Quote Quick Reply
Old 09-01-2012, 12:36 PM   #4
2xs
Cali Smog Nazi.

WF Supporting Member
 
2xs's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Santa Rosa, Ca.
Posts: 2,623
Images: 3
Quote:
Originally Posted by 87yjman View Post
camshaft sensor under distributor cap. loosing sync with crankshaft sensor and wont leave codes. kills asd relay shutting jeep off.
^ perfect.
__________________
'93 Black YJ, 4.0L AX15 - UNDER CONSTRUCTION!
http://www.wranglerforum.com/f330/2x...ad-490865.html

Old Jeep that was totaled (and SOLD!):
http://www.wranglerforum.com/f330/2x...ad-101879.html
2xs is offline   Quote Quick Reply
Old 09-01-2012, 05:18 PM   #5
Jeeper

WF Supporting Member
 
1SAS's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 546
ValleyG,

Do you own the Jeep Factory manual? If not, try ALLDATADIY.com. For $30, you have access to the exact same Jeep OEM manual the technicians use. They go into extreme, even nauseating detail about checking the PCM. It is worth the money to find out.

Take care,
__________________
Check "YJ V6 Conversion Swap" if you want to see my "frame up" restoration that anyone can do.

Check "WWII Willy's restoration and usage..." if you want to see THE ORIGINAL JEEP IN ACTION.
1SAS is offline   Quote Quick Reply
Old 09-02-2012, 12:51 AM   #6
Jeeper
 
cakes567's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: NY
Posts: 1,496
Images: 8
Send a message via AIM to cakes567
Do u have water in your fuel? Iv had water in my fuel and have a rodeo Haha. I try not to run cheep fuels anymore

__________________
-Melvin Friendly-
cakes567 is offline   Quote Quick Reply
Reply

Tags
bucking , help needed , stalling , temperature

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 11:53 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC