dead yj? - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ General Discussion Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 06-22-2008, 09:32 PM   #1
Jeeper
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 63
Send a message via AIM to snowmanzz13
dead yj?

Okay, to start off with, it has been having this issue recently, the past week, where it will run fine and then when you pull up to a stop light and the idle just kinda idles amd idles off, and dies. It seemed to be running fine and it shut off and it took me 15 minutes of waiting to get it started and i drove home. Sat in the driveway idleing for about 15 minutes without a stutter or anything while looking under the hood for anything out of the ordinary, thinking it was fine, put the hood down and went inside to get my dad so we could go to the store. Well we get in and i release the parking brake and it cut right off. Tried to crank it and nothing, well checked the 3 main things needed to run, fuel spark and compression. Fuel pump was kickin and had 1/2 tank, so spark was next, nothing. Changed the coil, distrubutor cap, rotor, wires and spark plugs. When that was done fired right up. Today we went to go house shopping and ran fine all the way there. Walked in and out around the house, about 1/2 hour 45minutes later we go to leave and nothing, just cranks, let it sit and nothing. Pulled it home and nothing just turns over with no fire. What is my issue? this is killing me as it's my daily driver as apposed to a diesel truck which is too expensive to feed but looks like i will be....

Any help is appreciated

__________________
1991 YJ
4banger 5speed
17X,XXXmiles

stock basically....
30" M/T's

4" rough country lift
snowmanzz13 is offline   Quote Quick Reply
Old 06-22-2008, 09:42 PM   #2
Jeeper
 
jpdocdave's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: beach park, il
Posts: 8,162
Images: 7
does it still lose spark? check connections at distributor, have you checked for codes?
checking injector pulse would be helpful to, no pulse and no spark is usually crank sensor. check the basics to like fuses, grounds, and connections.

__________________
"The danger to America is not Barack Obama but a citizenry capable of entrusting a man like him with the Presidency. It will be far easier to limit and undo the follies of an Obama presidency than to restore the necessary common sense and good judgment to a depraved electorate willing to have such a man for their president."
http://mybroadband.co.za/photos/data...re_cowbell.gif
jpdocdave is offline   Quote Quick Reply
Old 06-22-2008, 09:46 PM   #3
Jeeper
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 63
Send a message via AIM to snowmanzz13
how would i go about checking the fuel pulse? i havent checked anything since i got home, just pulled it home and let it sit. also codes, how should i go about testing for them?
__________________
1991 YJ
4banger 5speed
17X,XXXmiles

stock basically....
30" M/T's

4" rough country lift
snowmanzz13 is offline   Quote Quick Reply
Old 06-24-2008, 06:05 PM   #4
Newb
 
juanky's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 7
you might wanna check the fuel pump mine just did that same thing
juanky is offline   Quote Quick Reply
Old 06-25-2008, 12:05 AM   #5
Jeeper
 
Join Date: Apr 2007
Location: Arizona's White Mountains
Posts: 227
What year, which engine, standard or automatic, factory carb and dist or aftermarket?

Give us an idea of what you are driving and it will make it easier to help you.
Grandpa Jeeper is offline   Quote Quick Reply
Old 07-12-2008, 12:59 PM   #6
Newb
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 10
You probably already have fixed this but my 98 TJ 4 banger did the same thing last year. Replaced the crank sensor and ran fine for about a year. It is doing the same thing again however it will still start if I wait long enough (5-10 minutes). You can replace the crank sensor yourself if that is it. I think the only two sensors that will totally kill the engine are the (CPS) cam sensor (inside the distributor on my 4 banger) or the (CKP) crank sensor. I still don't know what is up with mine but since I used electrical contact spray to clean all the connectors last week it has been running fine (Knck on Wood!).

Good luck !
TJ_Congo is offline   Quote Quick Reply
Old 07-13-2008, 01:31 PM   #7
Jeeper
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 63
Send a message via AIM to snowmanzz13
thanks, i had the crank sensor changed and it ran fine no issues, but now i have this issue of when its cold it sputters alot, i have had it where it seems like its fine and put it in gear to go and start to let out on the clutch it just dies basicaly, like it runs out of fuel?

wont start right away but does after a minute or two and once it has been warmed up it will run fine. And a new issue it developed is once its warm, when you are driving, and you push the clutch to come out of gear to slow to a stop and the motor just cuts out, i put it in gear and pop start it and starts right up no issues. But this isnt once in a while, its everytime i come to a stop light, checked fuel pressure and at idle its at 50psi and when at about 2500 its at 40psi any ideas?

__________________
1991 YJ
4banger 5speed
17X,XXXmiles

stock basically....
30" M/T's

4" rough country lift
snowmanzz13 is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1997 wrangler instrument panel dead finest20 TJ Tech Forum 30 02-23-2014 07:57 PM
is my fan clutch dead? vettefever5 TJ Tech Forum 6 11-20-2008 04:05 PM
Jeep won't idle after Battery went dead. cyberunlimited TJ Tech Forum 14 11-19-2008 04:11 AM
Not to beat a dead horse, but.... soupy1957 General Jeep Discussion 2 04-30-2008 04:52 AM
No Dead Pedal in 6 speed birdman JK General Discussion Forum 7 03-24-2008 10:51 AM


logo carid shop wrangler parts carid fender flares custom wheels store avs deflectors at carid

» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 03:39 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC