Total newbie first Jeep question... - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ General Discussion Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 02-12-2012, 02:23 AM   #1
Jeeper
 
Join Date: Feb 2012
Location: Bay Area California
Posts: 48
Total newbie first Jeep question...

I just picked up a 94 2.5L with 116,000 on the odometer. Everything seems to run fine except the temp guage doesn't appear to be reading correctly. The guy who sold it to me (local reputable smog shop owner) said that he installed an aftermarket temp guage and that it is reading fine. I've only driven it for a day or so and for a total of about 20 miles. Under the hood where the sensor is installed has an odd brass t-joint for the sensor in the block and I am concerned that this is the reason it may not be reading right.

If this picture is alarming or unusual, what would you guys recommend?

Any help is appreciated.

http://i.imgur.com/8OyQu.jpg

ombilly is offline   Quote Quick Reply
Old 02-12-2012, 02:32 AM   #2
Jeeper
 
Join Date: Oct 2010
Location: The Pacific Northwest
Posts: 356
Images: 21
Welcome to the forum! Sorry I can't be of any assitance though.

__________________

"It's a Jeep thing - I don't even understand"
JackdUp is offline   Quote Quick Reply
Old 02-12-2012, 02:33 AM   #3
Jeeper
 
Join Date: Feb 2012
Location: Bay Area California
Posts: 48
No problem, thanks for the welcome! You guys seem to be super helpful here.
ombilly is offline   Quote Quick Reply
Old 02-12-2012, 02:42 AM   #4
Jeeper
 
YJ1818's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Athens
Posts: 44
Congrats on the purchase ! I'm not sure what that "contraption" is but your temp sensor should be located near the back of the block driver side
YJ1818 is offline   Quote Quick Reply
Old 02-12-2012, 02:58 AM   #5
Jeeper
 
Join Date: Feb 2012
Location: Bay Area California
Posts: 48
Thanks, perhaps it's a CA smog thing?
ombilly is offline   Quote Quick Reply
Old 02-12-2012, 07:16 AM   #6
JYD
Jeeper
 
JYD's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: NE Texas
Posts: 108
http://www.wranglerforum.com/f8/litt...em-138061.html

Check my post in the above thread. It will tell you how to test your temp. sending unit on the back of the head.
JYD is offline   Quote Quick Reply
Old 02-12-2012, 07:23 AM   #7
K O R

WF Supporting Member
 
dabolt55's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Clinton, Tn.
Posts: 11,891
Images: 50
welcome, and that like you said, is a contraption. Not a mechanic, but that looks like a personal mod and should be checked out and changed to correctly read your temp. good luck and post back the answer.
__________________
Nothing to it but to do it.
SIMPLE AS THAT.

'04 TJ RUBICON, 4.0l auto
2"BDS coils, Rubicon express shocks, 33/12.50/15 Dick Cepek Mud Country tires yellowed out, on Black steel D's.
dabolt55 is offline   Quote Quick Reply
Old 02-12-2012, 07:34 AM   #8
Supporting Member

WF Supporting Member
 
Frenz's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Pittsburgh
Posts: 528
Send a message via Yahoo to Frenz
Welcome to the forum. I'm tinking that the original owner owning a smog shop n all, probably did give that buggy a vacuum or smog mod and it's probably working great. I'd simply ask him what is this? Jeep owners are usually pretty kool on that level. unless of course you already have strained relations. or you have discovered it on your own. Good Luck.
Frenz is offline   Quote Quick Reply
Old 02-12-2012, 08:32 AM   #9
Jeeper
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 717
thingy-bob

I am not sure just what the factory sensor was for, but what he apparently did was to install a nipple into the housing where the original sensor was. He then installed a T and reinstalled the original sensor into the T side. The reason I say that is because that connection looks like a fact ory connection.

He then installed a different sensor into the other side of the T and that is wired back into the cab. It should be connected to the gauge that he installed. There should also be a power lead and ground to that gauge. I would believe that is the gauge he is referring to when he says it is reading right.
ballistx is offline   Quote Quick Reply
Old 02-12-2012, 08:58 AM   #10
Jeeper
 
Timberwolf's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 869
that is not a stock setup for anything. the T and nipple look like they came from the home depot plumbing section

the front sensor is for the computer

there should be a sensor at the back of the block for the gauge

they added a second sensor to the front port either for an electric fan controller or the sensor in the back may have broken off and they couldn't get it out
Timberwolf is offline   Quote Quick Reply
Old 02-12-2012, 09:18 AM   #11
Jeeper
 
Join Date: Feb 2012
Location: Bay Area California
Posts: 48
Thanks guys, that makes a lot of sense. I will get another few pictures to post in here. I'm going to meet him in a couple of hours to grab the 5th Alcoa wheel and tire, as well as 5 other rims and tires (street) that came in the deal.
ombilly is offline   Quote Quick Reply
Old 02-12-2012, 09:33 AM   #12
Jeeper
 
Another Guy In A Jeep's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Kenosha, WI
Posts: 2,467
Yah..Id ask him about it, but im not really that useful....

Welcome to the forum

__________________
17 and ignorant
Another Guy In A Jeep is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2012 Wrangler & June 2nd ndrugby JK General Discussion Forum 13670 03-11-2013 11:15 AM
Why I love my JK and thoughts on the Jeep community.... Mr. Sinister JK General Discussion Forum 48 12-15-2011 10:20 PM
My 2011 JKU Sport Review (long... Get a cup of coffee, sit back and read and enjoy) tpfilm1994 JK General Discussion Forum 2 11-08-2011 09:46 AM
4WD Low Question By Jeep Newbie GAYeep TJ Tech Forum 8 07-13-2010 05:36 PM
Fellow Ohio Jeepers Help fick15 Ohio Jeep Forum 11 01-19-2010 10:56 PM



Download our Mobile App

» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 04:04 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC