2012 streaming audio quality info - Page 5 - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > General Tech Forums > Communications and Electronics

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 03-09-2013, 11:54 AM   #121
Jeeper
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 1,682
hmm, I think this may have something to do with the Bitpool rate difference in the 2 devices. Do you have a link on the BB adapter that you're using? I would like to check it out. The sound may be different if it has a lower bitpool rate than the Uconnect. With this update, the bitpool rate was raised to be compatible with more phones. The phones don't have 1 set bitpool rate, it varies from phone to phone.




Quote:
Originally Posted by fortworthJeep View Post
Yeah I've tinkered with the eq settings from day 1. I know that with BT one looses some sound quality. I get that. But the audio dropouts? One shouldn't be getting that should they?

Also, when I connect to BT via my blackberry BT adapter, plugged into my aux port the audio is better.i guess my gripe is, I paid damn near 40,000 for a veh and it make it sound good, I'm in effect using bailing wire and duct tape. And don't get me wrong. It's Chrysler I'm irritated with.

xsdbs is offline   Quote Quick Reply
Old 03-20-2013, 01:08 PM   #122
Jeeper
 
Join Date: Oct 2012
Location: Manchester
Posts: 51
Is there a way to check for / perform the updates myself? I have a 2013 JKU with Uconnect and the Alpine stereo, i just can't trust the service department at my dealership after a few screw-ups.

Jeepinjew is offline   Quote Quick Reply
Old 03-21-2013, 08:20 AM   #123
Jeeper
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 1,682
Hello, seeing that you have a 2013 vehicle, this update is already applied to your system. There currently isn't a Uconnect SW update for the 2013 vehicles.



Quote:
Originally Posted by Jeepinjew View Post
Is there a way to check for / perform the updates myself? I have a 2013 JKU with Uconnect and the Alpine stereo, i just can't trust the service department at my dealership after a few screw-ups.
xsdbs is offline   Quote Quick Reply
Old 03-21-2013, 11:22 PM   #124
Newb
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 10
Does anyone else experience a big lag when you hit the answer button and before it actually starts to work through your stereo?

When someone calls, I hit answer, then there is about 3-8 seconds of wait time before I can hear the caller. Wondering if it's just me.

Thanks!
jmar31 is offline   Quote Quick Reply
Old 03-25-2013, 06:53 AM   #125
Jeeper
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 1,682
If I'm understanding this correctly, you're pressing the Uconnect button as soon as you see an incoming call and then there is a time gap before the other persons voice is coming thru for you to have a conversation. Is this correct
If so then yes, this is normal. You are in a menu driven prompt setup and there is a slight time frame where there are things going on in the background that you don't see.
When there is an incoming call, the phone sends a BT message to Uconnect with the number, Uconnect then compares that # to the stored contacts list that is downloaded from your phone to see if there is a name to go with that #. Then Uconnect sends a CAN message to the radio with the caller id.
So if you press the button at the sign of the incoming call, don't try to rush by saying "hello, hello....", just hang tight a couple seconds till she stops talking, then start your conversation.




Quote:
Originally Posted by jmar31 View Post
Does anyone else experience a big lag when you hit the answer button and before it actually starts to work through your stereo?

When someone calls, I hit answer, then there is about 3-8 seconds of wait time before I can hear the caller. Wondering if it's just me.

Thanks!
xsdbs is offline   Quote Quick Reply
Old 03-26-2013, 12:56 AM   #126
Jeeper
 
fortworthJeep's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 109
Quote:
Originally Posted by xsdbs View Post
hmm, I think this may have something to do with the Bitpool rate difference in the 2 devices. Do you have a link on the BB adapter that you're using? I would like to check it out. The sound may be different if it has a lower bitpool rate than the Uconnect. With this update, the bitpool rate was raised to be compatible with more phones. The phones don't have 1 set bitpool rate, it varies from phone to phone.
Oops. Just seeing this. Here is a link to my other BT device:

http://www.amazon.com/BlackBerry-Rem...etooth+gateway
fortworthJeep is offline   Quote Quick Reply
Old 03-27-2013, 10:32 AM   #127
Newb
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 10
Quote:
Originally Posted by xsdbs View Post
If I'm understanding this correctly, you're pressing the Uconnect button as soon as you see an incoming call and then there is a time gap before the other persons voice is coming thru for you to have a conversation. Is this correct
If so then yes, this is normal. You are in a menu driven prompt setup and there is a slight time frame where there are things going on in the background that you don't see.
When there is an incoming call, the phone sends a BT message to Uconnect with the number, Uconnect then compares that # to the stored contacts list that is downloaded from your phone to see if there is a name to go with that #. Then Uconnect sends a CAN message to the radio with the caller id.
So if you press the button at the sign of the incoming call, don't try to rush by saying "hello, hello....", just hang tight a couple seconds till she stops talking, then start your conversation.
Okay, thanks xsdbs!
jmar31 is offline   Quote Quick Reply
Old 03-27-2013, 12:09 PM   #128
Jeeper
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 1,682
FW jeep, thanks for the link. I'll check it out.


jmar31, you're welcome






Quote:
Originally Posted by jmar31 View Post
Okay, thanks xsdbs!
xsdbs is offline   Quote Quick Reply
Old 04-23-2013, 08:30 PM   #129
Newb
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 1
same radio, different year

I have a 2011 Grand Cherokee with the rhb radio. I recently changed phones from a droid x to a galaxy s3 and the text feature stopped working. it no longer tells me when a new text arrives nor will it read any.
will the tsb that is mentioned here work for my radio?
the dealer will not even discuss it with me since the tsb is only listed for 2012 and newer.
dougmc is offline   Quote Quick Reply
Old 09-24-2013, 07:38 AM   #130
Jeeper
 
detajr's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: The Ocean State
Posts: 67
I have a question???
If the skipping is an Apple problem why does it not skip in my wife's Mazda CX7???
detajr is offline   Quote Quick Reply
Old 09-24-2013, 07:44 AM   #131
Jeeper
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 36
I agree, the Bluetooth in the Wrangler is sub-par. With my Samsung Galaxy S4 media streaming will intermittently flake out and stop working. I have to turn off streaming on my phone, then turn it back on.

No problems streaming to the Bluetooth receiver in my home, the Bluetooth receiver in my office, and my wife's 2013 Mazda CX-9.

I can say that the Bluetooth in my wife's previous 2012 Honda Pilot and current 2013 Mazda CX-9 are pretty much flawless with all the phones we've had with these vehicles - iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, Samsung Galaxy S3, Samsung Galaxy S4. They've all been a bit flakey in my Wrangler. Bluetooth integration in the Honda and Mazda is just awesome feature wise as well.

I'm sure it can be difficult to support all these phones and the Bluetooth nuances they might have, but if Honda and Mazda can do it why not Chrysler?
Kremlar is offline   Quote Quick Reply
Old 09-28-2013, 08:31 PM   #132
Jeeper
 
SilverSulfide's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Houston, TX
Posts: 34
Images: 3
I have a used early build 12 Jk and had the crackling horrible sounding speakers with Bluetooth. Downloaded and installed the update, now it sounds great on Bluetooth. THANKS!!
SilverSulfide is offline   Quote Quick Reply
Old 10-01-2013, 07:35 AM   #133
Jeeper
 
detajr's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: The Ocean State
Posts: 67
Unhappy

Hope this helps some folks...
I know there are several post regarding iPod skip via Bluetooth so I will try to hit them all.
I checked with Jeep customer care here is the answer I got:
(by the way the "products" they are speaking about are iPod and iPhone, two of the most popular communications devices on earth!! lol)

Thank you for contacting the Jeep Customer Assistance Center.

Thank you for providing that information. I have researched your concern
further and the reason why you are experiencing the issues with
streaming is because the products you are using are not 100% compatible with your uConnect system.We are constantly working with Cell Phone providers and manufacturers to
further improve the features and compatibility between their phones and
the uConnect System. Updates for the cell phone themselves sometimes
addresses these issues, or Chrysler may from time to time issue firmware
updates for your uConnect System.

At this time we can only advise periodically checking back for new
updates as they become available. You may do so either through your
authorized Dealership, or by checking our updated Bluetooth
Compatibility on our website.
Sorry its so long!!!
Alan
detajr is offline   Quote Quick Reply
Old 10-02-2013, 06:24 AM   #134
Jeeper
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 1,682
Well not being a SW Eng all I can say is what I've read and (or) been told. In BT systems they don't all work the same nor is the SW development the same in each system. The BT specs are not real firm. This allows people to develop their system the way they interpret the specs. This is true to phone and car kit MFG both. Some systems may have real time constant communication with the paired device while streaming audio. Others may go into a state of "hold" and wait for either button press or an incoming call. This allows to the power supply to work at one feature instead working and a few things behind the scene while streaming. There is also a clock speed where the audio is being sent, this can be a little fast, slow or right on time. If the clock speed is slightly fast from the paired device, there will come a time where the car kit will miss a packet and once that packet is dropped, it can't be picked back up. There is less chance of an issue if the clock speed is a little slow. In the case of the Apple devices the clock speed is a little fast. This has been since the iOS 5 came out. It's easier for Apple to change the clock speed on their device that for the car kit. In order for the car kit to change it would require a hardware change of the BT stack. This would be a costly change up and would with a faster clock speed, there may may be issues with the other devices that the car kit currently works with.

Streaming audio has been an issue with other devices beside just car kits, just as an example:
Bluetooth audio streaming choppy since update to iOS 6 GM - MacRumors Forums

Apple may be a popular MFG, but people have issues with them as well as other MFG's. I mead if they are so wonderful, then why are they constantly having to come out with SW updates for their devices? They just released the iOS 7 and have the 7.0.2 out and 7.0.3 on the way.
I have the 4S and the 5, both have oddities that happen (while not in BT mode) such as no incoming call chimes, text message notifications, screen lock up and a few others so I have given in to rebooting them at least once a month. The issues are not from a defective phone because they have both been replaced and still have issues.
So they all have issues and to make a car kit that works with every phone out there would be next to impossible.
xsdbs is offline   Quote Quick Reply
Old 01-12-2014, 06:27 PM   #135
Newb
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 1
Thanks

XSDBS, just wanted to say thanks for posting this info. I have a 2012 JKU built 9-11 and the BT audio was AWFUL. I just found this thread this morning and ran the update. BT audio is now working great! Sounds just as good as it does when plugged into USB and better than the satellite radio. I've been incredibly annoyed with the audio quality since I bought the Jeep and thanks to your instructions, my biggest complaint with my Jeep is now gone. Update worked just like you described. Thanks!

Spikeyfish is offline   Quote Quick Reply
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AFE Cat Back Exhaust, CAI, Ypipe dyno 2012 rubicon PieFace JK General Discussion Forum 315 12-06-2013 03:39 PM
Nissan Patrol safari 4.8 SWB 2012 or JK 3.6 SWB 2012 kyakobi JK General Discussion Forum 30 01-11-2013 04:38 PM
Recalibrate the 2012 TyJeep97 JK General Discussion Forum 18 07-06-2012 06:17 PM
Spring Sale! Jeep TJ & JK Wrangler Tube Doors 1997-2012 as low as $217.95 shipped Baseline 4x4 Outfitters Vendor Spotlight! Great Deals for Members. 7 04-27-2012 07:20 PM
First TJ topless pics of 2012!!! JeepinDave TJ General Discussion Forum 204 04-09-2012 11:28 AM


logo carid shop wrangler parts carid fender flares custom wheels store avs deflectors at carid
» Rates
Get low rates on auto insurance in Canada!

» Network Links
»Jeep Parts
» Featured Product

All times are GMT -5. The time now is 05:40 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC