Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > JK Jeep Wrangler Forum > JK Tech Forum > Mopar Wiring Harness for Towing

Join Wrangler Forum Today


Thread: Mopar Wiring Harness for Towing Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
02-26-2008 06:55 PM
jdrogers
Quote:
Originally Posted by jdrogers View Post
... 2) Make sure your tow vehicle (RV or something?) is providing +12 volts on the "battery charge" pin shown in the pictures above. The Mopar harness uses this power to operate the lights in the Jeep...
Too bad you were not able to get the +12 volt pin tested back in January...
02-26-2008 11:47 AM
douglassoilco
mopar "rv" towing wiring harness

Sorry it's taken so long to get to the bottom of this delima.
So far, at my $75 expense, the Jeep dealer put a Chevy Pick up, factory wired for towing, next to a Dodge pick up wired for towing , and plugged in my Jeep. The Dodge activated all lights on the Jeep but the Chevy did not. THEN, the Jeep Dealership technician tested the "out put" prongs of the 7 plug female receptical. Wala.......no 12 volt power comminmg out of the Chevy. This is position 4, or a black wire, as per Mr. JD Rodger's diagrams. All works fine when position 4 is hooked up to the battery, but my General Motors Dealer ship had to do it for me on my personal GMC pickup.

Now, we will go to the Ford Dealer, to see what they have to do to my Expedition for proper Jeep towing.

All persons involved have been shocked at these results. The Ford, General Motors, and Jeep dealers all had never heard of such a mismatch with "FACTORY WIRED TOWING PACKAGES."
01-21-2008 10:05 AM
douglassoilco We are not resolved yet. I've been sucessful in obtaining a Chrysler Inquiry number and opened a file. Now the dealer has to respond. The dealer proposes that we put a Ford, a GMC, and a Dodge in his shop along with the JK and new Mopar harness for further testing. He says he will have the "factory" on a conference call with the service manager and his tech to try to figure out where the problem is.
Thank you for your concern and interest. I'll keep you and the forum informed.
01-17-2008 07:23 PM
jdrogers Did you get this resolved? If not there are a couple things I have come across...

1) Just unplug the connectors under/behind the dash and plug them together again. It seems they are "touchy" to being connected properly.

2) Make sure your tow vehicle (RV or something?) is providing +12 volts on the "battery charge" pin shown in the pictures above. The Mopar harness uses this power to operate the lights in the Jeep.

Hope this helps.
01-09-2008 03:13 PM
douglassoilco Yes, the dealer service tech did. All outputs are correct comming INTO the "under the dash " Jeep wiring harness correctly. We suspect the "under the dash" T Harness to not be accepting any inputs from the towing vehicle to the Jeep computer. Remember, we feel like we've ruled out the Mopar 7 prong plug and harness as being faulty because it works correctly on a Dodge Pickup.
However, I'm having to trust the dealer's technician as having made all proper tests.

If we don't get any help on this soon, may I contact you as to who YOUR Jeep dealer is and put them in contact with my Jeep dealer?
01-08-2008 11:27 PM
jdrogers Did you actually "test" the wiring harness installed on your JK? The connections on a seven wire connector are pretty standard. Here is a good resource for wiring trailers.

http://www.creativetrailercomponents...iring_Tips.htm

The wiring for the connectors are:





Try just using a wire connected to the positive battery post and touch the appropriate connector pins to see if the lights work properly on your JK.

I know my local dealer has sold several of these wiring kits to people with RVs and have not had any issues.

I wired my JK for towing using diodes since I already had them (and the wiring kit was not available back in November 2006). These are the connections I used since my Bounder matched these connections and so I could tow my JK with other tow vehicles.
01-07-2008 02:02 PM
douglassoilco Do Not Purchase the Mopar Jeep Wrangler "RV" Tow Harness. This Mopar Part, ONLY works with a towing vehicle that is a Chrysler Product. It will not work on a 7 prong wiring plug on a GMC Pick Up, or a Ford Expedition, or a GMC Envoy. We've not tried a Winabago or Blue Bird RV!
I have found no way to communicate with Mopar direct. I am at the mercy of my Jeep Dealer, who could care less, because he's already made the Jeep sale!
It would be refreshing to speak to Mopar so that they could learn from the customer which parts work and which parts appear to be unacceptable out in the "field."
Maybe Mopar is a member of this Wrangler Forum.............?
12-20-2007 04:22 PM
whitebuffalo all 7 pins should be the same. i would be looking for a bad ground somewhere
12-20-2007 03:54 PM
douglassoilco
Mopar Wiring Harness for Towing

I've purchased a Mopar tow bar and wiring harness to tow my JK behind my GMC Pickup or Ford Expedition.....to make the brake lights, driving lights, and turn signals work on the JK when the towing vehicle signals/lights are turned on. The wiring harness was installed by my local Jeep Dealer.

The Mopar seven wire harness does not work on the Factory GMC or Ford seven wire receptical. No lights come on. But by chance, I asked the service manager to try the seven wire harnes from the JK to a Dodge
Pick up. All lights worked perfect! Is there a diffewrence between Mopar/Chrysler recepticals and the recepticals mounted on GMC's and Ford's? My local Jeep dealer has yet to find or determine an answer.

Has anyone experienced this same problem?

Ken Douglass

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 08:08 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC