Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ General Discussion Forum > AC Question

Join Wrangler Forum Today


Thread: AC Question Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
09-08-2012 09:40 PM
Heliotropic
Quote:
Originally Posted by crewchief9 View Post
i am having same problem 50 on gauge 35 high side. The warmer it is outside the worse my problem gets. Checked for leaks and found nothing. I even vacced system and reinstalled freon and am still having same problem
This seems like a probable malfunctioning compressor.
Does the compressor seem noisy when it is running? Is the clutch engaging?
09-08-2012 09:36 PM
Heliotropic
Quote:
Originally Posted by rtread View Post
'98 TJ, 4.0L, Factory air, no previous problems.

Recently AC not blowing cold air WHEN IDLING. When moving, out on highway, etc., cools great. Stop at red light and it blows warm air. Checked freon with gauge, initially showed 40 psi then as compressor cycled, swung between 55 and 67 psi. If anything, pressure seems a tad high but freon has never been added. Wife is wanting something done. Can anybody steer me in the right direction?
You should be reading 32-41 on your low side, and 200-260 on the high (measured at idle with a/c on max cool).
Since your pressure increases when the air conditioner is engaged, I assume your compressor clutch is working.
I'm leaning more toward bad compressor, but a high side reading would be helpful.
09-08-2012 07:16 PM
Leeroy Jeepkins
Quote:
Originally Posted by SeVeReDiStOrTiOn
Your static pressure looks low so you could have a low charge and/or leak... unless you checked it when it was 40* outside. The low side looks decent what was the high?
When talking about static pressure with an AC unit it typically refers to the pressures in the supply and return ducts measured in inches of water column.
09-08-2012 07:13 PM
Leeroy Jeepkins So you are currently in a much warmer climate and expect your ac to cool just as well while idling? It might be possible if you have a txv but generally your ac condenser coil will be able to reject more heat while moving
09-08-2012 07:11 PM
Leeroy Jeepkins Open your doors wide open when it is the hottest part of the day. That is the best way to check pressures. Check both the high side and low side. Harbour Freight is having a sale right now and you can get a set of gauges for $50-60. You will be able to narrow things down more with a high and low side reading. Otherwise it's just guesswork
09-08-2012 12:35 PM
rtread
Quote:
Originally Posted by crewchief9 View Post
i am having same problem 50 on gauge 35 high side. The warmer it is outside the worse my problem gets. Checked for leaks and found nothing. I even vacced system and reinstalled freon and am still having same problem
We are in mountains of NM right now and the highest the temp. is getting is low 80s, not near the problem it is at home (Central Texas) where 100+ temps are the norm and the AC blows warm air while idling. Never a problem on the highway. I bought a can of freon but haven't added it yet because I'm still trying to figure what the problem is. Been investigating the fan clutch among other things. Fan clutch replacement doesn't look too difficult but cost of part is high ($350+)
Thanks for all replies!
09-08-2012 07:56 AM
crewchief9 i am having same problem 50 on gauge 35 high side. The warmer it is outside the worse my problem gets. Checked for leaks and found nothing. I even vacced system and reinstalled freon and am still having same problem
09-07-2012 03:51 PM
SeVeReDiStOrTiOn Your static pressure looks low so you could have a low charge and/or leak... unless you checked it when it was 40* outside. The low side looks decent what was the high?
09-07-2012 01:53 PM
gmabry75 Check your fan clutch. Would help if you new what your high side pressure was doing.
09-07-2012 12:47 PM
rtread
AC Question

'98 TJ, 4.0L, Factory air, no previous problems.

Recently AC not blowing cold air WHEN IDLING. When moving, out on highway, etc., cools great. Stop at red light and it blows warm air. Checked freon with gauge, initially showed 40 psi then as compressor cycled, swung between 55 and 67 psi. If anything, pressure seems a tad high but freon has never been added. Wife is wanting something done. Can anybody steer me in the right direction?

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 06:42 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC