Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > CJ Jeep Forum > CJ General Discussion Forum > High charging alternator when throttling...

Join Wrangler Forum Today


Thread: High charging alternator when throttling... Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
11-17-2012 08:57 AM
1984 cj71987 Good news, thought I would give a good look over mess with the wires before taking it out. It appears that the two wire socket plug was not making good contact, must have been the sensor. But works like a champ now.
11-16-2012 06:12 PM
harleydragon I would think regulator
11-16-2012 04:23 PM
1984 cj71987
High charging alternator when throttling...

Might need a beer before you read this....
Ok, I'm clueless so spare with me.
Was out wheeling, couldn't start jeep. Got a jump ran fine after a while volts were dropping on dash meter. Turned off jeep wouldn't start, jumped it started right up. Kept the jeep off while everyone else wheeled. On the way back Jeep ran fine for a bit but the voltage would slowly drop and stall. A couple more jumps and it would drop quicker. Went and got a battery from store and drove home about half hour and volts on dash read about 10 and held there throughout drive. Since it was a brand new battery figured it was the alternator. Just when I got the alternator almost off I noticed the wire from the side plug of the alternator had rubbed and was cut threw. It was the wire that goes back to the alternator terminal, prob. not best place to run it to check the voltage, but it works there I heard. So I figured since the alt. was just about off I'd get it checked. I was told it was,nt producing enough, ok makes sense. New brushes and a good cleaning. put alternator back on and since the wire was broke I put a new one on and changed the rest of them. Used 10 gauge. Checke the volts on the batter while hooked up not running and got 12.5. Started Jeep and at idle got 13. something I forget. But when I throttled up the volts went up and the volt meter on the dash went up and then pegged was getting readings on the volt meter around 16. Alternator got hot and the battery bubbled over during a test ride when I first noticed the volts on the dash. Just around the block. had the battery tested, was fine. Called the rebuilder and explained he said bring it in and would test it. I was thinking voltage regulator in alternator. I checked the wiring. He also said the alternator looke like it was running as a one wire when he rebuilt it. He said he kept it the same way didn't change anything but new brushes. I have the side clip with two wires one to the starter relay I believe on the fender well. and other going into the wiring harness don't know where that goes and that is the small one thin wire, I guess the sensor. The terminal on the alternator has two wires one to the starter relay wich has a wire connected to it which goes to the batter. And a second wire on the relay same post which goes to the same wiring harness. Any ideas why it's charging high during throttling....

84 TBI 258
200 amp powermaster anlternator.
Thanks.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 02:13 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC