Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum > Electrical issue

Join Wrangler Forum Today


Thread: Electrical issue Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
02-17-2013 11:05 PM
SeVeReDiStOrTiOn Spray some of that battery terminal corrosion inhibitor on when you get a chance..it'll prevent that.
02-17-2013 10:57 PM
Biggy2moto Thank you everyone for giving me those tips. I solved the problem with your help everyone. The terminals were nice and tight on the battery posts,but weren't making good contact. So I got some 100 grit sandpaper and roughed up the posts and the terminals. It worked!!! :-)

I diagnosed it with my power probe.
02-17-2013 11:05 AM
Wattapunk Probe your ignition wires at the ignition switch for 12 volts with key on. It sounds like your ignition switch is failing.
02-17-2013 08:33 AM
1979WagoneerLTD
Quote:
Originally Posted by Biggy2moto View Post
So I have a 1997 jeep wrangler with the 4.0L. I am having a serious problem with my jeep because it won't start. I took out my alternator and had it checked at autozone and they said it was bad so I got a new one. My jeep will start sometimes, but other times it won't.

When I put the key in the ignition and turn it to the on position nothing comes on, no dash light, no radio. I have a dim flicker of the hand brake on the dash but hats it. It won't crank, it wonk click, nothing!! But if I sit there for a about 10 minutes and try it it again. It starts right up like nothing was wrong.

Need help please! Where do I start?
You should start with:

Check your high-current connections at the battery, along with the grounds to the engine and chassis and the high-current connection to the starter and underhood fuse and relay center. They should be free of corrosion, secured tightly to their respective terminal post or lug. The wire-ends should not be frayed where they are swaged into the connector.

You should have the battery tested, preferably load tested to 50% of its cold cranking amperage output. Most battery sales stores/auto parts counters will test your battery using a digital signal generator that is handheld and accurate for warranty claims purposes, but loading the battery/charging/starting system while testing (voltage drop testing) is the most reliable method to figure-out where your (likely) open is.

Could be as simple as a loose connection at a battery terminal or starter, which could be intermittent. Could be a starter soleniod that is failing. The alternator is responsible for system charging, thus would not directly affect vehicle cranking.
02-17-2013 08:32 AM
Mr Mac Have you looked at the wiring to the ECM to make sure it isn't starting to deteriorate or has loose wiring? Check all connections and plug assemblies.
02-16-2013 11:28 PM
Biggy2moto
Electrical issue

So I have a 1997 jeep wrangler with the 4.0L. I am having a serious problem with my jeep because it won't start. I took out my alternator and had it checked at autozone and they said it was bad so I got a new one. My jeep will start sometimes, but other times it won't.

When I put the key in the ignition and turn it to the on position nothing comes on, no dash light, no radio. I have a dim flicker of the hand brake on the dash but hats it. It won't crank, it wonk click, nothing!! But if I sit there for a about 10 minutes and try it it again. It starts right up like nothing was wrong.

Need help please! Where do I start?

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 09:58 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC