Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > JK Jeep Wrangler Forum > JK General Discussion Forum > 11' OVER HEATING!!! radiator

Join Wrangler Forum Today


Thread: 11' OVER HEATING!!! radiator Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
06-08-2013 08:11 AM
SilverSport
Quote:
Originally Posted by fishin shane View Post
Well Ilikeguns (so do I) anyways
tell me more about this waterproof fan motor. ?? I heard rumor of this type of fan but lacked finding a match. That would by y I didn't go that route . Plus my interweb skill could use improvement. (Lol) took me like forever to research (lack of web access doesn't help).

Also is trere any knowledge out there in our community about 2,3 or even 4 core radiator for the 11'.
Griffin Radiator & Thermal Products 5707LABXX - Griffin Radiators™ Offroad Series Aluminum Radiator for 07-11 Jeep® Wrangler & Wrangler Unlimited JK - Quadratec
06-08-2013 07:30 AM
ilikeguns
Quote:
Originally Posted by fishin shane View Post
Well Ilikeguns (so do I) anyways
tell me more about this waterproof fan motor. ?? I heard rumor of this type of fan but lacked finding a match. That would by y I didn't go that route . Plus my interweb skill could use improvement. (Lol) took me like forever to research (lack of web access doesn't help).

Also is trere any knowledge out there in our community about 2,3 or even 4 core radiator for the 11'.
I didn't research it too much because they don't make them for the 3.6 but if you search for SPAL fan Jk you should find a few threads. Im on my phone but i can do some searching later
06-07-2013 05:05 PM
fishin shane Well Ilikeguns (so do I) anyways
tell me more about this waterproof fan motor. ?? I heard rumor of this type of fan but lacked finding a match. That would by y I didn't go that route . Plus my interweb skill could use improvement. (Lol) took me like forever to research (lack of web access doesn't help).

Also is trere any knowledge out there in our community about 2,3 or even 4 core radiator for the 11'.
05-23-2013 07:57 PM
ilikeguns was there a reason you didn't upgrade to the SPAL waterproof one? No holes for it to gather mud, water etc.. Wish i could get one for my 3.6 but no dice.. and replacement fans are expensive for the 12-13s
05-23-2013 07:53 PM
rirrgang
Quote:
Originally Posted by fishin shane View Post
Po480 fan circuit 1 is the error code I've extracted from this beast!!
So I replaced 60a fuse to fan circuit.
Witnessed the fan cycle on/off (ran till temp dropped the. Turned off).
Warmed the motor till the fan came on a second cycle. As the motor cooled and the fan was shifting from hi to low the 60A fuse smoked!!!
I don't remember the fan having two speeds. Mine is on or off. I'm guessing you got crap in the fan motor and it's overloading the fuse.
Update:
I answered before I read all the posts. Glad you got it fixed
05-23-2013 07:36 PM
SilverSport Where did you find just the motor? All I saw online was the whole fan assembly.
05-23-2013 05:37 PM
fishin shane Final answer?!!

Burned up fan motor.
So new fan took all of 10 min to change out Dan motors. Cleaned up my k&n air cone. New 60A fuse and now it's like a new rig again. Thanks for the input fellow jeepers.
Tread light and live simple !!!
05-17-2013 07:17 PM
fishin shane Okay I'm digging into the project got just the motor. So any good time saving advice out there?
How is the can attracted to the motor? Do I need a pulley?
Thanks for all the input ppl.

Live simple
05-17-2013 07:14 PM
fishin shane Okay I'm digging into this project tmrw (5-18) I got just the motor. It looks pretty straight up!!
Any short cut to save some time??
How is the fan attached to the motor? Will I need a pulley?
05-14-2013 07:51 PM
twarner776
Quote:
Originally Posted by fishin shane View Post
Any suggestion on where to get the fan for cheaper than 153.89$ Cheyenne wyo
Jeep dealership price.
Quote:
Originally Posted by n00g7 View Post
This ^^^^^^

Just make sure you only get the motor.
05-14-2013 07:14 PM
n00g7 Jeep Wrangler Parts - Jeep Parts Dept

$110 + 15 shipping.
05-14-2013 07:06 PM
fishin shane
Quote:
Originally Posted by twarner776 View Post
this just happened to my brother in law with his 2010. Kept blowing the 60A fuse. Replaced the fan motor and problem is solved. It would even overheat at HWY speeds when the temp got into the 80's.

Any suggestion on where to get the fan for cheaper than 153.89$ Cheyenne wyo
Jeep dealership price.
05-14-2013 07:02 PM
fishin shane I'm ordering. A fan been throw all the trouble shooting and well is the fan. And surprise I was out playing in some ugly spring mud, snow, gunk & junk.
Was hoping for the cheaper route!!!! But WE all know its RARELY that. Hahaha.
Thanks for the in put y'all and ill touch back with a follow up that it's cured !!!
Thx again
05-14-2013 07:49 AM
twarner776 this just happened to my brother in law with his 2010. Kept blowing the 60A fuse. Replaced the fan motor and problem is solved. It would even overheat at HWY speeds when the temp got into the 80's.
05-13-2013 07:19 PM
crawlin_archer Do you have any other codes set in the TIPM or any Engine Coolant Temp sensor DTCs? If you have other DTCs for those things you have to diagnose those first for this particular code you have. If there aren't any other codes set it says to check all the wiring from the TIPM to the fan for any issues. First thing ot tells me to do is actuate the fan thru the PCM actuator function to see if the fan works. If the fuse is blown a TIPM cooling fan circuit high code & this code. But if the fuse keeps popping you got a problem with the fan or the wiring. Probably got junk in the brushes of the fan motor from slopping around in junk & it's causing excessive resistance making it pull to much power to spin the fan would be my guess w/o being able to look at it myself & hook my pod to it.
05-13-2013 06:58 PM
fishin shane Po480 fan circuit 1 is the error code I've extracted from this beast!!
So I replaced 60a fuse to fan circuit.
Witnessed the fan cycle on/off (ran till temp dropped the. Turned off).
Warmed the motor till the fan came on a second cycle. As the motor cooled and the fan was shifting from hi to low the 60A fuse smoked!!!
05-12-2013 02:24 PM
Silverton34 So is it still getting hot on the highway, in town or both? How hot does it get, all thw way to red? If its reading anything over normal the fan should be running and it's obvious by the noise when you walk to the front of the Jeep. Can you see through the radiator fins so you KNOW there is no mud in there? Lots of questions but the answers are important before you start wiring fans.
05-12-2013 02:08 PM
fishin shane Blower 60amp fuse for the rad fan is where we r at right now!!! I hard wired to fan to the batt and the fan worked. Rpl'd 60A fuse. (Founded it at o'rielys. Was shorter in size than factory fuse but 60A).
Investigation still n progress to solve this issue.
Tried the rad test for head gasket no issue.

Will they be able to do a diagnostic test at auto zone or some auto part store???
05-08-2013 08:06 PM
bvanfossen When it is cold take the rad cap off and start it. As it starts to warm up, watch for bubbles coming up through the radiator. If it bubbles and doesn't stop its a blown head gasket.
I've seem a 3.8 jk with a blown head gasket and you would never guess that was it was. Never over heated, only ran slightly slightly rough.
05-08-2013 06:13 PM
Blastek if it overheats at speed, it's not the fan.
05-08-2013 06:08 PM
fishin shane
11' OVER HEATING!!! radiator

So I went mudding and bucking throw snow drifts few weeks ago. Now I'm having probs w/ over heating, boiling radiator fluid, lights and bells, red line temp gauge!!!!
Changed both thermostat & rad. Cap. And yes. I washed out the rad. core good. I keep a clean wagon and hoarse.
Check engine light extinguished for a short period of time after rad. Cap replaced (was bad) then was back on again. Check engine will not come on on a cold morning 30•/40•. But after warm up, hello check engine light again! (Dammit)
Soo I'm thinking its my fan!!
Haven't had the time to hard wire it to the batt. yet to check ( hope to have the time soon!).
Any suggestions or similar problems fellow jeep ppl? Looking for some insight here.
Thanks for what ur about to do.


Live simple

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 10:25 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC