Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum > Aussie locker LOUD in 4WD

Join Wrangler Forum Today


Thread: Aussie locker LOUD in 4WD Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
05-11-2014 07:08 PM
DoubleOught When we put the Aussie in the front of my son's 97 last summer, it had the same symptoms and noises you have described. It was the first made in USA unit I have ever installed. All the others I have installed (at least 6 or 7) were made in Australia and although somewhat noisy when new, not near as bad as the unit I put in my son's. I have a friend in Florida who had to replace one in a D30 because he neglected some water in his front diff and it too was very noisy and was also a made in USA unit. I disassembled my son's, rechecked everything and reassembled, and did all the checks and tests per the instructions. It is much quieter now and have had no problems with it. Visually, I could not see any differences than with the Australian made units but apparently something has changed.
05-11-2014 06:40 PM
04-unlimited- funny just got home from 1st test ride with locker and was like is all this noise normal , lol

so it is ! ok thx
01-28-2014 06:29 PM
SCOOPYS-YJ my buddy had a Spartan in his tj, alxays made more noise than my lockright in my yj, come to find out he had a cracked carrier
01-28-2014 01:43 PM
408jeeper
Quote:
Originally Posted by robhurlburt View Post
my aussie is def not LOUD on the trail.
I just ordered new thrust washers and pinion shaft from Yukon and will reinstall it and make sure all measurements are correct and get back to you guys. Cause my Aussie clicks loudly every single time I turn the wheel slightly in 4WD on dirt
01-28-2014 11:59 AM
robhurlburt my aussie is def not LOUD on the trail.
01-27-2014 09:41 PM
408jeeper
Quote:
Originally Posted by 1jeeplvr View Post
I went thru the same thing as you when I did my Aussie last year.I pulled it apart twice,measured & remeasured,replaced the washers & hardened pin.In 4wd on the trails & turning it sounds awful at times.Ive put prob 3000 miles on it & its worked flawlessly so far.No worries.
Where did you buy the new side gear thrust washers and cross shaft? Can you give me the links because I can't find them, only in kits
01-27-2014 09:37 PM
elite56
Quote:
Originally Posted by 408jeeper View Post
Everytime I turn the steering wheel slightly it does these loud clicks though in 4wd. Everyone looks over as if so etching is breaking or broken
Maybe you should read up a little on the subject. Of course it's going to unlock when you're turning because it is meant to. It is just not as loud in 2wd because there's no torque going from the transfer case to the front axle then.
You can replace stuff if you'd like but you will just waste your time in doing so.
01-27-2014 08:55 PM
408jeeper Everytime I turn the steering wheel slightly it does these loud clicks though in 4wd. Everyone looks over as if so etching is breaking or broken
01-27-2014 08:50 PM
elite56 If you installed it correctly and it was within the proper ranges then you have nothing to worry about.
Straight from Aussie's website " You can feel a mild tightening in the steering wheel which is a result of both front wheels having incredible traction, and driving more equally. There will be a self centering effect on the steering wheel in sand and off-road driving."
So that ^ is what you're feeling when turning. The noise is because there's an incredible amount of torque coming from the engine to your locker in 4wd. The locker is attempting to "unlock" it's self so that your wheels can spin at different rates.
01-27-2014 07:48 PM
408jeeper
Quote:
Originally Posted by 1jeeplvr View Post
Id like to see if you find anything.All my measurements were spot on.I even called Aussie on it.Keep us posted.
I will I will post up what happens once I et my new washers and shafts
01-27-2014 07:38 PM
1jeeplvr
Quote:
Originally Posted by 408jeeper View Post
Ya it sounds like the whole front end is about to break every single time I turn the wheel slightly in 4wd. A local wheeler said it shouldn't be like that so I'm going to take it apart and hopefully find the problem
Id like to see if you find anything.All my measurements were spot on.I even called Aussie on it.Keep us posted.
01-27-2014 06:45 PM
408jeeper
Quote:
Originally Posted by 1jeeplvr View Post
Still there,sounds like my front end is loose.But its not.
Ya it sounds like the whole front end is about to break every single time I turn the wheel slightly in 4wd. A local wheeler said it shouldn't be like that so I'm going to take it apart and hopefully find the problem
01-27-2014 06:43 PM
1jeeplvr
Quote:
Originally Posted by 408jeeper View Post
Did the noise go away or does it still make clicks in 4wd?
Still there,sounds like my front end is loose.But its not.
01-27-2014 06:39 PM
408jeeper
Quote:
Originally Posted by 1jeeplvr View Post
I went thru the same thing as you when I did my Aussie last year.I pulled it apart twice,measured & remeasured,replaced the washers & hardened pin.In 4wd on the trails & turning it sounds awful at times.Ive put prob 3000 miles on it & its worked flawlessly so far.No worries.
Did the noise go away or does it still make clicks in 4wd?
01-27-2014 06:18 PM
1jeeplvr I went thru the same thing as you when I did my Aussie last year.I pulled it apart twice,measured & remeasured,replaced the washers & hardened pin.In 4wd on the trails & turning it sounds awful at times.Ive put prob 3000 miles on it & its worked flawlessly so far.No worries.
01-27-2014 06:10 PM
408jeeper
Quote:
Originally Posted by Nlburden View Post
in 4wd it should be locked yes. Did you install it yourself? Did you do the spin test? I haven't got around to installing mine yet however i have been doing reading, i heard it does make a lot of noise in 4wd, a common thing i heard is to try thicker gear oil.
I installed it myself and I put 85-140 gear oil. I did the spin test and it did pass I think I will order new thrust washers and pinion shaft and remove and reinstall it
01-27-2014 06:08 PM
Nlburden in 4wd it should be locked yes. Did you install it yourself? Did you do the spin test? I haven't got around to installing mine yet however i have been doing reading, i heard it does make a lot of noise in 4wd, a common thing i heard is to try thicker gear oil.
01-27-2014 06:00 PM
408jeeper
Quote:
Originally Posted by 479jeep View Post
The noise that you are hearing is the locker ratcheting. Letting the outside wheel spin faster than the inside wheel. The sound is normal.
It's pretty loud though when in 4WD and it does it everytime I turn slightly. Should the wheels be fully locked in 4WD
01-27-2014 04:23 PM
479jeep The noise that you are hearing is the locker ratcheting. Letting the outside wheel spin faster than the inside wheel.
The sound is normal.
01-27-2014 12:07 PM
408jeeper
Aussie locker LOUD in 4WD

I just installed an Aussie locker in my Dana 30 recently and just took it out wheeling for the first time today. On the street you barley hear the small clicks it does but while offroading in 4WD the clicks are loud every time I turn the wheel slightly. Every time I turn slightly I hear the loud clicks and they are always click when I turn. Maybe it not fully locked?

Can anyone help?

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 01:31 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC