Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum > Bell Ringing in my Clutch...?

Join Wrangler Forum Today


Thread: Bell Ringing in my Clutch...? Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
10-03-2010 01:38 PM
s3nt3nc3d Greeeeeaaat...thanks for the advice guys...looks like I'll be ordering a clutch kit from Luk soon. Might as well replace it all while it's apart.
10-03-2010 12:07 AM
caleb-97 Agreed, after a trip through some mud my throwout bearing started falling apart day by day and I hear a sound like yours. After inspecting it, the ball bearings in the throwout bearing were rattling around in my bell housing and the bearing was in pieces.
10-02-2010 10:53 PM
MCE Mike
Quote:
Originally Posted by s3nt3nc3d View Post
I wouldn't think I should have a clutch problem...my Jeep's only got 83,000 miles on it. TPS sensor was replaced with a new one from the dealership after my other one went out (threw a code for it...code never came back once I replaced it). But I'm kinda wondering if I may have gotten a quirky one...


Yeah that does sound like low mileage, but the bearing might have had a flaw or mud/dirt got into it. But a throw out bearing sounds mostly like what you have described.
10-02-2010 10:03 PM
s3nt3nc3d I wouldn't think I should have a clutch problem...my Jeep's only got 83,000 miles on it. TPS sensor was replaced with a new one from the dealership after my other one went out (threw a code for it...code never came back once I replaced it). But I'm kinda wondering if I may have gotten a quirky one...
10-02-2010 08:46 PM
MCE Mike Sounds like you do have a problem with the clutch system, I would first check the throw out bearing. That requires removing the transmission from the Jeep. Whaile you are in there, I would plan to replace the clutch if you don't know how old it is.


Hard to tell about your TPS, it could be bad. Do you have a local friend with the same engine, you could swap it over to yours and test it out.
10-02-2010 06:22 PM
s3nt3nc3d
Bell Ringing in my Clutch...?

I'm trying to determine if this is perfectly normal or if I'm about to end up stranded on the side of the road...

I recent began to notice a noise in my transmission when I was letting the clutch out that resembled the sound of a bell ringing...the only time it would do it was at a complete stop as I was letting the clutch out in first gear just about where I was hitting the friction point.

Now I hear it a lot more frequently, sometimes sitting at a stoplight with the clutch in...or sometimes I think I even hear it while in gear and while shifting gears, but it's such a subtle noise, I'm not sure if I'm actually hearing it or if my mind is playing tricks on me.

On top of that, is it normal for a couple things to happen with a manual:

First, I have started to notice that when cruising in most gears (especially second and third--and first but it's such a low gear, I consider that normal)...if I let my foot off the gas it goes from accelerating smoothly to feeling like the engine just died...decelerates pretty quickly for a moment. I'm almost suspicious of a dead spot on the TPS sensor just before where the throttle body is 100% closed.

Second, when I let off and it decelerates quickly, it also jerks back and forth like there's a lot of play between the transmission and the drive shaft or whatever...let me give an example so you can better understand what I mean:

The other night I was messing with my friend who wasn't paying attention as we were leaving his work and I decided to accelerate over a speed bump in 2nd gear (we were only going rough 10-20 mph after accelerating) and when I hit the speed bump and tried to keep it accelerating smoothly it was jerking terribly...like decelerate, accelerate, decelerate, accelerate bouncing our heads forward and backward...even though my foot was steady on the gas and my engine sounded like it was running just fine. Normal, loose/damaged transmission mount perhaps?

With as jerky as it is over bumps like that, I can't seem to think that's normal...otherwise a manual Jeep would be TERRIBLE off road...you'd be jerking your head off every time you hit a bump.

Thoughts?

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 07:28 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC