Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ General Discussion Forum > 2000 Jeep Wrangler engine issue

Join Wrangler Forum Today


Thread: 2000 Jeep Wrangler engine issue Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
02-20-2011 06:07 PM
Zack93 Go to autozone and they test both of them for free, and help you get the right ones, and the stuff you need
02-20-2011 06:00 PM
herbie charge the battery fully and do a proper load test, also check the alt output or have it tested as it could also be a field regulation problem
02-20-2011 05:40 PM
Jerry Bransford
Quote:
Originally Posted by Mt Goat View Post
I always thought that once an engine was running that if the alternator was good you could disconnect the wires from the battery and the engine would still run ?
That is only true with some alternators, although it is true with all generators that vehicles used to use many years ago. But the type of alternator the TJ has absolutely positively requires +12v from the battery for it to work.
02-20-2011 05:35 PM
Mt Goat Jerry thanks for the information. The first battery I though might be older and need to be replaced but the second battery I pulled from my other car ands its only a couple years old. After two batteries I figured it was the alternator.

I always thought that once an engine was running that if the alternator was good you could disconnect the wires from the battery and the engine would still run ?
02-20-2011 05:08 PM
Jerry Bransford The engine won't run for long with a completely dead battery, the alternator requires +12v from the battery which is called an "exciter voltage". The alternator will continue putting power out for a short time until its magnetic field collapses if the battery is disconnected.

An engine won't even run very well if it's near dead after jump starting the engine. Odds are very good your battery simply needs to be replaced which can be verified by having an auto parts store do a load test to it. The TJ's alternator rarely fails.

And it's "pedal", not "petal".
02-20-2011 04:59 PM
Mt Goat
2000 Jeep Wrangler engine issue

Having trouble with my 2000 Jeep Wrangler. Last week my jeep battery died after returning from town. I had to leave my head lights on for about 5 minutes, but right after I went to start the Jeep and it wouldnt start. Not sure if it was a battery issue or alternator ? I decided to pull the battery from our other car, the Jeep started fine. I took the ground wire off the battery, engine kept running fine. Two days later the other battery still in the Jeep goes dead, if I Jump start the Jeep it starts fine, but died as soon as I took my foot off the gas petal. So I go buy a new alternator. with the new alternator installed I jump start the jeep, it starts right up, BUT again will only stay running as long as I keep my foot on the gas petal. If I take my foot off the gas petal the jeep instantly dies. No sputtering, just dies, like I turned the key off.

If its an alternator shouldnt the new alternator keep the engine running after the engine is started ? or can a completely dead battery still cause engine running issues ?

Anyone have any possible ideas on what might be the problem ? any help would be of great help. As of late if I didnt have bad luck I wouldnt have any luck at all.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 10:18 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC