Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ General Discussion Forum > Intermittent no-start after sitting all winter

Join Wrangler Forum Today


Thread: Intermittent no-start after sitting all winter Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
03-30-2011 09:25 PM
TexasT Hmmm
Nevermind.
03-30-2011 09:07 PM
pslamp32 He said CAMshaft sensor not CRANKshaft sensor I believe...
03-30-2011 08:57 PM
rrich Sitting in the driveway - I'll bet it rained a few times.
The Crankshaft Position Sensor (CPS) is on the bellhousing at the top back of the engine.
It has a connector that may have gotten wet and corroded (right under where the hood drips).
Find the CPS, find the connector to it about 8" away - behind and to the right side of the valve cover.
Disconnect the connector - clean the terminals with an electrical cleaner - coat with a thin film of dielectric grease, put it back together.
Simple, fast, easy - and FREE.

Let us know.
03-30-2011 08:41 PM
TexasT I don't think you need to worry about the gas. Unless you put a bunch of junk in with it the jeep will do good. The crank sensor is an electronic device with wires and connectors and could have an intermittent problem. It uses cut outs on the flywheel to determine the crank position. If it's working now...get out there and enjoy.
03-30-2011 08:02 PM
fr87hn Hello everyone. Over the past few hours, I've thought of something that I should add, as perhaps it has some relevance. When I was getting the two gallons of gas for the jeep, I used a gas can that was in my shed. The cas can that I used had a very little bit of gas left in it before I added the 2 gallons. Is it possible that maybe that very little bit of very old gas could have had something to do with the car starting 1 time and then not the next? Once again, I thank you for your time!
03-30-2011 02:00 PM
fr87hn
Intermittent no-start after sitting all winter

Hello everybody! I have searched these forums, concerning my issue, but my situation seems somewhat unique from what I have read in these forums. My 2000 Jeep Wrangler 5-speed 4.0 has been sitting in my driveway since about October. (in total, it sat for about 4 to 5 months) I started it and let it run in early January for about 20 minutes and it started and ran fine. However, I was planning on taking it to the mechanics to get an inspection sticker a few days ago and it would not start at all. Everything seemed fine when I stuck the key in and turned it. When I turned the key, the engine would turn over just as it always has, however, it would just continue to turn over and not start. I noticed that it was very very low on gas, so I ended up adding 2 gallons to it, just to see if it would start. After adding the gas, it still did not start.

However, yesterday afternoon I tried it again and it started up perfectly fine after turning over not even one full time. So, while it was working I brought it to the mechanic so that it could get fixed. He called me today to say that it started up fine for him to drive it into the garage, but that he could not get it to start up again, in order to drive it out of the garage. He said that there was a code concerning a camshaft position sensor and that was the cause of the no-start condition.

My question is, does a camshaft position sensor cause this type of intermittent no-start condition? Are there any other recommendations that I could give to my mechanic, in the event that a replacement camshaft position sensor doesn't correct the problem? The only reason I ask is because in all of the forums I've read, it seems that a camshaft position sensor failure causes a permanent no-start condition until it's replaced. Thank you for your help, and if you need any other details, I will gladly try my best to answer them!

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 05:22 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC