Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > General Tech Forums > Builders Corner > Engine wont start

Join Wrangler Forum Today


Thread: Engine wont start Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
04-04-2011 10:49 AM
JeepJKRiders Blacksurt could be right about that.
04-04-2011 10:34 AM
Blacksurt I'm not sure how the distributor works on that, are you sure you were on the compression stroke 1st cylinder when you installed the distributor? You could be 180 out.
04-04-2011 10:17 AM
JeepJKRiders Ok how long was your sitting before you decided to work on it? Take the battery to a shop and have it crank tested. How old is the fuel? Are you sure the fuel pump is working?
04-04-2011 01:12 AM
Jeepingolfer Can't move the timing. This is a completely computer controlled engine, the distributor is tabbed so that it only fits in one way, and is not adjustable. As far as compression goes, all cylinders have been compression tested and all are well within range.
04-03-2011 11:51 PM
JeepJKRiders Ok I'll explain a little. Are you sure you have tight compression in the motor. Check oil compression. I had the same type of problems with my older Jeep. Tried moving timing offset, it cranked up, but smoke was all over the place from the tail. I did breakdown again, after oil compression levels were low. Found a small hair line crack under the head between cylinder ports. Replaced the head and fixed.
04-03-2011 11:25 PM
JeepJKRiders Have you tried moving the timing a few steps offset in both directions?
04-03-2011 11:18 PM
Jeepingolfer Sorry about the confusion, no never would start, just meant the engine went back together with no issues. also forgot to mention it's an automatic tranny, and was rebuilt using same block, head, pistons, crank and cam, just refurbished and all new bearings, rings, etc
04-03-2011 11:07 PM
JeepJKRiders What do you mean everything went fine? Did it run for some time?
04-03-2011 10:08 PM
Jeepingolfer
Engine wont start

Ok all, have a problem, and about at the end of my wits. We have a '99 TJ with the 4.0L that we recently pulled the engine out to do a complete rebuild. Engine had a blown head gasket, so we figured we would just go ahead and go thru and do a rebuild. Everything went fine, all back together, but the darn thing will not start. Here are the details so far... First we are absolutely sure mechanically the timing of crank and cam is good. It is getting 50 psi to the fuel rail when cranking. Coil is new, spark plugs fire when cranked. Crankshaft position sensor is brand new (already thought that may be the issue). The engine turns over and over but will not crank, sometimes it sorta stumbles a little bit, almost like it's trying to start, but not a thing. Leads me to believe it's a timing issue, but these things are completely computer controlled, so what gives? any ideas would be greatly appreciated. Thanks!

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 08:55 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC