Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum > First post, tranny problems

Join Wrangler Forum Today


Thread: First post, tranny problems Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
09-08-2007 09:11 AM
Odhinn Possible worn shift fork not engauging the trans fully into gear.
09-05-2007 04:35 PM
jody62
Quote:
Originally Posted by whiteyj View Post
Ditto....Has it been lifted? On cold mornings the boot around the shifters sometimes binds or the rubber seal underneath.
No lift or anything. It's just a stock 2001 Sport with the 4.0L I-6. It has 33"x12.50"x15" tires, but no lift or anything.
Also, I'm in NC and it has been HOT here, even in the mornings. We're having a friend of a friend look at it to diagnose the problem, but I don't want to pay someone to work on anything of mine. I'm sure I can fix the problem with the help of my family (brother & Dad) but my brother said it would be easier to try and seek out some tips on a forum first and see if it's common or not.

Thanks for all the help so far guys! I really appreciate it, even with my lack of info.
09-05-2007 03:58 PM
whiteyj
Quote:
Originally Posted by MOz View Post
Need more information: Need you to drive the Jeep and evaluate the problem and repost the results. Could be bad driving habits sucha as her putting her pocket book in front of the shifter while she's driving....then again could be something mechanical like your linkage needs adjustment or your syncros are toast....

Good luck, welcome to WF and let us know how it goes.

Ditto....Has it been lifted? On cold mornings the boot around the shifters sometimes binds or the rubber seal underneath.
09-05-2007 01:25 PM
jody62
Quote:
Originally Posted by MOz View Post
Need more information: Need you to drive the Jeep and evaluate the problem and repost the results. Could be bad driving habits sucha as her putting her pocket book in front of the shifter while she's driving....then again could be something mechanical like your linkage needs adjustment or your syncros are toast....

Good luck, welcome to WF and let us know how it goes.
Well, it used to happen to me ONCE in a while with first gear. I'm hoping to get under it tonight and check things out with my brother, but I may just park it until I have time. I'll just let her drive MY BMW and drive the old '83 BMW until I can fix it. Problem there is the old bimmer has no radio or AC.
09-05-2007 12:22 PM
MOz Need more information: Need you to drive the Jeep and evaluate the problem and repost the results. Could be bad driving habits sucha as her putting her pocket book in front of the shifter while she's driving....then again could be something mechanical like your linkage needs adjustment or your syncros are toast....

Good luck, welcome to WF and let us know how it goes.
09-05-2007 11:09 AM
jody62
First post, tranny problems

Hey guys, I've been on other forums for other cars I have, but I've never had any problems with the Jeep that I've needed help with. I tried searching, but I wasn't even sure what to search for.

Here is the problem:
My wife drives the Jeep and it is popping out of first gear when she goes to take off. She said it was happening a lot and today it just kept popping out. I'm going to drive it some and see what I can comme up with, but I was wondering if this is common on a Jeep with a stock tranny and around 130k miles and what it could be. She also said that it has popped out of 2nd gear once, and kind of shakes in third. Any ideas?

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 11:23 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC