Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > WF Local > WF Local Forums for Your Region and State > Texas Jeep Forum > Loss of power in hot afternoons? HELP!!

Join Wrangler Forum Today


Thread: Loss of power in hot afternoons? HELP!! Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
09-27-2011 08:38 AM
bardb Please don't remove the radiator cap while it's hot. I also loose noticeable power once the intake air temp gets high enough in my 4.0L (monitored with a scanguage II). I've read somewhere that the computer pulls timing once that temp reaches a certain level, but I don't remember that magical limit. I don't doubt someone has tried relocating the sensor from the metal intake to the plastic duct work like other mfg do, but I wonder if they cratered their engine to detonation.
09-19-2011 03:14 PM
Yjmudthrower U ain't in Texas are u buddah?
08-04-2011 02:57 PM
Buddha I don't know what IAT is either (unless it's internal air temp).

Did you pop off the radiator cap when you got to work in the a.m. to see if it was acting the same way? What temp does it seem to be running at? Mine runs between 195-210 almost all the time.

A thermostat is not a hard fix so if you think that's it it might be worth a try. Here are a few other things I've found while doing a little research. See if any of them seem related to your issue.

low engine power when hot out - JeepForum.com

Low Power - JeepForum.com

Vapor lock now that weathers gettin warm - JeepForum.com

How long since your last tune-up? It doesn't make sense that it would run fine in he a.m. but not in the p.m. because it needs a tune-up, but it IS A JEEP.
08-04-2011 06:29 AM
Scud Buddha, yes, running AC in the AM and PM. I thought Thermostat as when I got it home, popped radiator cap off, gave it some juice, hardly any water flow as if thermostat is partially opened. Enough to keep engine from overheating, yet not enough to keep it running as cool as it should. In addition, the heater in vehicle isn't working when I turn the control knob from Blue to red....I figure no water is getting to heater core. I know the big tires will slow it down somewhat, but it only drags in the hot afternoons so I'm kind of ruling that out, unless they're melting and sticking to the roads. I drive up hillls and down hills both ways to work (LOL). Not sure what an IAT is outside of codes, which was just accomplished at dealer, no codes popped up.
08-04-2011 01:07 AM
1c62nv Have someone scan it and view your IAT. There is a chance that its picking up too much heat. I know for a fact that mine did this with the 4 banger. The pig would not get over 55 in 4th gear on the highway.
08-03-2011 10:04 PM
bc3_Jeep Are you going downhill in the morning and UPHILL in the afternoon>????
08-03-2011 02:22 PM
Buddha The 2.5 is never gonna be speedy. Running bigger tires adds to the problem and running the A/C will make it even worse. Are you running the A/C in morning when you say it has power? What makes you think its the thermostat?
08-03-2011 01:02 PM
Scud
Loss of power in hot afternoons? HELP!!

Just bought a used 2001 Wrangler SE covertible, 2.5l, 5 speed Manual With A/C. Nice ride but having a few problems. 1st problem: Has power in the mornings and I get it up to 70 (Speedo is probably off due to large tires), and in the hot afternoons, it struggles to reach any kind of cruising speed (Usually around 50 - 55 MPH). Just had a complete tune-up. Thermostat maybe? Too big of tires? It has 32 X 11.5's on 15' rim 5 - 4.5 bolt pattern.

Also, AC / Heater dial only works for AC...No heat.....

suggestions, thoughts?

Thanks Folks.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 08:47 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC