Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum > Just jiggle the wire and it will start!

Join Wrangler Forum Today


Thread: Just jiggle the wire and it will start! Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
07-18-2006 11:21 PM
PKO Thanks for the update, I will have to check this as well. I removed, cleaned up, and retightened the connections but I've still got the problem, I'm thinking it's the red wire itself that is faulty because if I ever so slightly move it while my wife holds the key in the starting position the jeep will start, it's wild stuff.
07-18-2006 04:22 PM
LimeTJ
Quote:
Originally Posted by LimeTJ
PKO: My Jeep (05) has just started doing exactly what yours is doing. Last Sunday it did it twice in one day. Turn the ignition and absolutely nothing happens. Turn it off and then turn it back on and she fires right up. I'm still under warranty and I'm taking it back to the dealer on the 18th. Will report their findings. Is yours a stick shift? Mine is and I had a stick shift pickup that the switch on the clutch went bad. (Won't let you start the vehicle if the clutch pedal is not pushed in) Just noticed in your signature that your is an automatic tranny.
Took the TJ to the dealer today and it turns out that the nut that holds the ground wire to the starter was missing. Must have come loose and backed off the bolt.
I am not mechanically inclined and have no idea where to look for this ground wire. Have an 05 4 cylinder & when I pick the TJ up, will ask the dealer to show me where to look next time.
07-14-2006 02:21 PM
PKO Sorry no update yet fellas, the Jeep is the wife's daily driver and I'm waiting until the weekend when I've got time to apply some of the tips you've given.

Thanks
07-14-2006 06:41 AM
LimeTJ PKO: My Jeep (05) has just started doing exactly what yours is doing. Last Sunday it did it twice in one day. Turn the ignition and absolutely nothing happens. Turn it off and then turn it back on and she fires right up. I'm still under warranty and I'm taking it back to the dealer on the 18th. Will report their findings. Is yours a stick shift? Mine is and I had a stick shift pickup that the switch on the clutch went bad. (Won't let you start the vehicle if the clutch pedal is not pushed in) Just noticed in your signature that your is an automatic tranny.
07-12-2006 02:08 PM
bluvikng Have you checked the connections on the starter itself. Sometimes these can become loose, and or, corroded. Just a thought as you mentioned wiggling the wires, and getting it too start. I would think you have a loose connection, at some point.
07-12-2006 01:06 PM
PKO No it does absolutely nothing when I go to start it, nothing at all, almost as though the battery is totally disconnected. Then the other 9 out of 10 times it starts up just fine. I have suspicions about my starter because sometimes when I start the jeep it grinds some, not sure what the deal is there but I know it's not right. I will try disconnecting and cleaning all of the wires and go from there.
Thanks
07-12-2006 12:43 PM
JeepCrawler98 Firstly if it's just those two large wires, I'd recommend unbolting them (don't let them touch the body though - better disconnect your battery first ), cleaning the terminals, and tightening them back up. See if that gets you anywhere. It's possible the terminal on the power distro box is just worn out (or possibly broken, but you can check this with a multimeter)

Does it turn over when you try to start? If so you may want to check the voltage at the starter while your wife shakes the lead coming from the battery. If the voltage stays good there, I'd say the solenoid on your starter is bad if you can't even hear it click, and you'd need to replace your starter. You may also want to check the ASD relay in the fuse box.

Oh and it's possible you just have a bad wire somewhere - I know I've had to replace a number and they're fun to chase down; I love how they sold the wiring harness manufacture to the lower bidder

If you find yourself doubting the wiring get yourself a factory service manual (FSM) and a good digital multimeter and have at it
07-12-2006 12:40 PM
PKO
Just jiggle the wire and it will start!

Now that I've got your attention. Here is the problem, 1 out of 10 times when I go to start my Jeep there is nothing, doesn't even turn over, almost like a completely dead battery. Initially that's what I thought it was. Then I checked fuses, all looked good, then I tapped the fuse block, had the wife turn it over and it started. Tried that the next time, didn't work, but now I know what to do every single time the Jeep doesn't start. Simply grab and wiggle any of the wires you see pictured below (right next to the fuse box) and problem solved, starts every time. It will go from absolutely nothing when you turn over the key to starting right up after jiggling these wires. Anyone know a possible solution to this problem? Here are the wires below.



Thanks, Keith
98 Wrangler
4.0 L Auto

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 01:54 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC