Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum > maintenance required- A/C clutch relay.

Join Wrangler Forum Today


Thread: maintenance required- A/C clutch relay. Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
05-16-2013 10:33 AM
JimsJeep321 Thanks CMike357,
Unfortunately I've already replaced my O2 sensor and I've cleared the code several times my personal handheld ODBI. I'll give a call to my local stealership and see if they can take a quick care of it. Thanks
05-15-2013 08:49 AM
CMike357 I had my light come on and could not clear it. Went to the Jeep dealership, and they told me that in 1991 they didn't know how long the O2 sensor would last and need replacing, so the light comes on after a certain mileage. They did not have an OBDI tool so had to go to another dealership that had one and they cleared the code and didn't charge me to do it.
05-14-2013 07:12 PM
JimsJeep321 UPDATE: 2 Years Later
I've,
-replaced the O2 sensor
-disconnected the battery
-cycled the key on and off 7 times then 8 times
-plugged in the ODB computer and cleared it a couple of times.

...and nothing has worked. The red "maintenance required" light still glows as bright as it did 2 years ago.

I think I'm going to just pull the little light bulb, when I have the time.
I appreciate the suggestions everybody.
10-25-2011 01:58 PM
rjeepr Yeah there is one connector and the sensor screws in. It might be a bit tough to get out. And advance auto will let u use there scan tool to clear the code free, but if you just cycle the engine on and off I think 8 times the computer should reset itself
10-25-2011 12:00 PM
Garyk
Quote:
Originally Posted by JimsJeep321 View Post
NAVYCHIEF- I've had the battery disconnected when I replaced the skid plate so I know that doesn't reset things.

Does anyone know anything about the "Special Tool" GaryK wrote about?? I'd like to buy the tool and reset things myself, but I probably need to know the name of the tool or what exactly it resets. Wouldn't the computer be reset?

Thanks for the help.
I was quoting the Haynes Manual, I am assuming the special tool was a scan tool which is kind of expensive just to reset the ecu timer. If NavyChief's suggestion doesn't work try a local parts store and see if they can reset it.
10-25-2011 11:22 AM
JimsJeep321 Thanks RjeepR, it's worth a try. I'll pick up one from the auto parts store.
It looks like I just screw in the sensor into the exhaust pipe & connect it to the wiring harness, right?
10-25-2011 03:28 AM
rjeepr I've had the same problem with no ac in my jeep but get ac relay code. Pretty sure I replaced the o2 sensor a d it was good. And if its the right problem. After you replace the sensor start and shut off the jeep 7 or 8 times and the light will go out
10-24-2011 06:55 PM
JimsJeep321 NAVYCHIEF- I've had the battery disconnected when I replaced the skid plate so I know that doesn't reset things.

Does anyone know anything about the "Special Tool" GaryK wrote about?? I'd like to buy the tool and reset things myself, but I probably need to know the name of the tool or what exactly it resets. Wouldn't the computer be reset?

Thanks for the help.
10-24-2011 05:51 PM
kik
Quote:
Originally Posted by Garyk View Post
ON 90 and earlier models there was a maintenance timer that came on at 82,500 miles, this could be disconnected. On 91 later the timer had to be reset with a "special tool" that a dealer has or many parts stores
I'm not trying to nit pick your info. at all but the 89 4.2's don't have maintenance timers/lights. It would have to be 90's and above. The only thing in the manual for the 89 4.2 is that the O2 sensor is supposed to be replaced at 88,500 miles. The 89's don't throw codes.
10-24-2011 04:48 PM
Garyk ON 90 and earlier models there was a maintenance timer that came on at 82,500 miles, this could be disconnected. On 91 later the timer had to be reset with a "special tool" that a dealer has or many parts stores
10-24-2011 04:28 PM
NAVYCHIEF try disconnecting the battery for 15-20 minutes then reconnect. this should reset the ecm so it can "learn" the inputs.
10-24-2011 01:57 PM
kik
Quote:
Originally Posted by JimsJeep321 View Post
Thanks Kik & NavyChief.
Ignoring the warning light might mean ignoring a potentially damaging situation so I'm not enthusiastic about doing that. Could it possibly be a blown fuse?
If it was the Oxygen sensor why wouldn't that code be the one that comes up?

The previous owner replaced the motor with a Jeep dealership crate motor something like 40K miles ago. Could this have something to do with it?
Didn't realize you have a "new" crate motor in there. Thought you had an original set up. That makes all the difference. Your O2 sensor is fine then. Disregard my suggestion. The light being on is most likely due to the new motor/install. The computer probably isn't recognizing something and it stays on. I bet it has been on for 40k miles. Since it has to do with A/C that you don't have I would say ignore it. Maybe a dealer can cancel the code/light but I'm sure they'll charge you a few $ to do it. Or, try and ignore it if you don't want to just disconnect the bulb. It probably is not on a separate fuse so pulling one might cause another problem.
10-24-2011 12:58 PM
JimsJeep321 Thanks Kik & NavyChief.
Ignoring the warning light might mean ignoring a potentially damaging situation so I'm not enthusiastic about doing that. Could it possibly be a blown fuse?
If it was the Oxygen sensor why wouldn't that code be the one that comes up?

The previous owner replaced the motor with a Jeep dealership crate motor something like 40K miles ago. Could this have something to do with it?
10-23-2011 08:18 PM
NAVYCHIEF code list
10-23-2011 07:59 PM
kik
Quote:
Originally Posted by NAVYCHIEF View Post
your light is working correctly. it is sensing that the relay is inop. with no A/C, this code (033) should be ignored.
I agree to ignore the code since it doesn't apply but there has to be a way to turn off the light. Although, I believe on a 91 that light could mean that you need to replace the O2 sensor. I know on my 89 it has to be replaced at 88,500 miles. However, there is no light. They got a little more sophisticated in the 91's. Might be a coincidence because the scanner is going to detect an inop. a/c clutch relay because there isn't one. I vote that it's a warning that the O2 sensor should be replaced because it's "maintenance required".
10-23-2011 03:51 PM
NAVYCHIEF your light is working correctly. it is sensing that the relay is inop. with no A/C, this code (033) should be ignored.
10-23-2011 10:26 AM
JimsJeep321
maintenance required- A/C clutch relay.

I just bought my 1991 YJ & it has a warning light on (maintenance required). So I hooked it to my auto code scanner & the problem is... A/C Clutch Relay 033 circuit.

My YJ has never had A/C so I don't know what to do. I've already tried to reset the computer but the warning light always comes back on.

Does anyone know how to correct this problem?

Thanks everybody.

I have a 1991 Wrangler Islander
4.0 liter engine
5 spd Manual transmission
No A/C (non air conditioned)

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 09:15 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC