Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > JK Jeep Wrangler Forum > JK General Discussion Forum > 2011 Rubicon shakes and almost stalls when stopping

Join Wrangler Forum Today


Thread: 2011 Rubicon shakes and almost stalls when stopping Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
11-16-2011 12:43 PM
ljrubitm Here is what I have found out on this. I"ve owned a JK now for about 4 month now and this has happen to me atless 5 times now, though not when I'm stopping but when I start off in 1st or 2nd. once or twice in reverse
The JK is drive by wire on the gas peddle. If you do not give it just the right amount of pressure on the gas peddle it will do this, shake & stall.Even if you push in the clutch and try to give it gas to bring it back it will not work. Once it reaches that point it will stall, but will start right back up as some of you have found out.
As far as doing this when stopping , ya it sounds like the computer
11-16-2011 02:34 AM
Supercop260 Good luck. I know with mine, they can never "duplicate" any problem and I'm sent on my way. Keep us updated.
11-15-2011 07:12 PM
Coomes You're describing what happens to me every time I slow down, and it happens with the clutch in or out. I'm trying to get an appointment with the dealership by the end of the week. I'll let you know what it is when I find out.

Everyone has been great on here. I'm going to bring up everything when I go in.
11-14-2011 11:29 PM
Supercop260 I had the shaking problem last week but it only happened once. Mine is a 2010 JKU manual. I pulled into a parking lot in 2nd, with the clutch engaged. When I tried to accelerate and let out the clutch it started shaking to the point of almost stalling. I was moving at about 5mph at the moment. I engaged the clutch to stop the shaking but it kept shaking for another 5-10 seconds. I stopped, took it out of gear and it was still shaking. I turned it off, restarted it and haven't had the problem again.
11-14-2011 07:14 PM
GREEN-MACHINE mmm, broken exhaust manifold, or broken motor mount,, broken flex plate ( pressure plate..... just a few things that come to mind
11-14-2011 06:14 PM
Coomes No flash or light. No engine lights or warnings either.
11-14-2011 05:33 PM
kjeeper10 Any lights or flash of a light you notice?
11-14-2011 04:45 PM
Coomes Recapping a few:

- Pins are the pins that hold the silver part of the shifter on the stick. They were broke, so the silver ring on top fell off. Not a major issue, just complaining.

- Unplugging was for the battery, and this didn't fix the issue from last night.

- The surge (nitrous feel) only happened once, and I thought wow now the Jeep is finally worked in and feeling great. This hasn't happened since the one time. It now feels sluggish and feels like it is trying to stall when slowing down to a stop. When stopped it idles perfectly

- I'll check the plugs tonight when I get home. Taking it to a dealer sometime this week.

One additional point of issue is that since the "surge" I have felt my accelerator pedal vibrate a lot more. It would make my foot numb if I drove 50 miles on the highway barefoot, for example. This is another reason I was thinking it was the driveshaft harmonics, which might shake the car and make it feel like engine trouble. Could this be possible?

You have all been great at analyzing the issues. If there are any more suggestions I would appreciate it.

Thank you
11-14-2011 07:08 AM
daggo66 Sounds like a computer issue to me.
11-14-2011 02:32 AM
kjeeper10 How would the plugs/wires give him a surge? There is a wire that is near the alternator bracket in the front. Ive seen mention of it rubbing on it and shorting out.
11-14-2011 01:29 AM
rics1997 I was thinking either spark plugs or a plug wire fouled out. Take it to the dealer.
11-14-2011 01:05 AM
El Gringo Pull your spark plugs, be prepared to replace.
And you have 21k on your '11? damn. Thought I was driving mine into the ground faster than anyone else on here. almost 21 on my '10. Course its only 7 months old...
My plugs were replaced before 1 month, they were all F'ed up. Every single one.
11-14-2011 12:24 AM
jkaufman_95
Quote:
Originally Posted by daggo66

Pins? What pins?

Unplug? Unplug what?
I agree pins what pins? But someone suggested unhooking the battery so I'm assuming that's what he's "unplugging"
11-14-2011 12:08 AM
daggo66
Quote:
Originally Posted by Coomes View Post
The shifter knob fell off as well, they installed it incorrectly and the pins all broke.
Pins? What pins?

Quote:
Originally Posted by Coomes View Post
I'll try to unplug and see what happens.

Unplug? Unplug what?
11-13-2011 11:43 PM
Coomes It was actually like a kick on nitrous, it's not like that anymore. It is a manual. I'll try to unplug and see what happens. Oddly when I come to a complete stop it idles perfectly. Made me think it has something to do with the drivetrain. I have found that I also get about 2 mpg less than before.
11-13-2011 10:45 PM
kjeeper10
Quote:
Originally Posted by DrHolliday
Automatic trans? If so sounds like your torque converter might not be unlocking like it should.
"shifter nob"

Assuming he/she has a manual
11-13-2011 10:42 PM
DrHolliday Automatic trans? If so sounds like your torque converter might not be unlocking like it should.
11-13-2011 10:25 PM
kjeeper10 Nitrous?

Jk

Burst of acceleration you mean? Odd
Our throttle is computer controlled maybe ECU related. Unplug the battery overnight see if that works
11-13-2011 08:56 PM
Coomes
2011 Rubicon shakes and almost stalls when stopping

When I hit about 21,000 miles I was getting onto the highway and my Jeep got a burst of power and drove amazing at highway speeds until I got off the highway. When I slowed down at the first stop light, the rpm's went down to about 700 and my Jeep shook violently and almost stalled. Ever since then it has done the same every time. Worse in the afternoon for some reason. I got the oil changed (after 1 month from the previous time) and got the tires rotated shortly after. Now it's much louder (probably the rotation but still after 1500 miles). I was hoping it would go away, but it hasn't. I'm taking it to the dealer this week, but want to know if anyone has the same issue. The dealers around me usually try to say nothing is covered under warranty from my friend's experiences.

Does anyone have any idea what this could be? I'm really disappointed because I've always owned Wranglers and this was my first brand new one.

P.S. The shifter knob fell off as well, they installed it incorrectly and the pins all broke.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 09:35 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC