Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ General Discussion Forum > Speedo not working and dies randomly

Join Wrangler Forum Today


Thread: Speedo not working and dies randomly Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
12-12-2011 08:19 AM
TJe0454 Jerry, you are the man. Its working now. Had to rotate 45 degrees more. Thanks!
12-11-2011 01:58 PM
Jerry Bransford Your speedometer gear housing on the transfer case is just not rotated to the right position so the speedometer gear can reliably engage the pinion gear underneath. Rotate the housing a bit more.
12-11-2011 01:56 PM
TJe0454 Still can't figure this out! What could be the issue??
12-05-2011 09:56 AM
TJe0454 hahaha true. i figured it had something to do with it then i almost confirmed it when it threw code 500
12-05-2011 09:25 AM
TJWenatchee
Quote:
Originally Posted by solman View Post
Your jeep is smarter than most people
Aint that the truth. LOL
12-05-2011 09:23 AM
solman No problem. My guess is that the jeep knows its moving and since its not getting feedback from the speed sensor it thinks there is a problem. Your jeep is smarter than most people
12-05-2011 09:14 AM
TJe0454 glad to hear that this might be the source of the engine cutting out. thanks for the reponse!
12-05-2011 09:09 AM
solman Make sure that the gear on the speedo sensor is meshing properly with the gear in the transfer case. It would definitely cause your speedo to stop working, and it may be causing the engine to shut down as well.
Where the speedo sensor enters the transfer case it is ob longed so depending on how you put it in the gears may not be in contact.
12-05-2011 08:46 AM
TJe0454 bump
12-04-2011 09:12 PM
TJe0454
Speedo not working and dies randomly

So i just finished installing my SYE and CV driveshaft from Adam's Driveshaft. Took it to work and noticed that the speedometer wasnt moving from 0. Pulled into work and as i was parking, it suddenly died. Didnt think much of it until i went home and it died 4 more times within 20 minutes. All of which when i was in Neutral and coming to a stop. Has a pretty weak idle as well. Just so you guys know, i had a tcase drop. Obviously dont anymore. Im gonna pull the speedo gear tomorrow and see if there is any damage.
and im getting error code 500 (no vehicle speed sensor)

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 02:17 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC