Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > JK Jeep Wrangler Forum > JK General Discussion Forum > Pentastar making loud clicking noise

Join Wrangler Forum Today


Thread: Pentastar making loud clicking noise Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
12-22-2011 12:11 PM
BillyPete Try changing the oil. These Pentastars are very finicky about viscosity of the oil. Read the Grand Cherokee forums from the past year you will see.
12-22-2011 12:02 PM
GXB Click-Click-Click-Click
12-21-2011 04:48 PM
Epi Good point Arpd3, maybe I'll go through a carwash today or tomorrow and see what happens. The second day it happened there was no rain though...hmmmm
12-21-2011 02:59 PM
Arpd3
Quote:
Originally Posted by Epi View Post
I spent the day yesterday driving mostly highway, nothing unusual such a potholes or anything else out of the ordinary. It did rain and I did put gas in the car for the first time...Regular gas. I
Quote:
Originally Posted by Fireslayer View Post
Mine did the same thing just after washing it. When I lifted the hood to listen more carefully, the top of the engine was wet from when I washed it.
Similarities.
12-21-2011 01:26 PM
Barmanvarn Epi:

Have you gotten under the hood yet yourself to see if you can isolate where it's coming from?
12-21-2011 01:25 PM
Fireslayer Mine did the same thing just after washing it. When I lifted the hood to listen more carefully, the top of the engine was wet from when I washed it.

I drove it around the block, and the noise went away. It has been 3 days and the noise hasn't returned.

I want to keep an eye on your post to see if you have any issues.
12-21-2011 12:57 PM
Epi OK....an update

So I had a service appointment setup at the dealer I purchased the car from (40 miles away). On my way there the noise stopped and I thought it was over so I cancelled the appointment and started driving back. About 15 minutes later when I restarted the car (I accidentally stalled it at a red light...getting use to the clutch) the clicking started up again but stopped after about 5 minutes of driving. I decided to take it to a local dealer and they thoroughly "eyeballed" the engine looking for the source of the click and even put it on a lift but they could not find it. Of course, it never made the noise while at the dealer. Later that day it started again after I started the car after it sat for a few hours but went away after 5 minutes of driving. I drove it all day yesterday without any issues. I haven't started it today since I walk to work most days. I'm REALLY hoping its over. I keep wondering if it was the gas I put into it. It did seem a bit sluggish since I did that. I'm gonna run a few tanks of higher octane gas through it and see what that does.

Just to reiterate. This is not a normal sound. When it happens its this really loud mechanical clicking noise, like cardboard hitting a fan.

Lets hope this is behind me now.
12-18-2011 11:43 PM
kjeeper10
Quote:
Originally Posted by Epi
I'm sure this is totally unrelated, but if sitting at a light with the turn indicator on, my wrangler will at times give an irregular signal, like the audible ticking of indicator misses a beat or throws one in mid beat. Anyone else notice this? It's really odd because I've never seen a car do this.
Your blinker has a tap feature. Just tap it and it will blink 3 times.
Sometimes it will do weird things.

If that is not what your getting at then
12-18-2011 11:42 PM
rockjock1
Quote:
Originally Posted by Epi
I'm sure this is totally unrelated, but if sitting at a light with the turn indicator on, my wrangler will at times give an irregular signal, like the audible ticking of indicator misses a beat or throws one in mid beat. Anyone else notice this? It's really odd because I've never seen a car do this.
It may not be totally unrelated-electrical problems are prevalent on new CJDR's at dealers. Chrysler changed the way you prep for the lot-I've heard of a couple guys forgetting to pull certain relays and plug in others. Tire pressures too...Chrysler over inflates for transport.
Try this:
Lock the doors 3 times-unlock twice, get in-close the door. Use the door lock switch to lock and unlock 4 times in a row. Flash the brights 2 times. Put the key in the ignition-but don't turn on. Flash the brights 1 more time.
Get out.






Sorry-I needed a smile before bed......
:lol:
12-18-2011 11:37 PM
Epi I'm sure this is totally unrelated, but if sitting at a light with the turn indicator on, my wrangler will at times give an irregular signal, like the audible ticking of indicator misses a beat or throws one in mid beat. Anyone else notice this? It's really odd because I've never seen a car do this.
12-18-2011 11:08 PM
kjeeper10
Quote:
Originally Posted by GXB

You might be just kidding, but many folks of another brand's 3.6 V6 VVT found out the hard way:

Oil completely dry!

Henceforth, I would check the oil level no matter what the oil pressure indicator says.

Epi also said that he drove 300 miles on highway as a break-in... Guys, respect the machine! My mom did not make me run marathons right after birth!


I've heard of one jeep being dry as a bone.

That's why I asked.
12-18-2011 11:08 PM
rockjock1 Just a heads up-Chrysler has never used a "real" oil pressure gauge or sending unit. The computer tells the gauge what to read-it's not volt based to the cluster (so-don't ever really trust it).
Sorry I missed the noise at idle part-that does rule out rolling issues.
Start at the front-fan, and work your way past pulleys belts (pull the engine cover off-pull straight up, easy to remove)-and see if it's left or right side.
If its bad enough feeling that you don't want to drive it-your Chrysler warranty covers tows to the nearest dealer (you pay the diff for a further dealer of your choice)-iirc-the pentagram (I work for a Christian dealer-so I think calling it that is hilarious) uses a timing belt not chain-and of that's bad, you'd hear all sorts of things forgive minutes-than a sound you only want to hear once by accident.
12-18-2011 10:55 PM
Epi I did check the oil, it was fine.

I mispoke earlier...I would say only 100 of those miles were truly highway. I did try to vary speeds. The rest were stop and go due to heavy traffic and downtown Chicago driving. In any case, I really don't think that's why the engine is making this noise.
12-18-2011 10:37 PM
GXB
Quote:
Originally Posted by kjeeper10 View Post
Just kidding lol
You might be just kidding, but many folks of another brand's 3.6 V6 VVT found out the hard way:

Oil completely dry!

Henceforth, I would check the oil level no matter what the oil pressure indicator says.

Epi also said that he drove 300 miles on highway as a break-in... Guys, respect the machine! My mom did not make me run marathons right after birth!
12-18-2011 10:06 PM
kjeeper10 Just kidding lol
12-18-2011 10:05 PM
GXB Timing chain? Take it to the dealer ASAP!
I love my arctic but have to admit, the interior's build quality is "inconsistent". If the powertrain comes from the same plant... well, I prefer not to think about it. It's obvious the guys are hard pressed to crunch out as many Jeeps as they can. I had scratches on interior parts from day one (including the clear gauge cover), ugly paint spec (or weld spec under the paint) protruding on the inside of the passenger door, just pushed back the seat cover snap rail... after 4 weeks of ownership, things should not be falling apart. Now I see why the company's website says "Build Your Own" By the way, I'm getting 13.0 MPG (4 door 3.73 ratio), one would expect more out of a VVT engine.
12-18-2011 09:58 PM
Barmanvarn Start it up and crack the hood to see if you can narrow down the source.
12-18-2011 09:58 PM
Duffyc04
Quote:
Originally Posted by kjeeper10
Rock in the tread?
Don't discount this....I've had what I thought was a mechanical clicking noise and when I got out to investigate, it was a rock protruding from the tread of my bfg mud terrain....of course, you wouldn't hear it at idle
12-18-2011 09:56 PM
Epi Sorry that last post was to the engine oil question. The noise occurs at idle as well, meaning at a stand still so it can't be the wheels. I spent the day yesterday driving mostly highway, nothing unusual such a potholes or anything else out of the ordinary. It did rain and I did put gas in the car for the first time...Regular gas. I can clearly tell the the sound is coming from the engine compartment. It sounds like a fan rubbing against something. It clearly gets fast and louder as I hit the gas....even in neutral. I don't pretend to know a whole lot about cars so sorry if my descriptions are elementary.
12-18-2011 09:54 PM
Barmanvarn He says rhythmic at idle so I'm betting it's a moving part under the hood. We'll see.
12-18-2011 09:50 PM
rockjock1 Maybe-but I'm thinking stone caught between the wheel/caliper, sitting somewhere, fan whacking something-
There's a bunch of things I've seen that make wierd clicking noises that were not related to the car at all (mechanically)-
Nails, railroad spikes, golf ball-
On the mechanical side-cv joint/boot torn, bolt not set correctly rubbing as something turns (wheel or drive shaft)-steering linkage-loose lug nut.....
12-18-2011 09:50 PM
Epi Yup, its perfect
12-18-2011 09:40 PM
kjeeper10 Rock in the tread?
12-18-2011 09:34 PM
rockjock1 Congrats on the buy-I've had my 2dr Arctic for a week (just shy of 300miles-auto). It'd help if you could fill us in on where/what you were doing prior to this morning. Weather, temps, potholes, gravel or paved roads-I'd agree with your description that it isn't a "normal" engine noise.
If its gofastpedal related-I'm inclined to think tires and work your way in (drive shafts, bearings, trans-things that have to do with the crank going faster or slower).
Sorry to hear-sux when a new vehicle has gremlins!
12-18-2011 09:29 PM
kjeeper10
Quote:
Originally Posted by Epi
I read about the lifter noise but this is really loud, not an engine type noise at all. The thread you pointed to seems to minimize the noise and make it sound like a normal engine noise. This is a very abnormal sound.


Sure you checked the oil level?
12-18-2011 09:17 PM
Epi I read about the lifter noise but this is really loud, not an engine type noise at all. The thread you pointed to seems to minimize the noise and make it sound like a normal engine noise. This is a very abnormal sound.
12-18-2011 09:06 PM
kjeeper10 Seen a few threads on that. Here is one

http://www.wranglerforum.com/f33/pen...se-121507.html
12-18-2011 08:59 PM
Epi
Pentastar making loud clicking noise

I just bought a 6 speed Wrangler Arctic Edition last week and it ran wonderfully until this morning. It only has 300 miles on it. All the miles have been on the road, mostly highway. There were no issues when I parked it in the heated garage last night. This morning I started it and it started making this loud clicking noise. Its rhythmic at idle but gets faster and louder as you hit the accelerator. It sound almost exactly like playing cards in wheel spokes. I drove it around the block in hopes that it'll go away but it only got louder as I got faster. Its loud enough that people would turn around to look where the noise was coming from. I parked it back in the garage in fear that I may cause more damage to it. The dealership I bought it from (Fields) is about 40 miles from me. I could go to a closer one but prefer to take it to where I bought it from. Its just a real PITA since I need to take time away from work to take care of this.

Any ideas as to what could be causing this? Any reservations about driving it to the dealership or should I have it towed to a closer one? Any advice would be appreciated!

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 05:35 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC