Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum > accelerator steering

Join Wrangler Forum Today


Thread: accelerator steering Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
03-16-2008 08:28 PM
Rawkon can you take a pictures of your front steering?

sounds like bad hub bearings.

The only way a steering system will have a "loose feeling" is if something is loose or worn out. with a 3 inch lift there is no need for a drop pitman arm. I still have the stock arm with the re 3.5 lift. which is more like 4.something inches of lift. if the steering is tight and you still have play, hub bearings, ball joints, control arms need to be looked at. is your axle centered?
03-16-2008 06:25 AM
Joe Dirt The RR system has slack in the system. The wheels turn without the steering wheel turning and you can turn the wheel without the wheels turning. On mountain roads it gets a little scary. After putting the drop pitman on the old system and getting a good alignment it handles very well. I wish I had just gotten the drop pitman in the first place.
03-15-2008 01:25 PM
Triple88a what do you mean loose steering wheel feel?
03-14-2008 04:46 AM
Joe Dirt OK I now hate that RR steering system. The loose steering wheel feel of the system made driving through the canyon this morning a nightmare. I pulled it back off tonight and put the stock linkage back on with a drop pitman arm. The drop pitman helps a lot and makes it livable. I know some people here seem to love the Rugged Ridge steering system, but I can't recommend it.
03-13-2008 12:57 AM
Triple88a
Quote:
Originally Posted by Joe Dirt View Post
but I would like to find a way to correct it if possible.
http://www.pirate4x4.com/tech/billav...ing/index.html
<<mohawk smiley
03-13-2008 12:30 AM
Joe Dirt The rear has a Teraflex adjustible trackbar. The front has a Skyjacker adjustible trackbar. The steering linkage was binding when I had the drop pitman on it, so I put the stock one back on. It doesn't seem to have bumpsteer, but the alignment guy was freaked out and said something must be wrong. It did the same thing before the new steering kit, but I would like to find a way to correct it if possible.
03-12-2008 09:39 PM
4.0l sahara Ya is there still any bump steer?
03-12-2008 09:37 PM
Triple88a Mine could not work as the track bar was hitting the bracket on the axle.

On my picture the track bar should bolt on to that bolt left+below the joint where the drag link meets the tie rod.

Thats the reason why i have the axle bracket.

03-12-2008 09:34 PM
nicolas-eric when i installed the lift i didnīt demount the track bar.
the front axle sticks out only 1/2" on the left side.
the rear axle is still centered with the OME track bar bracket.
03-12-2008 09:30 PM
Triple88a how do you run the stock track bar with 4.5" of lift man? When i did my lift it could not fit.

The reason why i have not looked into this is i rather add the 200 bucks to a hydraulic steering with a 3 point or 4 point suspension than a better track bar axle centering and the Y steering.
03-12-2008 09:28 PM
nicolas-eric i have the stock track bar and the stock steering linkage.
in normal situations everything is fine. but when i acceletrate very fast or brake very much, then it moves a bit to the left or the right.
03-12-2008 09:26 PM
Triple88a
Quote:
Originally Posted by nicolas-eric View Post
the steering linkage goes from the frame down to the axle.
when you accellerate (the front of the jeep goes up) the linkage will pull the wheels to the left. when you brake (the front ofthe jeep goes down) it pushes the wheels to the right.
The track bar is also connected on the same arc. When you accelerate, it pulls the axle too to the left. When you brake it pushes the axle to the right.


This makes me ask, what track bar do you have? Also where is it connected? Any brackets? Drop pitman arm?
03-12-2008 09:21 PM
nicolas-eric the steering linkage goes from the frame down to the axle.
when you accellerate (the front of the jeep goes up) the linkage will pull the wheels to the left. when you brake (the front ofthe jeep goes down) it pushes the wheels to the right.

the more you lift the jeep the more this wll happen.
peopla who arenīt familiar with jeeps always think that there is something wrong with the jeep.
donīt hold the steering wheel that hard. then the steering wheel will move a bit and your jeep wonīt move to the left/right when you accellerate/brake.
03-12-2008 09:15 PM
Triple88a does it bump steer too?
03-12-2008 09:14 PM
Jerry Bransford Do you have a rear automatic locker? And are you certain the RR steering kit totally cured the bumpsteer? Maybe there's still a little BS left, does it use a dropped Pitman arm and is there a dropped upper trackbar mount that is part of the kit?
03-12-2008 09:13 PM
skeeter Mine was doing that really bad this winter, that's how I discovered I have a locker up front and my axle lock up dohickey wasn't working.
03-12-2008 08:31 PM
parrot head sounds like your axle is either not tightened down properly or one of the control arms is loose or has a bad bushing?
03-12-2008 08:21 PM
Joe Dirt
accelerator steering

I just upgraded to a Rugged Ridge steering system. It fixed my bumpsteer, but it still goes left when I accelerate and right when I let off. Has anyone had this issue and what did you do to fix it. It seemed to start doing it about the time I rotated the rear axle to line up with the CV shaft & SYE.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 04:03 AM.



JeepŪ, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC