Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ General Discussion Forum > 2003 TJ automatic issues at 130K?

Join Wrangler Forum Today


Thread: 2003 TJ automatic issues at 130K? Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
02-25-2012 10:10 PM
Family_Convertable Thanks for the proper way to check fliud level (total user error). Put some more fluid and Lucas trans fix in and it is back to norm. Like butter. Thanks everyone.
02-23-2012 11:30 AM
50Johnbob
Quote:
Originally Posted by Family_Convertable View Post
That was not a lot of miles for a rebuild
Yea, that's what I was thinking also, my truck has 215,000 miles on the original tranny. The strange part was, it was driving OK at least that's what I thought it was. When the pan was removed it was full of sludge & metal shavings.
02-23-2012 07:26 AM
Jeep lunatic I put a authentic hand grenade on my stick so I had to do away with the neutral safety switch and my transmission doesn't pop out of gear so of say the neutral safety switch is not your problem. If its a cold/warm issue I too would say its time to change the fluid and filter. And like the other guy said, warm the transmission then park on level ground, wheels chocked and transmission in neutral, the pull the dip stick and check the level of the fluid.
02-23-2012 07:18 AM
jerladd I'd replace the fluids and put a new filter kit in it just to be safe but it does sound a little low on fluid.
02-23-2012 06:54 AM
C.L. How are you measuring the level? It will give you a different reading with the engine on vs. off, and in park vs. neutral. I believe the 42rle needs to be in park with the engine running (and fully warmed up, drive around the block a few times) for an accurate read.
02-23-2012 06:37 AM
Neil F. The level is supposed to be checked with the engine running and the trans in neutral.

FYI the park/neutral/safety switch controls when the ignition works (park/neutral) and the reverse light circuit.
02-23-2012 06:25 AM
Family_Convertable That was not a lot of miles for a rebuild (I am getting scared). My dipstick reads a little over the hot or cold mark sitting on level ground. I wondered if it had too much fluid so I drained a little, and get the same results.
02-21-2012 03:12 PM
50Johnbob It sounds to me like a tranny that's a little low on fluid. It's does have a lot of miles though, it could just be on it's last leg. I don't know how many miles a Jeep with an automatic usually gets. A little more than a quart & 1/2 low & mine will lose fluid pressure on hills and trailer ramps etc. Just my two cents.

I found out that my tranny needed to be rebuilt 2 months after I bought it at 67,000 miles.
02-20-2012 10:54 PM
Family_Convertable
2003 TJ automatic issues at 130K?

I have a 4 speed auto in my 4.0L that pops out of gear when trans is cold. If shifts great when warmed up. It starts out ok in drive then just revs. If you stop and push the gas hard, it jumps back in gear. Changed fluid and filter, same result. Neutral safety switch going bad?

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 04:44 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC