Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum > 4.2 rough idle and stalling problem

Join Wrangler Forum Today


Thread: 4.2 rough idle and stalling problem Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
04-12-2008 06:10 PM
ctclark1 Not sure on a Webber carb - Mine was replaced with a Motorcraft/Holley carb when I bought my 87.
(And, ooo, a fancy electric choke... I mentioned the choke thinking you had a bimetallic spring choke)
04-12-2008 08:38 AM
truemainer150 we took the electronic choke out thinking that was the problem and installed a hand choke....where about is the idle adjust spring on a webber carb for a 4.2? should i try to mess with the idle? i know how to adjust it and make it right i just dont know where the idle adjust screw is. thanks.
04-11-2008 11:01 PM
ctclark1 choke adjustment? broken choke spring? Idler adjustment? I'm not the best trained engine guy in the world but it probably could be any of those, too.
04-11-2008 08:47 PM
truemainer150 could a fouled plug do this or water in the distributer? could i maybe have fouled a plug wheeling? it sat all for most of a winter but that was two winters ago. let me know if i can provide you whit some more info.
04-11-2008 06:20 PM
ctclark1 Closest I had to this problem was when I sucked a piece of hay chaff into the carb and it blocked one of the jets - engine would run fine at idle, and seemed okay at high rev, but right in the power band it would sputter and spurt... Took the carb apart, found the chaff, put it back together and it ran like a charm.
04-11-2008 03:03 PM
truemainer150 bump
04-10-2008 09:57 PM
The Sos Mine does roughly the same thing as far as starting (I also have a 4.2 with a Webber carb). Everyone seems to want an arm and a leg to adjust the Carb or rebuild it so I thing I am going to save for the fuel injection kit. Its more in the long run but I have read that its well worth it. Hope you didn't suck something in your engine.
04-10-2008 05:51 PM
truemainer150 yeah its not so fun and fuel injection is very nice...any ideas of what it could be?
04-10-2008 05:25 PM
jpdocdave thats no fun, fuel injection is nice.
04-10-2008 05:19 PM
truemainer150
4.2 rough idle and stalling problem

i have a 1990 yj 4.2 with a weber carb which had always had a hard time starting and every once in awhile it would stall when down shifting. it idle rough when its cold out (barley running) but once warmed up its fine. the other day i took it out mudding and must have sucked up something because when i would let out the clutch and push on the gas it would stall as a started to move. i rev'd it up and it backfired a few times and the stalling right after i let off the clutch went away( at the time i just wanted to get it home) but now it will start but when i shift the rpms drop and it stalls it also stalls when i stop. so it only idle when its first start and i have to help it out by giving it some gas until it takes and idles but it is barley idling. it also still starts hard in the cold. Any ideas of what it is?
{note it doesnt have a cat could water been sucked up the pulse are tube? i have heard this to be common. i though some dry gas and in tank gas cleaner but no change yet.}
any help would be greatly appreciated
thanks, Ethan

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 12:28 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC