Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ General Discussion Forum > Jeep acting funny at stop light.....?

Join Wrangler Forum Today


Thread: Jeep acting funny at stop light.....? Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
04-05-2012 07:16 AM
erickpl I put in a Super Start Extreme AGM from O'Reilly's. Built by East Penn, it fires my Jeep faster than it EVER has... It's not a Diehard Platinum 4, but it isn't the price either. May be a good alternative battery if your Jeep sees the offroad often.
04-04-2012 08:06 PM
Jeepneck Yeah I guess I can try that. I don't understand why the battery would battery would cause it to happen randomly. But I was thinking of changin it anyways I think it's an old one
04-04-2012 08:14 AM
SinfulDragon
Quote:
Originally Posted by erickpl View Post
If it still happens, have the battery tested. Wierd idling was about the only sign I had my battery was about to die. It'd run fine, but idle terribly.
Same thing happen to me. Was so odd because it would start right up so naturally I didn't think the battery was an issue.
04-04-2012 08:06 AM
MickeYJ TPS maybe ...?
04-04-2012 07:35 AM
Jeepneck I removed everything and thoroughly cleaned it with throttle body cleaner. I took off the IAC and the part under it ( I forget the name) and I cleaned the breathing tube under the part across from it. I took everything off and cleaned it basically
04-02-2012 08:39 AM
mrobinso
Quote:
Originally Posted by Jeepneck View Post
Alright I cleaned the throttle body and iac with throttle body cleaner. I hasn't done it until last night.

I was talking to the guy at the parts store and he recommended I change the air temp sensor. Would that be a good idea? Would anyway happen to have a picture of were it's located? I believe it's on the intake just not sure where

Its only been acting up when it's been real warm out until it did it last night. So idk what I should try next.

Let me know if you have anymore ideas. Thanks! (:
Did you actually remove the IAC and thoroughly clean it, or just spray the air intake with throttle body cleaner?

If you only sprayed it, the next step would be to actually remove the IAC (two torx bolts hold it in) and give a thorough cleaning by hand. Sometimes there is enough gunk on there it won't be cleaned by the spray of the throttle body cleaner.
04-02-2012 07:00 AM
erickpl Clean the throttle bodies and try again.

If it still happens, have the battery tested. Wierd idling was about the only sign I had my battery was about to die. It'd run fine, but idle terribly.
04-01-2012 11:27 AM
Jeepneck Alright I cleaned the throttle body and iac with throttle body cleaner. I hasn't done it until last night.

I was talking to the guy at the parts store and he recommended I change the air temp sensor. Would that be a good idea? Would anyway happen to have a picture of were it's located? I believe it's on the intake just not sure where

Its only been acting up when it's been real warm out until it did it last night. So idk what I should try next.

Let me know if you have anymore ideas. Thanks! (:
03-29-2012 06:00 AM
Mom sold the Jeepster 03 TJ 4L had intermittent check engine light and the dealer said its the tps and wanted $250. I bought one for about $40 online and changed it myself. The replacement part resulted in low idle and the motor would just shut down unless I kept my foot on the gas. Put the original back in and it ran just fine. Got a replacement for the replacement and had the same problem. Now it runs fine with the original tps but still get an occasional check engine light. Changed the plugs last year, they looked good except for a bit of carbon fouling on the inner 2 cylinders so I put a K&N filter in the factory box to try and get more air to those cylinders
03-28-2012 11:07 AM
skiagi2k Hey guys. I had the same problem with my 01 TJ. Coded crankshaft sensor. Switched it out and it hasn't cut off since. Put it on diagnostic to check for sure but that worked for me. I also still idle at 450-500 though so....still tryin to figure that out. I pulled throttle body and IAC and cleaned them real good. Also changed plugs. Used champion platinum. Still low idle though. Any thoughts on that?
03-26-2012 03:47 PM
Jeepneck I'll try cleaning the IAC with throttle body cleaner and see if that does the trick. Thanks for all the input
03-26-2012 03:35 PM
Kevbz at a stop light, and at idle, the IAC (idle air controller) takes over to maintain idle (since the throttle body butterfly is closed). It is a bypass that allows air past the butterfly.

Throttle body cleaners get the passage clean for a smooth idle.
03-26-2012 03:27 PM
azeppelinfan Just to throw another option on the table. Maybe a bad TPS?
03-26-2012 01:30 PM
kfdjason7620
Quote:
Originally Posted by Jeepneck
Was it a PITA to replace? Was your jeep doing the same thing?
Changing the TC solenoid is an all afternoon, messy, pita job
03-26-2012 01:29 PM
mrobinso Clean your IAC with throttle body cleaner for starters.
03-26-2012 01:27 PM
Jeepneck Was it a PITA to replace? Was your jeep doing the same thing?
03-26-2012 12:45 PM
pirategirls97 mine did that too ! It ended up being the tcc solenoid. Hope that helps.
03-26-2012 10:51 AM
Jeepneck No I haven't. I've had the jeep for about a year. That's a good idea tho
03-26-2012 09:55 AM
Jeep1992 Have you changed your spark plugs lately?
03-26-2012 09:43 AM
Jeepneck
Jeep acting funny at stop light.....?

I've been driving it all day. And it doesn't do a darn thing.

Then I come to a traffic light and stop and it starts idling really rough and then dies. It fires back up and I am able to drive it to the next traffic light it which is does it again.

It only does this on occasion. Not all the time. Someone told me it could be the idle control valve or something. I've replaced the fuel pump twice. Because it was doing that a lot. But that was maybe 6 months ago. It's rather irritating when it happens haha

Has anyone had this issue before? Or have any idea what could be causing it

Thanks for the help in advanced!!

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 01:47 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC