Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ General Discussion Forum > Hub/Bearing Assembly

Join Wrangler Forum Today


Thread: Hub/Bearing Assembly Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
06-18-2012 03:07 PM
Imped He was a mechanic and he recommended PB? I wouldn't waste your time, considering PB is about as good as water. Check out Kroil.....hell, ATF will do a better job than PB.
06-18-2012 03:04 PM
Pilgrim_Jeep Yep...first thing I did...cleaned out the knuckle of debris and rust, and greased the new assembly before sliding it in...definitely don't want to deal with that again.

My neighbor used to be a Jeep mechanic, and came over as i was cleaning up after the test ride....told me I should start PB Blasting the other side now, so by the time the bearing goes, I'll be ready.
06-18-2012 02:18 PM
Imped Don't worry about the dust shield man....just throw it back on if you feel like it.

And FYI, I hope you lightly sanded down and cleaned the bearing surface on the knuckle and applied a light layer of grease to the outer surface of the bearing assembly. It'll make that a non-issue in the future.
06-18-2012 01:31 PM
carlosprite The little black plastic ring? It's only there to keep rocks out, does a crap job of keeping mud/sand etc out. so it's up to you really.

Now that you have taken it off , it will come off easily if you choose to put it back on.

Alternatively, buy some axle tube seals by ten factory/alloyusa/rugged ridge etc
06-18-2012 12:02 PM
Pilgrim_Jeep Yeah, that definitely would have helped!
06-18-2012 10:44 AM
Cons_Table Just for future reference...check this out. May have saved you quite the headache

Unit Bearing - 1
06-18-2012 10:10 AM
Pilgrim_Jeep
Hub/Bearing Assembly

Just want to vent...my apologies if you read this thread looking for good advice or thought I was looking for help.

My bearing was bad. Thought it was the right front, but jacked up both sides with the tires on to check for play, and it was definitely the driver's side.

I read a few "how-to" posts, and it looked really easy.

Took the tire off, removed the caliper, removed the rotor.

Next, went to remove the cotter pin....took me 45 minutes of spraying it with PB Blaster, working it with pliers, a screwdriver, and eventually a hammer, to get it out.

Got to the axle nut. I thought I had every socket I would ever need, but did not have the 36mm required. Had to wait until the next morning to go buy one.

Went to 3 stores until I found one.

Back to the Jeep, and my 24-inch breaker bar would not do it.

Off to Home Depot to buy a 3-foot section of steel pipe.

The nut came off, grudgingly.

Took the three 13mm 12-point bolts off without incident.

Sprayed the assembly good with PB Blaster at every step of the way.

Tried to pull and pry it off...nothing. Tried hammering a screwdriver behind it. Nothing.

Kept spraying it with PB Blaster. Kept trying to work it. Nothing.

Next morning, went to Advanced Auto bright and early to rent a hub puller.

The hub puller did what it was supposed to...it pulled the hub out of the assembly. The back part of the unit did not budge.

Work on it with PB Blaster, a chisel, a hammer, a screwdriver, a torch, a prybar...worked on it until my arms couldn't move.

Took a couple of hours to run errands and recover.

Came back with the torch, chisel, and screwdriver. Chiseled of my dust shield to get a better approach angle.

Finally, after another two hours, it started to break free. Worked another side of it, and after an hour, the second side started to separate.

Another half hour on the bottom side, and it was off.

Cleaned all the surfaces really well, and bolted in the new unit, got everything put back together, and it drives like a new Jeep.

Driving to work this morning, remembered I don't have a dust shield now.

Will this have any negative effect???? Really don't want to go and undo all my work.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 10:30 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC