Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum > 2006 rubicon idles and accelerates rough, stalls often, no cruise control

Join Wrangler Forum Today


Thread: 2006 rubicon idles and accelerates rough, stalls often, no cruise control Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
11-13-2012 12:57 AM
j33pfreak
Help

Other things to check... Idle air controller, or reseting the idle air controller. Inwhich u run it with the iac unpluged. Turn key off . Plug back in run it .

Try testing the battery. Look into evap diagnostics . Egr valves and solenoids u can clean. Test fuel preasure. If it runs better u might have pump or back preasure issues.

Pull off vacuum lines. Take off one line at it time. Blow thru it .if u cant inspect it. Mine was melted and sucked it self shut..
But its easier to inspect off.
If cuze controll doesnt work and is run by vacuum it cud be the solenoid it self a torn or stuck open /or shut plunger. Vacuum line. It will also effect your vents for your heat..
Muti metre is a great tool to check connecters. For cheap.
Hope any of this works
07-17-2012 03:22 PM
ccorn9
2006 rubicon idles and accelerates rough, stalls often, no cruise control

My 2006 jeep wrangler rubicon has been idling rough and stalling while driving, especially when it shifts gears (its an automatic). The problem seemed to have started sometime after I had a K&N cold air system and new stereo installed. It was hardly noticeable, just had a slightly rough transition from 1st to 2nd gear. Then, while driving at about 60 mph on a road trip, my dog managed to get out of the little harness I keep her in for safety and she jumped up and hit the over drive button. I immediately pulled over and turned it off. No idea if that could have made any sort of a difference. Also, I had my jeep in 4WD at the beach earlier that day. (I didn't do any serious off roading, just used 4WD to get through some soft sand) By the time I was at a stop light in the next town, I noticed it sounded like it was idling high and rough. A few days later, the check engine light came on and the problem got much worse. Now my car idles rough 99% of the time. It will sometimes stall while sitting still in bother drive and park. It also stalls often while I am driving- Most frequently as it shifts into 3rd gear. My cruise control stopped working very shortly after the check engine light came on. It idles much more rough the lower my gas tank is. Could that be affecting it?when it stalls, it starts right back up. But only after I turn the car off, take the keys out of the ignition and then start it. My radio never loses power or turns off when it stalls. There doesn't seem to be a consistent pattern in which is stalls. But normally once it does it once, it will do it back to back about 4 -6 times and then not stall again for a while. It happens at all different speeds, sometimes while accelerating and sometimes while cruising.

It has gone into the shop 3 times and no one has been able to figure out the problem.

We have replaced so far:
map sensor (2 times)
TPS
throttle body
spark plugs & coils
checked for any vacuum leaks

After they replaced the throttle body and TPS sensor, it ran really well for about 45 miles and then it went back to running rough... my mechanic is suggesting to send it to a jeep dealership to have the PCM replaced... I've been told that this is the last measure you should take when fixing a problem like this. What should I do? As a self sustaining college student, I am unfortunately not made of money.. I don't know if I can afford to troubleshoot my way down the long, long list of things what can cause a rough idle.

Any help or suggestions would be greatly appreciated.. PLEASE!

EDIT: Forgot to include this. But I have noticed that my dash lights will kind of dim and brighten with the rough idle. Not sure if that may be a hint at what it may be.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 01:11 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC