Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ General Discussion Forum > TJ Dying When Idling

Join Wrangler Forum Today


Thread: TJ Dying When Idling Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
12-29-2013 12:25 AM
crazydays I know this is an old thread but I wanted to publicly thank Jerry Bransford for the information because it solved my problem also. Its great to have people here to share, help us learn and save us $$$.
08-18-2012 03:32 PM
oracle5 Cleaned the throttle body and IAC today. It was very dirty in the IAC. So far it has not died on me. Overall the engine is running better and has noticeably more pep.

I appreciate the help.
08-13-2012 08:31 PM
mrbat23 I just fixed my idle problem, and i had two similar issues. #1 After engine swap i lost some tranny fluid, replaced it and checked in park, seemed ok , but every time i went from reverse to drive it would stall, so of course i went to forum and found out it needs to be in neutral , and i was two courts low, and that took care of that problem, no more stalling. #2 check your grounds, since you just had a swap done also, it could be that, mine was very loose at firewall and my idle was very low and sputtered, fixed that ground now idles smooth. BTW i changed my iac and tps and it did not help, but i would suggest doing what jerry said and then check those two issues i mentioned. good luck
08-13-2012 06:09 PM
oracle5 Thanks for the ideas. I will have to try that next weekend.
08-11-2012 05:56 PM
Jerry Bransford An engine's inability to idle that runs ok when you step the gas pedal generally always means the IAC (idle air control) is dirty and sticking. The IAC is what provides all of the engine's air when you are not stepping on the gas pedal, it provides an alternate source of air for the engine during those times when the butterfly valve on top of the throttle body is closed from not stepping on the gas pedal.

Cleaning the IAC can sometimes be done well enough to clear the problem by cleaning the throttle body's interior with an aerosol throttle body (not carburetor) cleaner. Read the directions on the can for how to do it. There is an 'idle air contro passage inlet' slot machined into the throttle body, see below, that is the air source for the IAC which sucks its air through that slot. Though this will tend to kill the engine when doing so, be sure to direct some of the spray towards the air passage inlet slot so the cleaner can be sucked in and work on the IAC.

If that doesn't do it, remove the IAC and clean its solenoid actuated plunger with throttle body cleaner and a toothbrush. Clean the hole in the throttle body the plunger fits into with throttle body cleaner and a baby bottle nipple brush or similar.

No need to replace the IAC, cleaning it will restore it to proper operation and restore your engine's ability to idle.
08-11-2012 05:45 PM
chemicaljeep sounds like an air flow problem. could be bad air filter or mass air flow sensor.try new air filter and plugs. clean throttle body with spray cleaner.
08-11-2012 05:00 PM
oracle5 I forgot to mention that when doing the key dance trick I get no codes.
08-11-2012 04:46 PM
oracle5
TJ Dying When Idling

I have a 2003 Wrangler Rubicon with automatic transmission I bought about a month ago. Its my first Jeep. I have a random issue that only happens while in gear(drive or reverse, happens more often in reverse and never when in park) the Jeep will idle low, the engine will rev itself and the rpms will bounce up and down between revs until it dies after 3-4 bounces.

I can't recreate it every time so it seems random. It never dies when up to speed but only at low speeds like when in reverse. It has 98k but the engine was replaced by the previous owner at 92k with a Jasper engine. It also has a new fuel pump.

I put some Seafoam in the gas tank hoping that fixes/helps the issue but haven't ran it all the way through yet. Any other ideas on what is happening? Thanks in advance.

First post by the way. Glad to be part of the forum.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 06:31 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC