Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum > Transmission noise is back

Join Wrangler Forum Today


Thread: Transmission noise is back Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
11-19-2008 01:47 AM
Rawkon prolly just the inspection plate bolt.
11-18-2008 11:17 PM
Joe Dirt It's still there in Neutral, but not in drive. While crawling around I also saw a bolt connecting the engine and transmission is missing. Can't imagine that would make any differance. Anyone know what size one of those bolts is? Stealership bolts hurt $$$$. LOL
11-18-2008 06:58 PM
Rawkon any atf+4 will do. theres an actual filter inside the pan. Next time your turn the jeep on and its making noise try shifting into neutral and see if the noise goes away. whats wierd is sitting in park theres not much going on inside the tranny
11-18-2008 05:14 PM
Joe Dirt I'm running ATF4+, but it's not MOPAR stuff. Does it matter? Does the trans just have a screen or is it a filter? It runs fine, but the noise is annoying. It is mainly while it is in park and seems to go away while driving, but that may just be an inability to hear it through the engine noise.
11-18-2008 02:17 AM
Rawkon are you running an ATF +4??? AN ATF +4 or Synthetic is basically the same thing. if your not you need to swap it in. The Jeep auto tranmissions are very picky.

The dealer accidently put in atf 3 in my 3 speed auto and within a few weeks I had wierd noises on cold start ups only in park, a over heating trans, bucking on a hard shift, and my front pump seal went boom. I made them pay for everything and they put in atf 4 and I havnt had an issue since.

make sure your filter is changed again. basically on a auto trans theres not much to maintain or adjust anymore. good fluid and a fresh filter cures most issues. If the dealer or shop put in the wrong fluid it should state what was used on the receipt. show the reciept tell them its the wrong stuff and make them do a full drain. torque converter and all with a new filter. varnish and gunk can build up very quickly with the wrong oil inside.
11-18-2008 02:00 AM
Joe Dirt I'm not running synthetic. The fluid level is dead on. The filter was changed about 5000 miles ago. I checked it and it looks fine.
11-18-2008 01:25 AM
Rawkon are you running synthetic? is your fluid level low or high? have you changed out the filter lately?
11-17-2008 09:10 PM
Joe Dirt
Transmission noise is back

I have a 42RLE, 4spd auto 2003 Wrangler transmission. It is making a whining sound. It went away for a while, but it's back again. The sound seems to be some type of cavitation in the transmission lines. If I grab the line with pliars, the sound stops. I've heard it might come from not running Mopar ATF in it. However, it seems hard to believe a different brand of the same type of ATF could make that much noise. Are there any mechanics out there that can help with some advice?

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 05:37 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC