Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum > '87 YJ Transmission Question

Join Wrangler Forum Today


Thread: '87 YJ Transmission Question Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
01-01-2013 07:20 PM
gasparni think i fixed it this time... drove it until It got warm, I brought my tools and catch basin with me on my trip cause I figured it would f up and it did!! so I pulled over to the side of the road and did a gravity bleed on the clutch. Drove it for an hour and half after and it seems to be working great now no more spongy clutch!!! So if ur reading this and you have the same issue with your clutch do the GRAVITY BLEED and save yourself the headache.
12-31-2012 07:47 PM
jokerchief462 Typical sign of the air leak at the point where the hard line from the master mates at the inlet if the internal slave. The line goes in with two o-rings and a clip holds it in place. Somehow it gets moved just a little and will not hold the seal when everything heats up. My solution was the external mod.

How do you fix your problem??? Pull it all apart and try again its a real PIA.
12-31-2012 06:17 PM
roadyrob if you are bleeding the fitting that comes out of the bell housing you are bleeding the slave too.
12-31-2012 04:48 PM
gasparni the BA10 has an internal Slave, when I'm bleeding the clutch do I have to drop the transmission and bleed the salve as well?? Bleeding the clutch doesn't seem to be working I keep bleeding it and it seems to be fine and then it f--k's up again after its warm. I bled it cold and warm figured it would make a difference
12-31-2012 08:01 AM
gasparni It was dark brown when I started, it's clear now after putting a bottle of DOT3 through it. I did it last night while it was cold, so ill get it up to temperature and bleed it again while its warm and c what happens
12-31-2012 07:04 AM
Rusty Knutt Yeah it can get pretty ridiculous.. is your fluid clear still? It should be crystal clear if not use a DOT3 brake fluid and continue to fill and bleed till it is..... milky white=water/condensation Brown=heat/old and then there's the elusive air bubble that will hold pressure cold and go sponge at the first bit of heat.
12-30-2012 11:22 PM
gasparni well I guess I'm not out of the woods yet!! bled the clutch and everything seemed to work flawlessly for about 20-30 min then the clutch started getting a bit softer and the transmission started doing the same thing.i inspected the bleeder to see if it was tight and it is,no leaks anywhere I can see everything looks dry & i don't seem to be loosing any clutch fluid. I will try bleeding it again tomorrow and c if it makes a difference.Correct me if I'm wrong but I've heard this process can be sum what of a pain in the ass, and that you have to bleed the clutch lines a lot to get it to function correctly
12-30-2012 05:47 PM
Rusty Knutt
12-30-2012 04:39 PM
gasparni so bled the clutch system, one things for sure it seems to be shifting a hell of a lot better!! guess we'll wait and c what happens. ill keep u guys updated.
12-30-2012 02:49 PM
Rusty Knutt Yep
12-30-2012 02:40 PM
gasparni never really had to bleed a clutch system is it similar to bleeding brakes? pump the pedal to build pressure ,crack the bleeder line at the side of tranny and so on??
12-30-2012 01:03 PM
Rusty Knutt Change your slave fluid and bleed the slave throughly...it might be fluid breakdown, water, or air in the line. Cheapest possible fix first.
12-30-2012 09:53 AM
gasparni
'87 YJ Transmission Question

I have an 87 yj with the BA10/5 manual transmission and I'm thinking it needs a clutch slave because its not going into gear when it warms up??? don't know if anyone's had this issue,but I've heard these transmissions are crap and I can't really see myself putting a fist full of cash into it if its not worth it. I have an AX15 5spd sitting on my garage floor,will it bolt up to the stock 2.5 L engine with out to many issues or do I need to get new parts ie) clutch, t case, swap kit...or should it bolt right in? Also i might try and do it myself I am pretty mechanically inclined and of coarse I'm on a budget... can anyone share some insight? should I just pay a mechanic to do it or is it an easy enough job to do in a laneway?

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 10:34 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC