Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > General Tech Forums > Off Road and External Lighting > Problem with trailer lights. Jeep or trailer?

Join Wrangler Forum Today


Thread: Problem with trailer lights. Jeep or trailer? Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
04-04-2013 08:18 PM
callbox47 Copy what fubar 1958 and crawlin_archer state... trailer light misbehavior is almost always ground problems where the circuit is seeking ground and will go even through lower wattage bulbs to get it, and can ground through other circuits. (lighting them up and leaving the target light un-lit) I also always send a ground pigtail to frame out of the vehicle socket as well so the ground is not dependent on going through the hitch

Always use solder and shrink tube to make connections. Never use crimp or squeeze connectors. Keeping the plugs clean and corrosion free also helps.
04-03-2013 10:40 PM
crawlin_archer I run a ground wire from the connector to a bolt thru the trailer right at the neck. Then make sure each light is grounded where it mounts to the trailer. What is the harbor freight link supposed to be it says not found? If you have a JK & using the plug n play 4 way connector that part should be right. It's real hard to screw that one up. Sounds like a bad ground issue & the light is searching for a ground & that makes the lights do weird things.
04-02-2013 03:19 PM
justin-branam
Quote:
Originally Posted by fubar 1958 View Post
I have found with most trailer lights the best way to wire them is to run a separate ground wire from each light to the ground wire on the trailer plug. That way you have no issues with the grounds at the trailer lights themselves, which 75% of the time causes the issues you are having!
To add to what fubar said:

I have had issues kind of like this as well. Even had this same trailer with the same issue on the rear light. I ended up using a hard wire brush to scrape off the paint on the trailer where it was grounded with the ground wire, and then I did the same for each light and grounded them directly to the frame. Some trailers will use the bolt on the back of the light as the ground, and it doesn't always make good contact. Try running a wire with some crimp on terminals from that bolt, directly to the frame. Self-tappers work great for connecting them to the frame. I bet this is the problem with your tail light.
04-01-2013 07:53 PM
SafetyThird
Quote:
Originally Posted by fubar 1958
I have found with most trailer lights the best way to wire them is to run a separate ground wire from each light to the ground wire on the trailer plug. That way you have no issues with the grounds at the trailer lights themselves, which 75% of the time causes the issues you are having!
If this trailer experienced salty roads or flooding you could have corroded wires or fixtures.

We have brackish water here so I never fix one bulb or fixture on a boat trailer. I buy the lights as a set and replace all the trailer lights and all the wiring at the same time. It's only $20 in parts and it saves hours of troubleshooting.
03-24-2013 08:55 PM
fubar 1958 I have found with most trailer lights the best way to wire them is to run a separate ground wire from each light to the ground wire on the trailer plug. That way you have no issues with the grounds at the trailer lights themselves, which 75% of the time causes the issues you are having!
01-31-2013 09:58 PM
Mowgli25
Quote:
Originally Posted by Shark_13
There should be a separate ground in the harness (at least on the larger style plugs).

Sounds like the right trailer light wiring might be reversed?
There is a ground it's white. I just redid the ground and no change.

If it was reversed wouldn't the brake light still come on since both filaments light up. And that wouldn't make sense that the blinker works still but it just not at the right time?
01-31-2013 09:51 PM
Shark_13 There should be a separate ground in the harness (at least on the larger style plugs).

Sounds like the right trailer light wiring might be reversed?
01-31-2013 08:42 PM
Mowgli25 Drove it around. It didn't fix anything
01-31-2013 08:23 PM
Mowgli25
Quote:
Originally Posted by Renegade44
Drive it around the block. If your ball isn't clean (rust and corrosion free) or hitch a good ground is not being made. This will cause irregular voltages. Try it and let us know.
Wow did not know that the hitch made it ground out. Learned something new today.
01-31-2013 08:18 PM
Renegade44 Drive it around the block. If your ball isn't clean (rust and corrosion free) or hitch a good ground is not being made. This will cause irregular voltages. Try it and let us know.
01-31-2013 08:10 PM
Mowgli25
Problem with trailer lights. Jeep or trailer?

I purchesed a 40 1/2 x 49 trailer and built it up but I'm having problems with the lighting. I did just purchase the harness for my jeep so I hope it's not that and it's the trailer. The left amber running light will not light up. The right rear is dimmer than the left and when I turn the right blinker on it alternates with my jeep blinker but the left blinker is at the same time with my jeep. When the hazards are on they alternate back and forth, the Left Roth the jeep and the right lights up when the jeep light is off giving it a back and forth effect. Now when I brake the left one lights up and the right one shuts off completely. Is the maybe a wiring problem or maybe HF put the wires into the connection wrong?


http://www.harborfreight.com/automot...res-90153.html

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 09:56 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC