Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum > Oil pressure issues!!

Join Wrangler Forum Today


Thread: Oil pressure issues!! Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
02-07-2013 01:13 PM
Jerry Bransford
Quote:
Originally Posted by Saxman7131 View Post
My oil pressure drops when I'm idling but goes back up when I drive.
Quote:
Originally Posted by Ngarc83 View Post
Yeah that's what happens to mine. Is that normal?
Oil pressure is supposed to vary up & down in direct step with engine rpms. That is because the oil pump is engine-driven so the faster the engine spins the oil pump, the higher the oil pressure.

Older TJ oil pressure gauges show the true oil pressure. Newer TJs after 2001 or so were reprogrammed to only show a mid-scale reading, if the true oil pressure is actually ok, so as to not unnecessarily alarm those who don't know oil pressure is supposed to vary in step with the engine RPMs.
02-07-2013 01:07 PM
SuzyF Same thing happened with my 2000. Oil pressure is a big deal to me, so first I changed out the sender, which I guess is usually the problem. Still did it. Next took it to a great Jeep shop and they put a manual pressure reading unit on it. Pressures were all perfect on the manual unit even driving it around for a long time and sitting at idle. He put on a second sending unit, an OEM this time. Did not fix the problem. We then figured it could be the gauge. If you have to fix the gauge, you have to take the entire cluster out and it all has to be documented due to the mileage reading and replace with an entire new cluster with the mileage documented and put on the new cluster. Can only be done by a dealer, takes a couple weeks and costs $1100. So my guy put in a cluster he had in the shop that he knew the gauge worked on to just try it and see if the gauge was the problem. Gauge worked perfectly on that cluster, so we knew it wasn't my cluster. He did a bunch of research and found that this is a very common problem on all Jeep vehicles, not just Wranglers and it is a glitch in the ECM or computer module. So, I had 3 choices since replacing the ECM was out of the question. 1. do nothing 2. put an aftermarket oil pressure gauge on it and disconnect the one on it. However, this also disconnects the battery and water temp gauge alert as all 3 of those are connected to the check gauges light. So, you'll lose that, plus you have to find somewhere for the after market gauge and run that from a split on the sender or 3. Try a slightly heavier oil, like a 50 weight.
Since it is the middle of winter here in single digits temps, for now, I chose to do nothing. On my spring oil change, I will try the 50 weight and see if that makes any difference to how the ECM reads it. If that doesn't work, I'll probably just live with it. One of the things he told me which relieved my mind on not doing anything, was that the later models (he thought 97 on) have a safety switch that if your ACTUAL oil pressure goes below a certain low pressure (I don't remember what he told me, but like 9 or 10), it shuts the engine down/off so that you can't blow the engine. That made it a little easier for me to ignore the flashing light at idle.
Hope this all helps!
Suzy
02-06-2013 07:26 PM
Hardermods
Quote:
Originally Posted by Atthehop View Post
It is most likely the oil sending switch, buy one from the dealer since the parts stores are from china and are usually junk.
Agreed!
02-06-2013 05:56 PM
Atthehop It is most likely the oil sending switch, buy one from the dealer since the parts stores are from china and are usually junk.
02-06-2013 05:41 PM
Ngarc83 Yeah that's what happens to mine. Is that normal?
02-06-2013 05:39 PM
Saxman7131 My oil pressure drops when I'm idling but goes back up when I drive.
02-06-2013 05:37 PM
Ngarc83
Oil pressure issues!!

Hi everyone, I was wondering if someone can help me out with my oil pressure issues.

I begin to drive and all my gauges are working fine. While driving after at least 20 minutes, I come to a complete stop and i notice my oil gauge needle start to get low until my check gauges lights comes on. This stays this way until I begin to drive again. Once I stop at a light, the oil gauge gets low again. I have checked my oil and replace my oil and I continue to get the same issue. I was wondering if anyone has had this issue?
Please help

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 08:08 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC