Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ General Discussion Forum > Dorman opda install

Join Wrangler Forum Today


Thread: Dorman opda install Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
04-11-2014 12:22 PM
RUBI 4 MY MRS I agree, NorthTJ79.





The potential problem with the Dorman is that like the OEM units there is no lubrication to the top bushing. They use a bronze bushing rather than the OEM steel ones but without lube I have to wonder if even bronze will last. Time & miles will answer that.

The stripper guy mod looks sound but I recall there is one reported failure & if I recall that was a failure of the BOTTOM bushing so that may well be an isolated case.

The original modification used grease to lube the top bushing on the OEM units. Some of us modified that idea to use oil with variations on the so called FOGMod grease setup. With the stripper guy mod & the release of the Dorman unit there have been virtually no postings of grease/oil mods being done. I have followed this issue on several threads on 2 forums since early 2011 & have traced the first use of the grease mods to at least Jan, 2010. I have not seen one reported failure of any OPDAs using either grease or oil to lube the top bushing. I have a little over 8,000 miles on my oil cup mod with no problems to my original unit.

It is worth noting that the OEM has a seal between the top & bottom bushings but it has been reported that the Dorman does not have that seal. If true (I haven’t personally verified that), the oil mod & probably the grease one too should only be done on the OEM units. The seal is needed to contain the oil on the top bushing & probably the grease too. The exception to this is the mod Big Bob used that had constant oil pumped to the top busing which would work on the Dorman but on the OEM only if the seal is removed.

Big Bob’s oil bath video
OPDA 2006 Jeep Oil Bath Modification - YouTube

My method (more about 11 posts later)
2005-06 Jeep OPDA_CPS_Distributor Failure - Page 70 - JeepForum.com

Main (long) thread
2005-06 Jeep OPDA_CPS_Distributor Failure - JeepForum.com

04-11-2014 11:13 AM
NorthTJ79 my best advice would be to modify the stock opda to correct the oiling issue. which is most likely what i will be doing when it goes back together
04-11-2014 04:35 AM
DBoat
Quote:
Originally Posted by NorthTJ79 View Post
well i have to update that after 10k miles my Dorman opda failed and was almost fully seized when i got it out. got a new one just to try on warranty and the cam ruined it almost immediately. pretty bummed but leaning towards a stroker just dont want this issue to happen again after all that. anyone else?
That is not the news I wanted to hear. My 05 LJ has 90K miles and was considering a swap as preventative maintenance.
04-10-2014 08:18 PM
NorthTJ79 well i have to update that after 10k miles my Dorman opda failed and was almost fully seized when i got it out. got a new one just to try on warranty and the cam ruined it almost immediately. pretty bummed but leaning towards a stroker just dont want this issue to happen again after all that. anyone else?
01-31-2014 08:39 AM
Beaker541 I actually had to get rid of my TJ .. I took off the OPDA that I did the oil cup mod to before I traded it .. So I have it for sale if any one is interested .. Shot me a message if so ..

Attachment 721097



Attachment 721105



Attachment 721113



Attachment 721121
01-30-2014 06:39 PM
DeepSouthJeeper
Quote:
Originally Posted by LJ Dave View Post
I know this is an old thread, but I'm brand new to this forum and I just purchased the Dorman 689-201 camshaft synchronizer (OPDA) from Rockauto for $78.89 plus shipping. I plan to install it sometime over the winter. My original OPDA failed when the jeep was new with about 5k miles on it. Dealer replaced it under warranty. It only has about 16.5k miles on it now and it screams when I cold start it, just like it did before the first failure. I hope I can install it without getting a code, and I just wanted to let others know that these have come down in price.
Thanks for the heads up! I plan on getting one soon too.
01-30-2014 05:32 PM
LJ Dave I know this is an old thread, but I'm brand new to this forum and I just purchased the Dorman 689-201 camshaft synchronizer (OPDA) from Rockauto for $78.89 plus shipping. I plan to install it sometime over the winter. My original OPDA failed when the jeep was new with about 5k miles on it. Dealer replaced it under warranty. It only has about 16.5k miles on it now and it screams when I cold start it, just like it did before the first failure. I hope I can install it without getting a code, and I just wanted to let others know that these have come down in price.
07-14-2013 10:05 AM
NJO
Quote:
Originally Posted by Leslee View Post
What is the correct torque?.
I believe the correct tq spec. is 22 ft. lbs., but let me double check that for you because the original service manual gives no indication, but the addendum has it(which I have, I just have to dig it out).
07-13-2013 09:05 PM
Leslee What is the correct torque?.
07-13-2013 11:06 AM
NJO
Quote:
Originally Posted by Stankgearoil View Post
So I pulled it. Wear on the OPDA and camshaft is about the same. Will eventually get the Dorman, but like so many other people I'm waiting for some folks to put the miles on first.

What do you think? Does this look like serious wear to you?
Its fine.
07-13-2013 11:04 AM
NJO
Quote:
Originally Posted by efm-7 View Post
It's best to do it on a brand new cam... that would be the closest thing to "starting fresh"

Otherwise, your new OPDA gear will get worn down to the same point in no time.

If your cam gear isn't too bad then I think it's worth a shot. Mine were getting close to resembling knife blades
A lot of bad/mis information here.

A. The OPDA issue is not as big of an issue as its made out to be.

B. Regardless if you're using the doorman unit(which I have one)or the regular OEM one, all the units will experience and show some wear on the teeth, and it will be the same pattern.

C. One thing that has NEVER been mentioned, but should is that they way the unit is held down in place. It can shift a bit due to loosening up over time. I have worked on over a DOZEN 05-06 TJ/LJ's including 2 of my own. I have found that NONE of them were correctly torqued down. All of the retaining bolts were able to be torqued down further to the correct tq. specifications.

D. When you combine the natural wear and tear on the gear set along with the potential for the unit to slightly rotate you can get the dreaded "code".

E. 4 of these OPDA's(including one on one of my LJ's)showed significant wear, but were still reusable just by resetting(slightly rotating)the OPDA back to the proper alignment to account for the wear on the gearset(one has gone on to log on another 30k since with 0 issues, and the OPODA gear already had that "knifeblade" wear pattern to its gear). Since then its been pulled a few times and Ive come to the conclusion that once the wear pattern is set in(which happens relatively quickly, within a few thousand miles)the natural wear over miles and time reduces significantly.

F. None have ever needed a camshaft replacement to compliment a new OPDA regardless.

Saying all this, its not a bad idea to have a backup OPDA on hand ready to go(which I do), and there are legit issues with a number of factory OPDA's being out of spec. which probably need to be replaced , but the problem is still way overblown, and its an easy and simple fix or swap out when that time does come. But before outright replacing it, I would actually just have the current unit inspected and most likely just reset/recentered and correctly tq'd down if throwing a code for the first time. If the OPDA is close within spec it should last roughly 100k or more. Even the ones that are not many times still last a lot longer than people realize.
07-13-2013 10:44 AM
JGreen06TJ 79,500 miles on OEM. Installed the Dorman OPDA this morning. The old one had wear similar to most on here (not terrible but definitely unusual wear). I didn't have any ticking or other noises but the wear was definitely there.

I'm not even close to a shade tree mechanic. Took me just over an hour to get everthing lined up, replace the OPDA, and six new spark plugs. Runs like a top and no codes after getting up to operating temperature and driving a few miles.
05-25-2013 05:07 PM
yoopone Installed my Dorman OPDA today. All is good. The original synchronizer had virtually no wear. If I look at it under a magnifying glass there is some shininess but virtually no wear. Jeep has 44,000 on it. Cam drive gear looked fine too.
05-18-2013 09:46 PM
Forward
Quote:
Originally Posted by ninjaturtle0 View Post
From reading up about the opda issue it would make since that the cam will have to be replaced also
I agree.

Here is an update on my Jeep. My local shop said the wear on my unit and cam were normal. I am replacing my OPDA with the Doreman unit with the hope of not having an issue later that will require me to replace the cam. I have 67,000 miles on the Jeep and don't want to basically pull the motor apart with out rebuilding it. My thinking is if you take the motor down to the point of removing the cam, then for just a little more money I can replace everything but the crank and have a fresh motor. (I would also have the head and block worked as well as replacing the parts) I will update as things progress.
05-18-2013 07:31 AM
Stankgearoil
Quote:
Originally Posted by ninjaturtle0 View Post
From reading the other forum it was being said that a heavily damaged cam can damage a new opda
I can see that, but there are always variations. If you already have significant damage the, yes you are in a hard way. If you have an 05 I also understand that the cam metal was also not hardened enough. Like you I've been all around this and no perfect solution seems to exist. Like I said a new opda is only a cheap mid term, not long term, solution. Long term = big $.
05-17-2013 05:58 AM
ninjaturtle0 From reading the other forum it was being said that a heavily damaged cam can damage a new opda
05-16-2013 04:15 PM
Stankgearoil OEM opda is problematic design. If it were normal wear and tear , or both parts were defective, then yes, replacing both is logical. And of course replacing both parts is preferable if you have the $ even in this case but a new non-defective opda is a great mid term solution for less than $200 and 30 min. The cost of "doing right" can be significant if you take it to a legit mechanic. Gotta figure out how much more you plan on getting out of your current motor before you spend that kind of cheddar.
05-15-2013 06:53 PM
402captain That's what I'm thinking. It seems logical but all that is said is here's my damaged OPDA and cam shaft. I put in my new OPDA no problems any more.

I apologize if I'm hijacking a little here but I am debating on whether to purchase the dorman unit but im not going to install it on a bad cam gear. It just seems dumb to do that.

I fly airplanes for a living so I am very engine sensitive.
05-15-2013 10:42 AM
ninjaturtle0 From reading up about the opda issue it would make since that the cam will have to be replaced also
05-14-2013 07:35 PM
402captain I have a dumb question about the OPDA whether it be the dorman or oem. As I look at these pictures every one with wear shows wear on both the cam gear on the OPDA and wear on the gear on the cam shaft

My question is with the worn gear on the cam isn't that just going to wear out the new part? I would think that both parts would need to be replaced.

I'm just asking. It seems like basic mechanics
05-14-2013 12:21 PM
NorthTJ79 update. after 1700 miles with no issues i got the p0016 code. luckily a friend of mine had computer very similar to what the dealer uses. it relearned the new dorman opda and the code has not come back
05-14-2013 10:23 AM
Forward Thanks for the reply. Jeep still will not start. I must have some other issues. Had to get it towed to my local shop. I will post the findings.
05-13-2013 02:27 AM
RUBI 4 MY MRS Here are a couple links that describe the process with photos of the timing marks & proper positioning.


OPDA install


OPDA install w/photos Also post #5 here
05-12-2013 09:53 PM
SeVeReDiStOrTiOn For TDC take out the #1 plug and rotate the balancer until the timing mark lines up perfectly and you have pressure in the #1 cylinder (finger in the hole...gigitty gigitty goo ). You might have to remove the belt to see the marks but they're there. Putting some white out on the marks makes it easier.
05-12-2013 09:01 PM
Forward OK I have successfully messed up my timing by removing the odpa. Yes I marked it but for some reason it was always one tooth off when I put it back in. I should have adjusted the oil pump slot but it is too late now. What I read on this thread is there are 2 ways to get it set back. Can someone tell me some details about either way to get the motor to TDC? Their are no marks on the crank that I can see. Mine will not start at all now.
04-27-2013 05:15 PM
n2dixie
Quote:
Originally Posted by Stankgearoil View Post
So I pulled it. Wear on the OPDA and camshaft is about the same. Will eventually get the Dorman, but like so many other people I'm waiting for some folks to put the miles on first.

What do you think? Does this look like serious wear to you?
This is what the wear should actually look like. Look for uniform wear all the way around. The problem I had was about 1/4 in on one half and about 1/2 in wear pattern on the other side. The "flats" across the face of each gear are another good sign. When they wear down to a knife edge you need to replace. If the gear on the cam looks this good I wouldn't touch a thing and would just check it every other oil change.
04-08-2013 11:17 AM
Dare went out this morning and reset it all first. the light only came on after really warmed up over the 160 mark so I knew I was close. I ended up moving it another qtr of an inch in about 4 tries and the light doesn't come on at all now so I must be within "range" of the pcm taking over it might still be off but a degree or two but i'm not going to worry about it now and she does run much better with no knocking sounds from the cps unit.
04-08-2013 12:09 AM
Dare Thank you, been driving me nuts I guess it has to be close since it does run. Might be that I didn't turn the oil shaft in the motor to line up the shaft so I wonder if it could be off a tooth. If so I wonder if I can go back one if I pull it back out and rotate the oil shaft drive one tooth so it is about back at the 4 position. I hate a CEL light on.
04-07-2013 09:38 PM
Boliver Kegnails I have had the same issues since i replaced mine, have had the code twice, just reset it by turning the motor, other time just moved the opda by hand just barely and that worked too, think the bolt holding it down just isnt tight enough.
04-07-2013 09:20 PM
Dare I just replaced mine, looked very good almost like Stankgearoil's (sorry no pic yet) and mine has 95000 miles. Already had ordered the Dorman so replaced it rotated the crank so the holes lined up and dropped in the allen wrench and stuck in the Dorman, it sits at about a 5oclock now. Started it up and runs good but the P0016 came on, so in order to Tweak it do I just loosen the hold down bolt and slightly rotate the whole assembly a bit at a time to get the light off. I figure I can disconnect the positive lead on the battery to reset it each time. Thank you.
This thread has more than 30 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 10:31 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC