Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum > Squealing Engine...Driving me crazy!

Join Wrangler Forum Today


Thread: Squealing Engine...Driving me crazy! Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
04-12-2009 08:27 PM
4point
Quote:
Originally Posted by nater344 View Post
Well, after pulling, cleaning and inspecting all of the pulleys, replacing the belt, and adding a Lucas ps additive, I still had the annoying squeal! I then pulled the fan and fan clutch off and installed the pulley on without the fan to determine whether the fan clutch was the problem...again no dice.

After putting everything back together I started the engine and while listening to the squeal, I pushed on the air box on top of the intake manifold and the squeal tone changed. It turned out that the intake manifold wasn't tight enough and air was being sucked between the manifold and the engine! Tightened it up and no more squeal!!!!

Thanks for everyones help.
Good find! Its funny how noises will transmit around the jeep or just fool ya as yours did.
04-12-2009 04:06 PM
bigshasta so i have been around cars all my life and i have never heard of blinker fluid. what is that?
04-12-2009 03:49 PM
nater344 Well, after pulling, cleaning and inspecting all of the pulleys, replacing the belt, and adding a Lucas ps additive, I still had the annoying squeal! I then pulled the fan and fan clutch off and installed the pulley on without the fan to determine whether the fan clutch was the problem...again no dice.

After putting everything back together I started the engine and while listening to the squeal, I pushed on the air box on top of the intake manifold and the squeal tone changed. It turned out that the intake manifold wasn't tight enough and air was being sucked between the manifold and the engine! Tightened it up and no more squeal!!!!

Thanks for everyones help.
04-10-2009 03:27 PM
nater344 Well, I removed the old belt, checked for any play in the pulleys and installed the new belt. After tightening everything up, I started the engine up and it started squealing again! The only thing else that I can think of is pulling the belt back off and spinning the alternator pulley and the power steering pulley to see if they spin freely....maybe one of them is on its way out?

Any other suggestions?
04-07-2009 07:55 AM
nater344 I believe you are right gmarchant...I checked it last night and it seems a bit too loose (according to a friend of mine who is a mechanic). I'll have to manually adjust the tension, but I believe for piece of mind I will replace the belt first, then adjust the tension. Hopefully that will take care of the annoying squeal!
04-06-2009 03:46 PM
gmarchant Your belt isn't tight enough.
04-06-2009 02:12 PM
BSing A bar of soap rubbed against the fan belt while it is running will usually stop the noise for some time. (just be carefull to not take your hand off like holding the soap on it.) If it solves the problem put a new belt on. If it doesnt is something else.
04-06-2009 02:01 PM
nater344 I wouldn't mind a squeal at startup, but mine stays on for awhile until I give it gas and then it starts back up when I let off the gas and and push in the clutch to stop. I'll pull the belt off tonight and check it over for any cracks and check out if there is any play in any of the pulleys and/or the fan. I'll let you guys know how I make out. Thanks for the help.
04-06-2009 01:48 PM
Giancarlo my belts has less than 1000 miles on it and i get a squeek on startup..
04-06-2009 01:30 PM
foxinthemudd
Quote:
Originally Posted by Joshpfeffer View Post
Without hearing the noise, it's tough for anyone to say, but even with the belt in good condition, it could still be squealing. Maybe some of that belt lube spray that they make would help? I have an '07 Caliber that I drive daily and the belt started squealing on me all of the time, so I sprayed that belt lube on there a couple times (the first application didn't stop it for good) and I haven't had a problem in months.
no this is a perfect example of a belt needing replacement. if your tensioner doesnt help it out then replace it.
04-06-2009 01:29 PM
foxinthemudd try tightening up your belt tensioner. I'm had the same problem with mine and it helped quell that problem.
04-06-2009 01:27 PM
Joshpfeffer Without hearing the noise, it's tough for anyone to say, but even with the belt in good condition, it could still be squealing. Maybe some of that belt lube spray that they make would help? I have an '07 Caliber that I drive daily and the belt started squealing on me all of the time, so I sprayed that belt lube on there a couple times (the first application didn't stop it for good) and I haven't had a problem in months.
04-06-2009 01:20 PM
KBR97 could be alternator or water pump going bad also.
04-06-2009 01:14 PM
nater344 Thanks Scooby.
04-06-2009 01:08 PM
Scooby I had the squealing too, replaced the belt, tensioner pulley, and the idler pulley all at the same time so I do not know which one was the exact problem, but it did fix the problem. The pulleys are pretty cheap, that is why I replaced them at the same time as the belt.

Scooby
04-06-2009 12:58 PM
nater344 Thanks 4Point...that is something a will check into....of course after I check the notorious "low blinker fluid indicator", flush the system and add "synthetic blinker fluid", while being careful not to trip the "headlight fluid relay".
04-06-2009 12:14 PM
4point You could be losing a bearing on one of the accessories or the belt tensioner.
04-06-2009 12:11 PM
Giancarlo no that will cause your headlight fluid relay to trip..
04-06-2009 12:08 PM
twinstackram would it help to have synthetic blinker fluid??
04-06-2009 12:03 PM
Giancarlo x2 on the blinker fluid.. its a notorious problem with the tjs
04-06-2009 10:49 AM
cavediverjc It might be the "low blinker fluid" indicator......it emits a squealing to warn of low fluid. I'd check that first.
04-06-2009 10:25 AM
TeeJay If it's not super loud it might be a vacuum leak. Those are usually described as more of a whistle though.
04-06-2009 10:11 AM
dos0711 Replace your fan belt and keep the old as a spare.
04-06-2009 09:30 AM
nater344
Squealing Engine...Driving me crazy!

Recently my engine (upon startup) has been putting off a high pitched squeal. Originally the squeal was going away after the engine warmed up, but now it's squealing upon startup even when the engine is warm. The belt looks to be in good condition.....Any ideas would be appreciated.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 09:19 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC