Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum > Help! Vibrating/ Humming sound when i apply the gas pedal

Join Wrangler Forum Today


Thread: Help! Vibrating/ Humming sound when i apply the gas pedal Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
10-28-2013 12:51 PM
JeepJT04 I have somewhat of the same issue. Mine is a minor humming bud can clearly be heard. I have a 2 inch lift. Just started about 3 weeks ago. Have had lift for almost a year. Buddy of mine said he thought it was the rear diff.
04-30-2013 05:02 AM
jordorunway
Quote:
Originally Posted by kcollins View Post

Exactly what my jeep is doing, while accelerating the noise gets louder. I was actually leaning towards the wheel bearing cause when you slightly veer left the noise goes away, the noise is coming from the right rear tire. It's probably mulitiple things that I need to replace.
Took mine to a shop about a month ago and finally got my issue fixed I just plum forgot about my post here. Sorry guys!

So apparently the humming/noise in mine was traveling up my driveshaft and centering in my transfer case, so that's what I thought it was, considering my 4lo was going out. Turns out, I didn't have any rear brakes.... They were completely wore out/gone, basically it was metal on metal grinding and making all the racket. So I got all new rear brakes and my issue was solved, no more noise or anything, I can finally hear my tires and motor again lol.
04-29-2013 09:47 AM
Jerry Bransford Mechanics at those types of places are little better than Jiffy Lube oil changers. I'd go to a 4x4 shop that installs ring & pinion gears, they will have sufficient experience with problems like that.
04-29-2013 06:36 AM
kcollins Dropped the Jeep off at Firestone Thursday...they told me it was the wheel bearings. After that was done they called and said that I still had noise in the rear but it was "a little better."

So basically I need a new rear end and all the work they did was money wasted.
04-23-2013 12:16 PM
037jeff I have looked as best I could, talked with a couple mechanics and it looks like it could be(hopefully not) the pinion bearing(s). I dropped it off this morning at the shop. Hoping to hear back soon.
04-23-2013 07:16 AM
kcollins
Quote:
Originally Posted by jordorunway View Post
Im kinda having this same issue, except i dont have the vibration, just the noise.... Its a constant humming that gets higher in pitch while accelerating, but goes away when you let off the pedal. I checked it out last week jacked up the rear end and changed the rear diff oil (which happen to be full of water...) and everything looked fine, and so i put it in neutral and spun the tires, and the noise was coming from my transfer case. Pretty soon im gonna get back under it with one of my buddies and take the transfer case completely out and take a look at it and change parts in it and change the oil and see if that helps.

Also my jeep is all stock. So i dont have angle and everything to worry about with my driveshaft.
Exactly what my jeep is doing, while accelerating the noise gets louder. I was actually leaning towards the wheel bearing cause when you slightly veer left the noise goes away, the noise is coming from the right rear tire. It's probably mulitiple things that I need to replace.
04-20-2013 10:39 AM
037jeff I am experiencing similar issue with my jeep. I also have noticed the humming/vibration goes away if you turn the over drive off. What are they charging for a ring and pinion these days?
04-20-2013 10:19 AM
Harry7409 Just got my Jeep back from the shop. Ring & pinion were shot, carrier bearings were trashed , replaced rear cover with new aluminum one with fins and holds more gear oil to keep it cooler going forward. Basically new rear end. But most importantly the noise is gone.
03-25-2013 07:12 PM
Harry7409
Quote:
Originally Posted by Soli Deo Gloria View Post
Ok I just got my 01 wrangler not to long ago and am trying to figure this thing out. Last week changed all the dif fluids and today hop in and the same thing: when I accelerate vibrating a humming like crazy. Let off and nothing.

So I need to check my pinion seal/bearing?

This came with 4" lift and I changed the steering to accommodate but how do I check the angle to the rear you guys are talking about?

Any help is greatly appreciated. Thanks

Nate
Go to Lowes or Home Depot and buy a magnetic angle gauge make sure your jeep is on flat ground and get under the jeep and attach the angle gauge to the rear shaft from the transfer case to the rear axel and look to see if your angle is 3* or less. 0* is perfect 1-2*'s is good 3* you can live with but you may have some binding. With a 4" lift they should have put in a Slip Yoke Eliminator and hopefully used double cardigan connectors to eliminate bind.

That's how I understand it and I know I'm pretty correct based on my mechanic and Tom Woods explaining it to me when I went through the process not to long ago.
03-25-2013 07:11 PM
BLK00TJ Do you have any play at all at the pinion? Any fluid leaking out? What axle is it? a d35 may be swapped cheaper than a regear if you can find a donor with the same gear ratio which should be easy to do.
03-25-2013 06:57 PM
Harry7409 So I have had it to two different places and the guy I am now going to have do the work said is the rear pinion and gears and when it gets that loud its bad and a matter of time before they are gone and he actually imitated the exact noise over the phone. In talking with him I am unsure if I am going to just fix it, or regear and put in lockers or go axel hunting for something already set up with something in the gear neighborhood I am looking for. So now it's just how much I want to spend. I will update when I know.
03-13-2013 04:10 PM
Soli Deo Gloria Ok I just got my 01 wrangler not to long ago and am trying to figure this thing out. Last week changed all the dif fluids and today hop in and the same thing: when I accelerate vibrating a humming like crazy. Let off and nothing.

So I need to check my pinion seal/bearing?

This came with 4" lift and I changed the steering to accommodate but how do I check the angle to the rear you guys are talking about?

Any help is greatly appreciated. Thanks

Nate
01-24-2013 01:58 AM
jordorunway Im kinda having this same issue, except i dont have the vibration, just the noise.... Its a constant humming that gets higher in pitch while accelerating, but goes away when you let off the pedal. I checked it out last week jacked up the rear end and changed the rear diff oil (which happen to be full of water...) and everything looked fine, and so i put it in neutral and spun the tires, and the noise was coming from my transfer case. Pretty soon im gonna get back under it with one of my buddies and take the transfer case completely out and take a look at it and change parts in it and change the oil and see if that helps.

Also my jeep is all stock. So i dont have angle and everything to worry about with my driveshaft.
01-23-2013 08:09 PM
Harry7409 Thank you all I guess I know what I'm going to check first.
01-23-2013 04:55 PM
Jerry Bransford Increased drivetrain vibration during acceleration is often caused by the rear pinion angle being a tad too high. The pinion angle lifts slightly during acceleration so if it's a little too high to begin with, the additional torque during acceleration can further raise the pinion angle enough to cause vibrations.
01-23-2013 04:05 PM
KingTJ
Quote:
Originally Posted by Bigkidneys
Mine sounded similar and turned out to be bad Pinion and Carrier Bearings in the rear diff. Sounds can be deceiving as I was thinking it was from the tranny. Had a mechanic ride with me down the road and he pinpointed it within 30 seconds. Least to say he his now my go to guy for anything I can't or won't do myself.
Bigkidneys and I were having the same problem a while back as we both posted to a thread I started describing the same type of sounds. Sure enough my pinion bearings were gone as well as the inner and outer axle bearings and seals. I tested the pinion bearings myself and you should prolly do the same. If you jack the the rear off the ground (both sides) and wiggle the driveshaft, there shouldn't be any play from side to side or up and down. It's may rotate a bit but that's normal. That gives you some idea that the pinion isn't sitting in the right direction so your bearings or spacers could have went bad. They discovered after pulling my axles out to fix the pinion bearings and spacers that my axle bearings were bad so I went ahead and had them done as well. Two weeks later with no sounds, drag, or anything from my rear end. Drives like new again! Good luck and keep us updated!
01-23-2013 01:28 PM
Bigkidneys Mine sounded similar and turned out to be bad Pinion and Carrier Bearings in the rear diff. Sounds can be deceiving as I was thinking it was from the tranny. Had a mechanic ride with me down the road and he pinpointed it within 30 seconds. Least to say he his now my go to guy for anything I can't or won't do myself.
01-23-2013 11:31 AM
00tj2 It could be a number of things but my guess would be the rear pinion. Mine is doing the same thing. I'm sure its the bearing in mine and it sounds like it can be it in yours.
01-23-2013 11:24 AM
Harry7409
Help! Vibrating/ Humming sound when i apply the gas pedal

I have a 99 TJ i have put on 1.5'' body lift, 1'' motor mount lift, UCF Ultra High Skid plate for the TT and a 2.5" suspension lift. I contacted Tom Woods and got the correct SYE kit and shaft and i know my angle is correct.

Every time i step on the gas i get a noise like a loud hum or a sound like something is out of wack as soon as i let off the gas it immediately goes away.

I reused my original transmission mount because it looked fine not sure if any one else who has done the Tummy Tuck has experienced this issue. i was contemplating Dynamat sound deadening material to line the floor to see if that helps but as of now i can't go on the highway without getting a headache.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 10:05 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC