Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > JK Jeep Wrangler Forum > JK General Discussion Forum > warning lights stay on after winch install

Join Wrangler Forum Today


Thread: warning lights stay on after winch install Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
03-31-2013 05:53 PM
tws29664 I guess I should have said I checked every fuse in the box first thing. I might have missed one but I did check them!!
03-31-2013 05:48 PM
dpostman Check the ABS Fuse. If the ABS fuse was "popped" for what ever reason, all those other fancy electronic control systems will be affected.


EDIT: OOps sorry, just re-read again and noticed that you checked the fuse in your first post.
dp
03-31-2013 05:41 PM
tws29664 ok...just finished the key method and all I got was the word "done".....which I assume means everything is working properly. Thus my wiring yesterday must have triggered these lights. From what I've read they will go away on their own after 40 warm-up cycles. correct?
03-31-2013 04:06 PM
kjeeper10 Or go to your local parts store. They read codes for free.

It's easy. Same as doing your front brakes. Once the caliper is removed, the sensor is there and held in by a Allen screw.
03-31-2013 04:02 PM
tws29664 thanks Dick. I did not know this. I'll try it in a few minutes.

kjeeper10.....is the wheel sensor something you can replace yourself?
03-31-2013 03:58 PM
Dick Blonov Use the ignition key method.

DB
03-31-2013 03:54 PM
tws29664 kjeeper10.....I don't have anything to check codes with. I guess I'll update my "want list".
03-31-2013 01:59 PM
kjeeper10
Quote:
Originally Posted by tws29664 View Post
ok....I've spent the last 1-1/2 hours on my back, up and down trying things with no luck. I tried the computer reset suggestion above, and while it may have reset (I'm not sure) the 3 lights did not go away. I've read the entire post suggested by dgerb above and it sounds a lot like my situation with the same 3 lights on. Thanks for the lead. However my Jeep has factory fog lights but to install the Warn Bumper they are further apart and you have to splice in about 12 inches. I cut the wires about an inch from the fog light bulb some I'm 100% positive I cut the right wires. I'm definitely not an electrical guru so there might be a chance that my cut could have caused some crazy feedback to the system?? I've seen stranger things in my years. I'll admit I was stupid enough to splice these wires with the battery connected.

I've gone through the entire wire loom that crosses the front end. Unwrapped it all and looked for cracks, strains, pinch marks etc. without seeing anything. There are wires inside that loom that feed back to the wheels for traction control and ABS, but everything looks OK to me. I've got it recovered now as I'm very frustrated with this. Unless someone else has a great idea I guess I'm doomed for a trip to the dealer this week to get everything reflashed/reset.
You check for CEL codes ? Iirc I plugged in my SC programmer and it read right front wheel sensor bad.
03-31-2013 01:44 PM
tws29664 ok....I've spent the last 1-1/2 hours on my back, up and down trying things with no luck. I tried the computer reset suggestion above, and while it may have reset (I'm not sure) the 3 lights did not go away. I've read the entire post suggested by dgerb above and it sounds a lot like my situation with the same 3 lights on. Thanks for the lead. However my Jeep has factory fog lights but to install the Warn Bumper they are further apart and you have to splice in about 12 inches. I cut the wires about an inch from the fog light bulb some I'm 100% positive I cut the right wires. I'm definitely not an electrical guru so there might be a chance that my cut could have caused some crazy feedback to the system?? I've seen stranger things in my years. I'll admit I was stupid enough to splice these wires with the battery connected.

I've gone through the entire wire loom that crosses the front end. Unwrapped it all and looked for cracks, strains, pinch marks etc. without seeing anything. There are wires inside that loom that feed back to the wheels for traction control and ABS, but everything looks OK to me. I've got it recovered now as I'm very frustrated with this. Unless someone else has a great idea I guess I'm doomed for a trip to the dealer this week to get everything reflashed/reset.
03-31-2013 11:35 AM
dgerb Found this thread from another forum:
Fog Light wiring diagram - Page 2
03-31-2013 10:51 AM
black betty2012
Quote:
Originally Posted by tws29664 View Post
Yesterday I installed my new Warn Elite series bumper along with my 16 year old Warn XD9000i winch. Everything went smooth I thought until we got in the Jeep to go to supper and my ABS light, ESP light and traction control light now stay on. The only thing I did electrical was extend the fog lights and reroute that wiring harness and then I hooked the winch leads to the top posts of the Optima battery. I've tried several tricks like disconnecting the negative battery lead and letting it sit for an hour to reset the computer, but that didn't work either. I've checked all fuses related to ABS and traction control. I'm sort of at wits end here. Anyone have any ideas?? Would you think it's safe to drive the Jeep with these lights on?

Does anyone know if the AEV ProCal module I've heard so much about will shut these lights off?
To reset ur computer unhook both terminals and touch them together while off the battery for about 10 seconds then hook back up to battery.
03-31-2013 08:43 AM
kjeeper10
Quote:
Originally Posted by tws29664 View Post
The winch has been working fine on my dodge truck for the last few years. I did disconnect the winch entirely after this started and the lights were still on. Also I totally disconnected the battery yesterday about 4:00 pm. It will probably be about 1:00 pm today before I resume troubleshooting so I hope that's long enough for it to reset. I'm going to revisit the foglight wiring as the RH hookup was a little tight and I may have pulled those wires a little perhaps inadvertently unplugging something like a wheel sensor. Hopefully I'll get this resolved so I can sleep at night!!

BTW.....thanks for the quick responses. I've chatted on other forums and they all seem to be dead. 24 hrs. after posting on another site and no replies. This forum seems to be very active daily!! I guess I've found a new home.


FYI once my sensor was replaced the lights went of instantly.
03-31-2013 08:38 AM
tws29664 The winch has been working fine on my dodge truck for the last few years. I did disconnect the winch entirely after this started and the lights were still on. Also I totally disconnected the battery yesterday about 4:00 pm. It will probably be about 1:00 pm today before I resume troubleshooting so I hope that's long enough for it to reset. I'm going to revisit the foglight wiring as the RH hookup was a little tight and I may have pulled those wires a little perhaps inadvertently unplugging something like a wheel sensor. Hopefully I'll get this resolved so I can sleep at night!!

BTW.....thanks for the quick responses. I've chatted on other forums and they all seem to be dead. 24 hrs. after posting on another site and no replies. This forum seems to be very active daily!! I guess I've found a new home.
03-31-2013 08:05 AM
daggo66 One hour isn't long enough to let the computer reset. Everything sound good with your fog light set up. My next suspect would be that "16 year old" winch. Disconnect it and see what happens. The CANBUS system can be very finicky. Maybe there is a short od some kind in that winch. The other possibility is as KJ said. It could be that somehow in a completely unrelated situation, a wheel sensor was damaged.

There is also the possibility that they came on for absolutely no reason and will go off eventually. It has happened to me twice. A few years ago they came on out of the blue, stayed on for a few hours, then went off as mysteriously as they appeared. Just a couple weeks ago I was off road in a snowy muddy situation. I hit a particularly bad batch and ESP came on, then the lights stayed on. I figured I damaged a sensor. However after a couple of on off cycles, they simply went back off.
03-31-2013 07:55 AM
tws29664 the only wire I cut and spliced were the wires to the left fog light. I cut them about 2 inches from the light and installed the 12 " extensions. I did have to relocate the foglight wiring harness as it was "mounted" to the original bumper. Those clips were very hard to get loose. But I've gone back and looked at the wires and I'm pretty sure that only the foglight wires are inside that wire loom. I'll go back this morning a check the wires to the front axle sensors. That sounds very logical but I don't think I messed with anything close to these wires.
03-31-2013 07:33 AM
JEEPDON
Quote:
Originally Posted by tws29664 View Post
Yesterday I installed my new Warn Elite series bumper along with my 16 year old Warn XD9000i winch. Everything went smooth I thought until we got in the Jeep to go to supper and my ABS light, ESP light and traction control light now stay on. The only thing I did electrical was extend the fog lights and reroute that wiring harness and then I hooked the winch leads to the top posts of the Optima battery. I've tried several tricks like disconnecting the negative battery lead and letting it sit for an hour to reset the computer, but that didn't work either. I've checked all fuses related to ABS and traction control. I'm sort of at wits end here. Anyone have any ideas?? Would you think it's safe to drive the Jeep with these lights on?

Does anyone know if the AEV ProCal module I've heard so much about will shut these lights off?
So in the " extend and re-route" process, did you cut and splice any wiring. If so, it could be possible that you inadvertently cut into and ABS wire going to front axle sensors?? Just a thought. I guess I would re-trace all my steps very carefully and examine everything until I found the culprit.
AEV will not do anything for this situation, unless you messed with the drag link adjustment, thus throwing the steering wheel off center.
03-31-2013 07:30 AM
kjeeper10 If all the lights are on you could of broke/disconnected a wheel sensor wire.

It's fine to drive. You might actually find it better. I did with a broke wire. You have no ABS though.

A sensor wire cost like $15 and is easy to fix if that's your problem.
03-31-2013 07:22 AM
tws29664
warning lights stay on after winch install

Yesterday I installed my new Warn Elite series bumper along with my 16 year old Warn XD9000i winch. Everything went smooth I thought until we got in the Jeep to go to supper and my ABS light, ESP light and traction control light now stay on. The only thing I did electrical was extend the fog lights and reroute that wiring harness and then I hooked the winch leads to the top posts of the Optima battery. I've tried several tricks like disconnecting the negative battery lead and letting it sit for an hour to reset the computer, but that didn't work either. I've checked all fuses related to ABS and traction control. I'm sort of at wits end here. Anyone have any ideas?? Would you think it's safe to drive the Jeep with these lights on?

Does anyone know if the AEV ProCal module I've heard so much about will shut these lights off?

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 09:19 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC