Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum > RPM's????

Join Wrangler Forum Today


Thread: RPM's???? Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
04-13-2013 03:37 PM
domonicplague Ill check that and im letting it cool down again to see if it does the same thing
04-13-2013 03:29 PM
Jerry Bransford Have you checked the inside of your distributor cap for moisture/mud? Or old ignition wiring that is cracked & allowing the spark out to short to ground?
04-13-2013 03:24 PM
domonicplague Its a standard and i cleaned the throttle body and its parts a couple months ago the inside was really black but today i went mudding and when i got back to town i let the jeep cool and when i got back in it had a rough idle and the check engine light was flashing but once it warmed up the light went solid and it seemed to run normal. Any suggestions?
04-13-2013 12:48 PM
Jerry Bransford Cleaning your IAC (idle air controller) might help. The IAC is what provides all of the engine's air at idle so if the IAC is dirty enough to hang up, it can cause idle problems. If that doesn't help, you might have a bad TPS (throttle position sensor) or perhaps even your plugs need replacing. The TJ's OE ignition system was already exceptionally good as the factory built it and performance won't be enhanced with an aftermarket ignition system. Older Jeep ignition systems could benefit by a good aftermarket ignition system but not the TJ's.

And if you ever remove your throttle body, you can leave that spacer off since it doesn't do anything to help performance with the type of throttle body our TJs use.
04-13-2013 10:14 AM
MosesTJ If these do not work check your distributor cap. I had a similar situation and it was distributor. Try cap first, a good one is about $20.
04-13-2013 08:40 AM
Atthehop Are you popping an auto into neutral?
04-13-2013 07:49 AM
wwch99tj Mine idles around 800 (99 2.5)
Try cleaning the tb as mentioned and check for vaccum leaks
04-13-2013 02:04 AM
HeyImWade Clean your throttle body sensor (tps) or your idle air control valve (iac) and see if that doesn't fix it.
04-12-2013 11:40 PM
domonicplague
RPM's????

I have a 97 tj 2.5 it has a throttle body space and it supposedly has a high voltage ignition system. What i need to kno is whats the stock rpm's at idle? And when mines at idles it about 800 rpm's but it has a sputter where it with periodically drop to 650-700 is that the right idle rpm's for a 2.5 and is that sputter normal. Also when im driving if i pop it into neutral as i come up to a light it will sometimes drop down to 400-500 rpm's then bounce back up it also does it if im at a complete stop and i turn the wheels back and forth. Is that normal or do i have a problem?

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 02:37 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC