Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > JK Jeep Wrangler Forum > JK General Discussion Forum > 4low problems

Join Wrangler Forum Today


Thread: 4low problems Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
04-17-2013 08:56 PM
mzbrandi Push the lever back to N then back to Low. I some times need to wiggle the lever a bit as I pull it into low.
04-17-2013 08:37 PM
mzbrandi
Quote:
Originally Posted by Westside1 View Post

So even if it triggers the 4low light by the speedo it could be that it is still not fully engaged?
Yes. Don't ask how I know.
04-16-2013 08:16 PM
Westside1
Quote:
Originally Posted by mzbrandi View Post
Maybe your not shifted all the way in lo range. It's possible, I know from personal experience. Just wiggle the shifter back a little more.
So even if it triggers the 4low light by the speedo it could be that it is still not fully engaged?
04-16-2013 07:46 PM
mzbrandi Maybe your not shifted all the way in lo range. It's possible, I know from personal experience. Just wiggle the shifter back a little more.
04-16-2013 07:40 PM
Westside1
Quote:
Originally Posted by JEEPDON View Post
Your tranny IS going to shift a LOT quicker in 4L than in 4H or 2H.
I guess it's just me then, thanks for everyone's input
04-16-2013 06:33 PM
JEEPDON
Quote:
Originally Posted by Westside1 View Post
Yea maybe I'm just going nuts, tranny fluid is fine.
I do want to note something, I recently had the clutches repaired because they were burnt, does that affect my issue? I just feel like 4low should be changing gears normally like it would when in 4h or 2h
Your tranny IS going to shift a LOT quicker in 4L than in 4H or 2H.
04-16-2013 05:52 PM
Westside1 Yea maybe I'm just going nuts, tranny fluid is fine.
I do want to note something, I recently had the clutches repaired because they were burnt, does that affect my issue? I just feel like 4low should be changing gears normally like it would when in 4h or 2h
04-16-2013 04:47 PM
sevenservices just curious... have you checked your tranny fluid? If low, the torque convertor in an auto will slip like your saying until you bring the RPM's up a little higher. Just something to check...
04-16-2013 04:46 PM
JEEPDON Watching your video, I couldn't see any thing wrong. When the tach came up, it looked to me like the speedometer did also.
When you are in 4L, the speed is NOT going to come up nearly as high before the tranny shifts. Probably around 1 or 2 MPH, which it appeared to me like it was doing.
04-16-2013 04:34 PM
aelwero dealer here only charges $100 for a diagnostic... I'm sure mileage varies, but might be worth having them point you in the right direction.

I can't really tell if anything odd is going on from your vid, but it doesn't look or sound like hill assist braking. I'm on 33's with the same gears and auto as yours, and there's a noticable lurch when the hill assist lets off the brakes...
04-16-2013 10:49 AM
Westside1
Quote:
Originally Posted by somis View Post
Seems very odd, I would ask the dealer what they think then look into it more on the web. By the way, you should never engage 4hi, or 4lo on the pavement if you can avoid it.
Wish I could send it to the dealer but my jeep is not covered by the warranty anymore, and yea I know I was just doing a test video, it does the same thing when offraod
04-16-2013 03:51 AM
somis Seems very odd, I would ask the dealer what they think then look into it more on the web. By the way, you should never engage 4hi, or 4lo on the pavement if you can avoid it.
04-16-2013 12:36 AM
Westside1 i uploaded a video to see if this helps, i dont know if im just going crazy but in the second stop i make it makes that hesitation to shift.


Jeep 4 low - YouTube
04-16-2013 12:09 AM
Westside1
Quote:
Originally Posted by aelwero View Post
I'd guess it's hill assist... Any time I stop on an incline, it will hold the jeep still with the gas pressed (with an auto), and it's much more "abrupt" when it lets go in low. I wouldn't call it 2-3 seconds though, more like a second, or less even.

Mine does it only on an incline though. I've never felt it on flat ground in any range.
Mine shifts out of it quick but I still think it's not normal
04-16-2013 12:06 AM
Westside1 I see, I sometimes think it's a power loss issue? Since I'm running 35"s on 3.73 gears I figured it might have to do something but I don't know.
04-16-2013 12:00 AM
aelwero I'd guess it's hill assist... Any time I stop on an incline, it will hold the jeep still with the gas pressed (with an auto), and it's much more "abrupt" when it lets go in low. I wouldn't call it 2-3 seconds though, more like a second, or less even.

Mine does it only on an incline though. I've never felt it on flat ground in any range.
04-15-2013 11:50 PM
WatchThis! Strange that it only does it in 4l. Sounds like an electronic isue.
04-15-2013 11:30 PM
Westside1
Quote:
Originally Posted by WatchThis! View Post
Is this when you are stoped and start to go or when it tries to shift gears? Or is it something that happens when you have the jeep stood up on an obstacle?

Any strange noises?
This has happen when I am at a complete stop and then I try to go, no strange noises, it just seems like it's trying to shift out of what I think is 1st but seems like If I was In neutral if you get me . After it shifts successfully, there's no problem until I make a complete stop again.

It's an auto
04-15-2013 11:24 PM
WatchThis! Is this when you are stoped and start to go or when it tries to shift gears? Or is it something that happens when you have the jeep stood up on an obstacle?

Any strange noises?
And I am assuming it is an auto?
04-15-2013 11:12 PM
Westside1 Any solutions?
04-15-2013 10:43 PM
Westside1 Let me try and explain this as best as I can.
08 jku auto

So when ever I'm offroading in 4low my gear seems to get "stuck", seems like it's in neutral for like 2-3seconds (cause the vehicle doesnt go anywhere) and then it shifts gears and drives normally again. It tends to get "stuck" again when I make a complete stop with the vehicle and then it changes gears normally again. I don't know if this is normal, i do not have this issue in 2wd or 4hi, only when engaged in 4low.
Any idea of why this is happening, thanks!

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 10:27 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC