Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum > 95 yj wont start/no spark

Join Wrangler Forum Today


Thread: 95 yj wont start/no spark Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
08-20-2013 01:28 PM
LPS89
My 95 wont start. please help

I just drove my jeep to get some lunch, came back out to go back to work and now it wont start. IDK whats wrong. I tried jumping it but my battery is fine. I dont know what else to do and I really dont want to bring it to a shop. Im trying to learn more about Jeeps and vehicles in general. Please help. thanks alot.
04-27-2013 05:18 PM
Squirrel 442
Quote:
Originally Posted by Dilky95 View Post
Well it was the Crankshaft Position Sensor!!!! Changed it out and my green baby started right up. Thanks to all you folks for the wonderful advice/tips. I am truly greatful to have a sight where the people are so awsome in helping a backyard bolt breaker like myself. Thanks again, Sincerely Mark.
Glad you got it on the road, now you get to pay it forward and start helping all the "jeep just died" "cranks but won't start" posts
04-26-2013 08:55 PM
SquareLite Also check the auto shutdown relay. The horn relay is the same one, so swap it and see if it will fire. It happened to mine once. Drive it to dinner, got in to go home and it wouldn't start. Had it towed home. Took me a day to find the problem.

Edit. Saw the end result. Glad you found it. Guess keep my experiences in mind.
04-26-2013 06:25 PM
Dilky95 Well it was the Crankshaft Position Sensor!!!! Changed it out and my green baby started right up. Thanks to all you folks for the wonderful advice/tips. I am truly greatful to have a sight where the people are so awsome in helping a backyard bolt breaker like myself. Thanks again, Sincerely Mark.
04-26-2013 10:30 AM
Dilky95 Thanks for all your help folks, I'll start replacing one part at a time finishing with the CPS. I really appreciate all the advice and help, but what else would you expect from Jeep people. Thanks again, Mark.
04-26-2013 09:53 AM
turdhurdler To find the culprit in my Jeep, my friend used a volt meter to test resistance of everything from the auto shutdown relay to grounds and the common item that kept coming low was the coil. If it is the camshaft position sensor, it looks like you will be investing in a new distributor since the sensor is part of the unit. I was unable to locate a parts supplier who had just the sensor itself. Good luck and keep a positive attitude since it is most commonly an easy fix.

Jeff
04-26-2013 09:16 AM
sevenservices I would replace the cap and rotor. They don't always burn up, they'll just wear out to the point where they no longer make contact. For the price, its worth a shot for sure.
04-26-2013 04:14 AM
Squirrel 442 Read turdhurdler's post "need help with my YJ" Also, you can search Jeep cranks but won't start"

This is a very common issue, usually an easy fix.

The most common reason this happens is CKS failure Crankshaft Position Sensor. Located on the drivers side upper bell housing. It plugs into a spot near the valve cover (firewall side). 10-20 minute job.

I had no code when mine went out.

CKS was $60 at autozone, $20 on amozon, some guys say to use a mopar part swap. Maybe someone can give the part number.

Other Issues that cause this are, bad engine ground, bad coil, bad pick-up coil (aka CPS Camshaft Position Sensor) located in the distributor.
04-25-2013 09:51 PM
Dilky95
95 yj wont start/no spark

I have a 95 4.0 wrangler. I was bringing my daughter home from school when my jeep lost all power/died. Upon towing it home and trying to fix it I noticed I had no spark. I looked at my coil and coil wire, the coil wire was fouled on one end so I replaced the coil and the wire, still no spark. I then checked the distributor, the top end cap, and all look fine no scorching or anything out of the norm. I then thought well maybe the TPS went out so I changed it as well, still no spark. So, could it be the Ignition Control module?? If so, where is the ICM located?? Any help would be greatly appreciated.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 08:51 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC