Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum > Tranny screw up of the year

Join Wrangler Forum Today


Thread: Tranny screw up of the year Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
05-07-2013 07:20 PM
MilMan I put in 3 qts of atf+4 & 2 bottles of lucas trans fix.
Seems to shift ok.
Fluid is not showing on dip stick but the lucas bottles are not full qts.
Probably put more tranny fluid in but don't want to put in too much.
Also got to figure out how to correcty install & adjust the tv rod.
05-07-2013 03:02 PM
goatman It likely wasn't broken if you didn't drive it. I have adjusted bands on our Durango by hand. Guessing 6ftlbs with a 1/4 inch ratchet isn't too hard. Just readjust it and see what happens.
05-05-2013 11:58 AM
MilMan Looks like I'm just going to go with the fluid, filter change w/ a couple bottles of lucas trans fix & pray.
Also noticed po did not hook up tv rod.
Thanks guys
05-05-2013 11:20 AM
Nubby55 The adjustment setting stated in the book are for new or rebuilt Trans, but some shops do readjust the bands.
My Trans guy told me if the bands really need to be re-adjusted then the trans is SHOT!
All the band does is stop that clutch drum when changing gears, if they are worn out the o-rings in the ser-voes are hard and leaking by, time for a Master Rebuild Kit.
05-05-2013 10:22 AM
MilMan
Quote:
Originally Posted by YJ fanatic View Post
I don't know if it messed it up, since I'm also not a tranny guy. But all you need to do to convert to inch pounds is divide 72 by 12. So it'd be 6 foot pounds.
Thanks but my torque wrench doesn't go down to 6 ft. lbs.
Also, not sure if 72 in. lbs. Is just for factory setting or what. If the bands can be adjusted.
Just want to try & do all I can to salvage the tranny.
05-05-2013 10:03 AM
YJ fanatic I don't know if it messed it up, since I'm also not a tranny guy. But all you need to do to convert to inch pounds is divide 72 by 12. So it'd be 6 foot pounds.
05-05-2013 08:46 AM
MilMan Did tightening the screw as much as I did mess up the band?
I don't have a torque wrench for in. lbs.
05-04-2013 06:28 PM
Tattoo Tony I would readjust it. I know it sucks to drop the pan again but I would do it anyway. Save the fluid and reuse it if you can.
05-04-2013 04:43 PM
MilMan
Tranny screw up of the year

Before the comments yes I must be an ass clown.

What happend was I was trying to adjust the rear band on my tranny & I read the instructions wrong.
It said tighten to 72 in. lbs. & I tightened to almost 72 ft. lbs.
The pan is back on the tranny. Should I see what happens & give it a go or pull the pan & try to readjust it?
I don't know if it is already toast.
As you can tell tranny work is not my thing.
I am ready to just get another used tranny but funds are low as I am really frustrated.

I was adjusting the bands, tv cable, new fluid & filter, to try & salvage the tranny on my off road only YJ.

87 yj 4.2 engine auto tranny.

Tranny column lever will go through all the gears but nothing happens.
Just acts like it's in neutral.
Checked linkage & it's fine.
Had a similar problem with it a while back & changed the filter & added lucas tranny repair.
Seemed to temporarily fix it but now I'm back to tranny not shifting.
Any help is appreciated.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 01:45 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC