Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum > Trans question

Join Wrangler Forum Today


Thread: Trans question Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
05-13-2013 08:36 AM
SHADYDC the rpm in park are just over 1000, checked it this morning before coming to work
05-10-2013 10:54 AM
SHADYDC any idea of cause or solution or should i even worry about it? it would make sence if it was that, i was kinda impressed with the take off power with the 33's honestly lol
05-10-2013 10:53 AM
SHADYDC deleted
05-10-2013 10:25 AM
SHADYDC about the same, just slightly higher, just about above the dot that above needle in pic.
05-10-2013 10:25 AM
Jerry Bransford With that low of an RPM, it could be that the lock-up circuit for the torque converter is holding it locked so it can't slip at a stop.

Edit: Is that RPM you show in the photograph with the transmission in Drive or Park? If they are in Drive, what are the RPMs in Park or Neutral?
05-10-2013 10:21 AM
OhSixTJ
Quote:
Originally Posted by SHADYDC View Post
this isnt my first auto, just first one in a jeep. not sure if i made tha clear. i have to hold it down hard and that pic is in drive
Then that's not normal. What are RPMs in park?
05-10-2013 08:20 AM
SHADYDC this isnt my first auto, just first one in a jeep. not sure if i made tha clear. i have to hold it down hard and that pic is in drive
05-10-2013 08:15 AM
OhSixTJ
Quote:
Originally Posted by SHADYDC View Post
i was wrong my RPM's are not htat high. so i guess vaccum leak isnt the issue
Is this in park or drive?
05-10-2013 08:14 AM
OhSixTJ Do you have to gold the brake pedal down hard or can you use "normal" pressure?

I'm voting for "that's just how it is" since you said this is your first auto.
05-10-2013 07:43 AM
SHADYDC i was wrong my RPM's are not htat high. so i guess vaccum leak isnt the issue
05-08-2013 12:05 PM
SHADYDC i will dbl check the rpm's tonight. ive not drove jeep in a week so im going off memory. as far as what been done to jeep. i cant be for sure because ive only had it sincee march. but everything is stock and does not look to be recently replaced and the PO told me a list of things that he had done maintenance and he did not say anthing about the things you listed. ive not really tried to trouble shoot it yet.
05-08-2013 11:55 AM
Jerry Bransford Those idle RPMs are too high, has any work been done to your engine like replacing the exhaust manifold, or any other work that could have involved or affected any of the various vacuum hoses?

Has anything ever been done to the transmission's kickdown cable adjustment? It is also possible it has been misadjusted so it is too tight. But at this point, I would suspect the higher than usual engine RPMs as the root cause of your problem... which is usually caused from a vacuum leak.
05-08-2013 11:52 AM
joeinajeep
Quote:
Originally Posted by SHADYDC View Post
i cant quote it right now but i think its around 900-1100
That would be too high, you should be around 500 (give or take).
05-08-2013 11:50 AM
SHADYDC i cant quote it right now but i think its around 900-1100
05-08-2013 11:47 AM
joeinajeep What's your idle rpms?
05-08-2013 11:42 AM
SHADYDC
Trans question

ill try to explain this best i can this is my first auto jeep so wondering if this is normal

if holding brake while in gear ( like stopped at redlight) the jeep feels like its a drag car staging at the christmas tree. like there is alot of torque at idle. when you let off brake it doesnt start slight roll like most vehicles. its more of a launch. i know it isnt the raw power of the jeep lol but its harder to hold the jeep still at idle than my 650hp diesel. if you drop it to N you can really tell how bad it was torqued.
hope i described this well enough for anyone to understand. i have the 4.0 and 3 speed, never had a veicel feel like this

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 08:28 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC