Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > General Jeep Discussions > Communications and Electronics > cb problems

Join Wrangler Forum Today


Thread: cb problems Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
06-18-2013 09:08 AM
Dylanjwhall Thanks to everyone for the responses. Blew a brake line the other day so thats on the top of my priority right now but ill check it out.
06-18-2013 02:00 AM
KX6D Jerry covered it nicely! What radio do you have? Turn the squelch all the way COUNTER-clockwise and the RF Gain (if you have one) all the way CLOCKWISE. Adjust volume as necessary. If that doesn't work, I would still not rule out a radio problem. If you have a radio with Dynamic Squelch Control, turn that off.

Next would be a close look at your antenna system...as previously suggested.
06-14-2013 06:23 PM
Jerry Bransford Even a severely mistuned antenna will not cause that type of receive problem, mistuned antennas cause problems when transmitting. I'd say the problem is not likely to be in the CB radio itself, unless the user controls are messed up. If there is an RF Gain control, make sure it is turned up all the way. Adjust the Squelch knob just to the point the background hiss is shut off. Adjusting those two controls like that will ensure your CB is set to be as sensitive to a signal as possible.

Assuming you have the controls set properly & the problem still exists, I'd suspect the antenna system wasn't installed properly. The usual problem is a misassembled mount or a misinstalled mount. But if you're not comfortable with using a meter to check the antenna & its mount for shorts to ground, open connections, etc., I'd take it to a CB shop to have them troubleshoot it.

One last suggestion... take a pair of good sharp well-lit (use a flash if need be) close-ups of the antenna mount from both the top and bottom, then post them here. Quite often the problem can be seen from a good photo & diagnosed. The photo should be clear & sharp enough to be able to pick out individual antenna mounting washers & how/where they are positioned.
06-14-2013 01:14 PM
sparky Sounds like th antenna is not connected at all. Check al the antenna conections.
06-14-2013 09:05 AM
bbtj First, try tuning the antenna. If that doesn't work, you can go to CB Radio Articles: Selection | Installation | Troubleshooting and check out their resources pages.
06-13-2013 08:35 PM
Dylanjwhall
cb problems

So I recently bought a tj and it had a cb installed previously. Now when im within two car lengths of someone I can hear them loud and clear once they get outside that two car length range I hear nothing whatsoever. But on the cb itself it shows that its picking up something but its just not transfer ing it into sound. Does this sound like an Antenna problem or the cb itself? Ive checked the volume to make sure its up and played with the squelch in every position while my friend drove around me in circles progressively getting further away. Any ideas or suggestions?

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 05:20 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC