Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum > Idle Problem

Join Wrangler Forum Today


Thread: Idle Problem Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
07-02-2013 10:27 PM
95YJ_in_NEPA I put on the new coil and it still runs like shit, when it's idling it'll still drop down too like 100 Rpms and almost die out then rev itself up to 2000 Rpms, and when I'm in first and say I put the pedal to the floor to accelerate and it doesn't do anything right away then it does it after like 5 seconds, I just don't know what's going on with it, please help. Thank you
07-02-2013 03:57 PM
95YJ_in_NEPA I got a coil today and I was wondering if its hard to put on, it's been raining like a SOB for the past couple of days, my check engine lights been on and it's like wanting to putter out and it accelerates like shit when I first start out when it's wet.
06-20-2013 10:19 PM
95YJ_in_NEPA Ok thanks ill have to try this when I have the chance. Everyone is a big help.
06-20-2013 07:39 AM
sevenservices no it shouldn't. They are supposed to remain sealed.

I pulled out my old one from the garage last night and looked at it close. The fins were all rusted but above them the plastic was opened up and shorting. There is a small hole about 1/4" in the plastic where the center would short to ground when mine was wet.
06-19-2013 11:02 AM
95YJ_in_NEPA Ok so your saying that a new one shouldn't sputter when water gets on it?
06-19-2013 08:51 AM
sevenservices there only like $30 or $40.

You can be 100% sure if you start it up and spray the garden hose under the hood at your coil while its running. Its the black thing behind the alternator w/a single spark plug wire that runs to the center of the distributor cap.

Spray it with the hose, if it sputters, you'll know for sure that is the cause.

looks like this:
06-19-2013 08:21 AM
95YJ_in_NEPA Ok so it poured rain yesterday but I put the fuel filter on before this happened. After the rain was over fired it up and let it sit, it didn't rough idle but I'm going to try it again this morning. How much is a new coil and are those hard to change?
06-17-2013 10:37 PM
JeepTjUnlimited06 Yea let us know how you make out!
06-17-2013 02:11 PM
95YJ_in_NEPA Thanks guys I just got a fuel filter today going to try that tomorrow, also got some stp fuel injector treatment hopefully that will help. I'll keep u updated, thanks all.
06-17-2013 12:48 PM
indirocz28
Quote:
Originally Posted by JeepTjUnlimited06 View Post
I'm sure somebody else knows more than I do on this, but I was thinking possibly a loose or bad vacuum line, bad Idler air control valve, or maybe a bad throttle positioning sensor...Everytime I ever had idle problems it had to do with one of those, so maybe try looking in that direction. Might even be a clogged up fuel filter?
+1 on this.
06-17-2013 12:46 PM
JeepTjUnlimited06 I'm sure somebody else knows more than I do on this, but I was thinking possibly a loose or bad vacuum line, bad Idler air control valve, or maybe a bad throttle positioning sensor...Everytime I ever had idle problems it had to do with one of those, so maybe try looking in that direction. Might even be a clogged up fuel filter?
06-17-2013 12:45 PM
sevenservices welcome!

Same symptoms, replaced my coil after two years dealing with having to avoid the smallest puddle or she'd sputter. Never died, just sputtered really bad.

Couple times I did cap/rotor/wires and it still didn't help. Wasn't until I put in a new coil that those problems went away. It just lovvvves water now! Helps to rinse off all the mud lol.
06-17-2013 10:42 AM
95YJ_in_NEPA
Idle Problem

Hello All, I am fairly new to wrangler forum only getting my jeep last year. I love coming on here and seeing what everyone is up too. I have a 95 Wrangler 4.0 and sometimes it idles strange. I don't know alot about mechanics so any little advice would help. it happens mostly when it's rainy but it did it the other morning when it was dry. The jeep will drop Rpms down to real low to like 100 to 200 Rpms and almost sputter out, then rev up too like 2000rpms. I can't figure it out, I just did a time up, plugs, wires, cap and rotor today but it seems it still is having trouble. Any advice would be greatly appreciated.

Thanks All,
Justin

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 04:33 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC