Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > JK Jeep Wrangler Forum > JK General Discussion Forum > Is this normal?

Join Wrangler Forum Today


Thread: Is this normal? Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
07-27-2013 10:20 AM
JimGo
Quote:
Originally Posted by jrussblues View Post
A 37 inch motor home...must be cramped in there

'

07-17-2013 10:05 PM
jrussblues
Quote:
Originally Posted by JimGo View Post
Wheelz- This wasn't the normal push pull of a semi. I am extremely familiar with that driving a 37" motorhome. Doors were on. This wasn't a push. It was the front end out of control.

Good news is, parts have started arriving.

Received today-

Teraflex 2.5 Lift Kit
Fox Shocks
Fox AES Dampner
Teraflex Hinged Spare Carrier
JK Monster Front Track Bar
Cooper Discoverer A/T3's

Waiting for-
Teraflex Rock Guard Epic Front Bumper
Ace Engineering Rock Sliders
Wife to give the thumbs up on wheel choice
A 37 inch motor home...must be cramped in there
07-17-2013 07:37 PM
ohioviper Tire psi and new rubber. Brand spanking new tires have those little tits on them and add to that over inflated or max psi and you are rolling on marbles. Odds are you will never have it again as you have some miles on the tires but I would lower the psi to around 30ish just to be safe.

I put a set of Nittos terra grapplers on my 06 Cummins and on the way home from tire shop I just about lost it for the same reason. I was going about 70 and merged lanes and it took off wallering all over the road like a boat. Pucker factor of 9. Got home let some air out and still felt little loose but got much better after about 200 miles.
07-17-2013 06:14 PM
JimGo Wheelz- This wasn't the normal push pull of a semi. I am extremely familiar with that driving a 37" motorhome. Doors were on. This wasn't a push. It was the front end out of control.

Good news is, parts have started arriving.

Received today-

Teraflex 2.5 Lift Kit
Fox Shocks
Fox AES Dampner
Teraflex Hinged Spare Carrier
JK Monster Front Track Bar
Cooper Discoverer A/T3's

Waiting for-
Teraflex Rock Guard Epic Front Bumper
Ace Engineering Rock Sliders
Wife to give the thumbs up on wheel choice
07-15-2013 10:48 AM
Wheelz I'm assuming you had them on, but by any chance were your doors off? I've noticed in my JK (as well as my old TJ), when passing a Semi, or getting passed by a Semi, driving at freeway speeds, you really feel the strong gust of wind. It almost pushes you out of your seat sometimes if you're not expecting it. I've had a similar feeling with just the top down too but not as bad.
I'm guessing it was more of a perfect conditions type of moment. The wind may have just hit the right spot and really pushed you.
07-15-2013 10:06 AM
bflank
Quote:
Originally Posted by JimGo View Post
Told the dealer service manager what I was doing (worried about the warranty also) he said that most of the Mopar lift components are made by Teraflex for them, so he would have no problem honoring the warranty with the setup I'm doing.

Thanks guys
He wouldn't be willing to put that in writing would he? My father was an attorney who always said an oral agreement isn't worth the paper it's printed on.
07-15-2013 05:04 AM
Lusus_Naturae It could have been a fluke. I had my TJ in for work years ago, nothing big, replace a shock and balance the tires. I got it back and headed to work, on the highway. I only got down the entrance ramp half way before I got death wobble bad. I was able to let it coast down to 20mph and I limped it back to the dealer thinking it was related to the new shock or tire balance. Everything was ok. They took it out a tested it while I lost 2 hours of work. I got it back and it never did it again, making me wonder if it was related to letting the axles droop while the shock was exchanged.
07-14-2013 07:41 PM
Wtrdog
Quote:
Originally Posted by JimGo View Post
Told the dealer service manager what I was doing (worried about the warranty also) he said that most of the Mopar lift components are made by Teraflex for them, so he would have no problem honoring the warranty with the setup I'm doing.

Thanks guys
Interesting, my dealer said it was AEV.
07-14-2013 06:48 PM
JimGo Hey Boon-

Yes it does wander. This wasn't a wander, or the normal suck and push I experience in my RV when I pass a semi (or they pass me)

I've owned a lot of different vehicles in my 42 years of driving. Porchse, Vette, Truck, Large SUV's, Street Rods, etc. Nothing like this has ever happened to me.

The wife grabbed the scare bar when this happened, and I was close to out of control.

Don't know what it was, but I DO NOT want to experience it again.

Ashumtoy- Alignment - That's a definite.

JRussBlues - I'm on the fence on this. But after watching the video on Teraflex's website showing the flex of the stock Track Bar, it kinda of all makes sense. It's the only thing centering the axel, and I can only describe what I felt as "The Death Wobble"

The dealer said the "DW" usually happens around 40 MPH. I was doing 70.
07-14-2013 05:32 PM
boon4376 Hey Jim,

I noticed that the jeep tends to wander a lot more than other vehicles I've owned... Not enough to seem out of the ordinary, but it's not as tight as a sports car. Granted, I'm used to driving saab's and subaru's with very tight, twitchy steering. I think what you are experiencing could be normal, especially due to the lack of aerodynamics.
07-14-2013 05:00 PM
JimGo Told the dealer service manager what I was doing (worried about the warranty also) he said that most of the Mopar lift components are made by Teraflex for them, so he would have no problem honoring the warranty with the setup I'm doing.

Thanks guys
07-14-2013 11:10 AM
kjeeper10 New track bar/steering stab, and maybe bumping the caster up to 5* should help a bunch.
07-14-2013 10:38 AM
kgg
Quote:
Originally Posted by JimGo View Post
OK, so the dealer test drove under the conditions I explained, they checked the suspension, torque, etc. Test drove again, and no symptom. I went to the dealer and test drove with the service manager, nothing.

Could this just be a fluke incident?

Anyway, not sure it matters until I'm done with the mods.
My only advice - make sure the problem is solved before you start the mods. Otherwise, the dealer can easily say it's not their problem.
07-14-2013 09:26 AM
ahsumtoy
See what happens after

After you put everything on, make sure you have it aligned again and then see if you have the problem.
07-14-2013 08:48 AM
kjeeper10 Nope.. Prefect. You will like that setup. My option on the track bar, is its nice to have over the weak factory Tb. Nothing wrong with having the axle perfectly centered either.
07-14-2013 08:41 AM
jrussblues
Quote:
Originally Posted by JimGo View Post
OK, so the dealer test drove under the conditions I explained, they checked the suspension, torque, etc. Test drove again, and no symptom. I went to the dealer and test drove with the service manager, nothing.

Could this just be a fluke incident?

Anyway, not sure it matters until I'm done with the mods.

I've ordered-

Fox 2.0 Performance ATS Steering Stabilizer

I'm ordering Monday

Teraflex 2.5 Lift Kit
Fox Shock Absorbers
Front Remote Reservoir Mounts
JK Monster Trackbar

I wanted the Toyo Open Country AT's but they are on big time back order, so I'm settling for the 35" Cooper Discoverer A/T3's

For Rims I like the Ultra Maverick 17". Part Chrome/Part Black

Any pro's or con's to my choices?
The teraflex and fox shock combo are great. The jk monster track bar is not necessary with that set up and will provide no real performance gains, unless you are dead set on adding it. From a quality standpoint it looks like you are making some great choices...have fun!
07-13-2013 08:12 PM
lando76 Dang, JimGO you trying to jumpstart the economy single handidly??
07-13-2013 08:01 PM
JimGo OK, so the dealer test drove under the conditions I explained, they checked the suspension, torque, etc. Test drove again, and no symptom. I went to the dealer and test drove with the service manager, nothing.

Could this just be a fluke incident?

Anyway, not sure it matters until I'm done with the mods.

I've ordered-

Fox 2.0 Performance ATS Steering Stabilizer

I'm ordering Monday

Teraflex 2.5 Lift Kit
Fox Shock Absorbers
Front Remote Reservoir Mounts
JK Monster Trackbar

I wanted the Toyo Open Country AT's but they are on big time back order, so I'm settling for the 35" Cooper Discoverer A/T3's

For Rims I like the Ultra Maverick 17". Part Chrome/Part Black

Any pro's or con's to my choices?
07-12-2013 10:43 AM
kjeeper10 My guess is alignment. I've heard of issues on new jeeps.
07-12-2013 10:00 AM
JimGo Thanks everyone. Dropping it off at the dealer today.
07-12-2013 09:44 AM
Lbear As you may have noted, this isn't normal. It could be a defective swaybar or other suspension issues, but whatever it is don't risk your life here. Take it to the dealer and have them find out what it is and don't take it back until they do. The only thing I ever had was the hood ballooning when passed, but no control issues.
07-12-2013 09:30 AM
ahsumtoy
Take it In to the Dealership

Quote:
Originally Posted by Off Pavement View Post
Welcome!



My '13 Unlimited has no sway issues. I agree that something was not attached properly or is malfunctioning from the factory, and the dealership missed it during "preflight".
I agree, I have run my JKU past semis at 75-80mph and never a problem. They have gone by me at 75mph and no problem. Take it back in, there is a problem. Like others have said, a Rubi will connect back up if you go 18mph or higher, just the light stays on until you hit the button.
07-12-2013 09:18 AM
Off Pavement Welcome!

Quote:
Originally Posted by 2five22 View Post
A Rubicon that isn't malfunctioning won't allow a driver to do this. It sounds as if something is inadvertently disconnected.
My '13 Unlimited has no sway issues. I agree that something was not attached properly or is malfunctioning from the factory, and the dealership missed it during "preflight".
07-12-2013 01:18 AM
2five22
Quote:
Originally Posted by coelement777 View Post
This is definitely not normal. I have a 2013 2 door, the speed limit on the interstate here is 75 and i have passed semis going 80 with no issues whatsoever. If yours is a rubicon check the front sway bar first, your not supposed to drive at highway speeds with it disconnected

A Rubicon that isn't malfunctioning won't allow a driver to do this. It is designed to automatically reconnect the front sway bar at speeds about 20+ mph.

It sounds as if something is inadvertently disconnected.
07-12-2013 12:48 AM
Lusus_Naturae You may want to try dropping the pressure to 35. I noticed in summer I have to watch the air pressure a bit more in my tires, I run 29 in winter - which if I leave it alone becomes about 34 in summer. I drop it every summer to 29 or I get some wiggles on these cruddy roads and highways.
07-11-2013 10:26 PM
forgedoffroad.com I ran into that problem once... that's when I remembered the front swaybar links were still in the pocket of the driver's seat.

...and that was on a JKU with 4" lift and 35" tires on 15" wheels, so take it for what it's worth.
07-11-2013 10:20 PM
coelement777 This is definitely not normal. I have a 2013 2 door, the speed limit on the interstate here is 75 and i have passed semis going 80 with no issues whatsoever. If yours is a rubicon check the front sway bar first, your not supposed to drive at highway speeds with it disconnected
07-11-2013 10:16 PM
JimGo Door says "Cold = 37 PSI" TPMS says 39 and it's 100 degrees here. So I would say tire pressure isn't the issue.

Has ANYONE experienced this with a 2013 4 door?
07-11-2013 09:49 PM
Tweak
Quote:
Originally Posted by JimGo View Post
Stock. Brand spanking new. Will check tire pressure. I thought about video taping a dealer mechanic test driving it.

Could the front sway bar cause this?
if its disconnected, yes.

welcome to driving a jeep!
07-11-2013 09:47 PM
JimGo Stock. Brand spanking new. Will check tire pressure. I thought about video taping a dealer mechanic test driving it.

Could the front sway bar cause this?
This thread has more than 30 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 09:36 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC