Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum > Repair advice needed

Join Wrangler Forum Today


Thread: Repair advice needed Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
07-16-2013 11:38 PM
Jerry Bransford
Quote:
Originally Posted by vortec View Post
New here but big jeep fan. Just bought a 2000 TJ and im having a little different problem. It will run very good in park and neutral but as soon as i put it in reverse or drive it will stumble like its starving for fuel then it will stall, It will start back up fine. The fuel pressure is fine . I'm an experienced technician and it boggles me. Any help would be greatly appreciated.
Try using some throttle body cleaner to clean the IAC (idle air controller) mounted on the valve cover side of the throttle body. It may be dirty & not able to easily open enough to provide enough air to idle at lower RPMs that shifting into Drive or Reverse will cause.
07-16-2013 07:57 PM
jeeptjrider Check for a loose sensor or possible vac leak somewhere tj don't have to many to begin with
07-16-2013 07:51 PM
vortec New here but big jeep fan. Just bought a 2000 TJ and im having a little different problem. It will run very good in park and neutral but as soon as i put it in reverse or drive it will stumble like its starving for fuel then it will stall, It will start back up fine. The fuel pressure is fine . I'm an experienced technician and it boggles me. Any help would be greatly appreciated.
01-14-2013 09:31 AM
Jerry Bransford My bet is you at least have a bad upstream 02 sensor which can cause all kinds of strange problems, especially at idle RPMs.

Your transmission is the 32RH which is a very (!) good transmission. Check that its ATF level is up where it should be. Warm the engine up fully, shift the transmission through the gears while you're parked, then shift into Neutral (must be Neutral). After setting the parking brake, check the transmission's ATF level to make sure it's not low. If it's low, add ATF+4 to bring it up to level... NO OTHER ATF besides ATF+4 can be used in it. Also make sure the ATF is a nice clear red color and doesn't smell burnt.
01-14-2013 09:11 AM
AlexS I would say you do have a transmission problem. On my last car that was an automatic, one day it just wouldn't start off from a start very well. It got to the point where i had to manually shift the automatic (1-2-D) to get it to work. Limped it to a family friend's shop and had to have the transmission completely rebuilt.
01-14-2013 12:46 AM
Whitfimb Sounds like you have a handful of things going on at once (Erratic idle / Miss fire / Trans). Fill out your location and maybe someone here local to you and give some sound first hand advice. Also, Local Jeep / 4wd clubs bring together like minded folks who are usually very knowledgeable themselves about repairs. They also keep up with who locally is the top repair guy for getting the most bang for your buck. Otherwise, If you are comfortable turning your own wrenches for repair then I'm sure many here can answer just about any question you have.
01-13-2013 11:34 PM
Spazn The other problem I forgot to mention was that every time I start the car in the morning the car doesn't shift correctly. When I get to the first stop light by my house the car does not want to go and just revs. I almost feels like I'm in neutral. It always takes a few seconds before the car catches and jerks into the right gear. The thought was that the car was starting in 3rd, which would explain the neutral jerk and the stalling. But after warming up the problem never shows up again.

When I asked about a transmission flush he did warn me that there was a small chance of killing the transmission. Again any advise would be welcomed.
01-10-2013 08:10 AM
chilly The erratic idle kind of made me think vacuum leak maybe (?), others, keep me honest here...beyond that, I wholeheartedly agree with the consensus above- check the spark plugs & cap & rotor, wires if you have a distributor- shortly after I got mine I got a cylinder misfire CEL, replaced the plugs & it runs like a champ (actually when I got a look at the old plugs I was shocked it even ran at all).
01-10-2013 06:06 AM
Wattapunk Hmm. You may reconsider your friendship with your mechanic buddy. Don't know how he came up with a faulty transmission given your symptoms and code. Do like others suggested, do a complete tuneup such as spark plugs/wires, distributor cap, rotor, even run some fuel injector cleaner.
01-10-2013 06:03 AM
Kevbz Since you just got it, I would give it time to get to know it. They are very easy to work on, and if mechanically inclined, VERY easy to work on.

Spend some time checking out the usual replace items. Plugs, wires, fluids. Try to get a benchmark on how old these items are and systematically start to replace them. Eventually you will be able to rule out culprits based on what you have done already.

As for you immediate situation, I'd go with a reputable shop, not necessarily a 4x4 shop. I use a 4x4 shop for suspension and driveline stuff from the transfer case back (transfer case, driveshafts, differentials and out to the wheels. They see more 4x4's and might have insight on why something is wearing wrong or out of alignment, or not working with other parts of the Jeep because of lifts or aftermarket add-ons.

Everything else, electrical, motor, trans, ect. I find a shop that is best suited for the potential repair. Good luck and trust me, given time, you will get to know this jeep like no other vehicle you have ever owned, and find your self tackling more and more and using shops less and less.
01-09-2013 11:45 PM
wellbuilt dosent seem like the trans would couse the jeep to stall.
Old plugs could cause the miss fire and a stall.
01-09-2013 11:37 PM
Dextreme Since you recently bought it, and who knows how old the spark plugs are/or spark plug wires. I think I would replace them. May not be the solve to the problem, but would be a cheaper way to start chasing the problem.

I would also clean the throttle body and its sensors with Throttle body cleaner.
01-09-2013 11:27 PM
Spazn
Repair advice needed

I recently bought a 2001 Jeep sport with 145000 miles. Initially it was leaking oil, needed new gaskets, etc. Not a big problem for the age and miles. When I bought it a few weeks ago it was still warm outside. In the last few weeks with the drop in temperature my jeep has been acting up. When I start it in the mornings the ide runs strangely. It stays below 1000 but then drops and then comes back up. Then a few block away from my house, about every other day, the engine will just stall out (it's an automatic).
Took it to a good friend who owns a shop and he told me its the transmission and it needs either a new one or a rebuild. Local shop he uses can do it for $1200.
Ok decided to wait until next month. Then today my check engine light comes on and went to a auto parts store for a code check and I have "random misfire" p0300.
Reading this forum (maybe a little too much) I decided to make an appointment at a local 4 wheel specialist shop to see what they could do and to see if anything else was wrong. They want $200 to do the full inspection but I won't be able to get an appointment for two weeks. They also quoted me $2500 for the transmission rebuild if I needed it.

I guess the question is what should I do? Wait for the 4x4 shop to do the inspection and get the second opinion. Just get the rebuild. Get the code fixed, or try to sell it and buy another one later. I guess there is no right answer but just some opinions would give me some comfort.

Thanks in advance

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 10:29 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC