Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum > Surging Stuttering at highway speed

Join Wrangler Forum Today


Thread: Surging Stuttering at highway speed Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
11-15-2013 12:32 PM
Tdog02
lost torque converter

Just to update this thread, a couple days ago I got a CEL and the code showed P0740. Torque Converter was not locking up. When I got home I drained the pan (I have a plug on a deep pan) and the fluid was ugly brown with clutch material in it. So a rebuild is in order. I am not having much luck with this TJ but at least I have finally found the mild surge problem.
10-29-2013 08:45 AM
Tdog02
Quote:
Originally Posted by Big Sarge View Post
probably the ford 19 pound injectors. Don't think you will see an MPG increase over what it was stock though.
You are right, my stock numbers are between 14-16 on the factory window sticker and I've been getting 14 or 15. I have noticed better drivability and oil is cleaner. I think calling it an upgrade is a stretch, just routine maintenance. I am up from 12-13 mpg that I was getting due to a bad injector so I'll call it good.
10-05-2013 07:38 PM
Big Sarge probably the ford 19 pound injectors. Don't think you will see an MPG increase over what it was stock though.
10-05-2013 07:35 PM
Tdog02 Update: I began suspecting the fuel injectors after a little research. I went with precision auto injectors for a lower price over new ones from NAPA or Oreillys. Much quicker start up, no loss of power on hills or surging at highway speed. I think the stock injectors (at least one or two) were spitting lots of fuel. Anyway, these are the "upgrade" injectors with the 4 hole instead of one. Honestly I would have used stock again except for price. These are marked ford but fit the rail perfectly, and my fuel pressure was almost at 49psi so it appears to have solved the minor problem. Time will tell if I get any increase in mileage. If anything I'll bet back to stock numbers.
09-16-2013 08:02 AM
Tdog02 I'm hoping that is not it as I have three cats. Still no codes from the computer so I'm a little stumped on this one.
09-11-2013 08:41 PM
ChasUGC It doesn't hurt to have your cat checked. If it is going bad, eventually you will know. Mine went bad and was changed, and obviously I had all your signs and worse by the time I figured it out.
09-11-2013 08:34 PM
ljjp10 Had the same issue and replaced my tps. Thought it was cured, but problem came back. Bought after market tps, not a Mopar. From what I've read this could be a problem. I'm going to try a new Mopar TPS. Good Luck
09-11-2013 10:08 AM
Tdog02 Last year I cleaned the throttle body to shiny new status. I've been running some seafoam in the last two tanks to clean out the fuel system.
09-09-2013 09:23 AM
Greyeagle sounds to me like the throttle body might need cleaning..........
some fuel additives / injector cleaners might help.
most shops can clean the throttle body in just a few minutes.
just food for thought
09-09-2013 07:08 AM
Big Sarge To answer your last question, yes these sensors can go bad and not throw codes.
09-09-2013 12:42 AM
jeepwayoflife Clogged cat? That would be more of a loss of power though
09-09-2013 12:05 AM
Tdog02 Still looking for input if anyone can help.
08-31-2013 11:37 AM
Tdog02
Surging Stuttering at highway speed

I have an 02 sport 4.0 with auto trans and haven't had any codes or cel but have been having a stumble or surge while driving highway speeds. (60-70) I first thought I had gotten some really crappy gas and that still may be true but I started searching the forum and this is what I came up with.

After treating the fuel and no longer filling up at the suspect location, stumble was still there. Not major just a seat of the pants sensation and maybe couple hundred rpm drop. Having read up on the torque converter lock up issue in the 32rh I added an anti-shudder treatment and dont think that was the issue either. ( I have about 20k on a fluid and filter change and it has been shifting flawlessly - I also have a deep pan on it for the extra quart capacity) I wasn't having any stalling or dying issues so I didn't want to replace the crank or cam sensors. I wound up replacing the TPS and IAC to see if that would solve the problem and it seems to have corrected the issue. I still think I feel a faint surge at highway speed but it could be in my head.

My question for those who have experienced something like this, should I go ahead and replace the engine management sensors like the MAP or crank or cam sensors? Would it do any good or would it just be spending money that isn't necessary? I normally don't replace anything unless its an upgrade, because I don't believe in throwing parts at a problem but remember, I am not getting any codes at all.

As a side note, I have noticed a 1.5 mpg increase after the two sensors were replaced. Nothing else has changed. Could my TPS have been bad and not thrown a code? Any insight would be appreciated, thanks.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 03:44 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC