Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum > HELP . . . This doesn't sound good

Join Wrangler Forum Today


Thread: HELP . . . This doesn't sound good Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
12-02-2009 03:46 PM
mistert
Tranny noise

Hey Schmo, I just posted a thread about noise in my tranny, just in 2nd gear. I've been all thru the driveshaft, changed all fluids and it did not make a difference. Hope you find your problem.. mistert
12-02-2009 01:29 PM
Schmo
Quote:
Originally Posted by terrible2 View Post
But if theres play it could also be the U joint correct?
I'd imagine that the U joints could also cause some play if they were going bad. From what I've been hearing, the center ball/cup going bad is a common issue, especially if you don't grease it from time to time, and the taller the lift and more angle the DS has, the faster it wears out. Tom Wood's said they would be replacing the U joints as part of the rebuild process.
12-02-2009 12:42 PM
terrible2 I think my friend would sell you his for like less than a $100 + 10.45 shipping. not trying to be his advertiser or anything. But if theres play it could also be the U joint correct?
12-02-2009 12:20 PM
Schmo
Quote:
Originally Posted by Beast Skills View Post
hey it seems like i have almost the same issue. there is sometimes this rattling or grinding sound when I'm in lower gears. i think its probably something with the tranny or the clutch. clutch is relatively new, so i don't think that's the problem. i really hope this is fixable, i don't know how much i can spend to fix this.

Hey Beast . . . grab your drive shaft and give it a wiggle . . . and see if there is play in the Double Cardan Joint. If so, remove the DS and drive around in 4WD and see if the noise is still there. I thought this was my tranny or clutch too, but seeing that the noise is gone now that I removed the DS and seeing the play in the double cardan, chances are it's just a worn Centering Ball or Cup. From what I've heard, a DS rebuild will set you back 100-150 bucks . . . a drop in the bucket compared to a tranny issue.
12-02-2009 11:03 AM
terrible2 If your DS is the issue, i know a guy who has a Tom Woods Driveshaft for 4" lift possibly up to 6" he could sell you for cheap and ship for $10.45

if your rebuilt or rebalanced one doesnt work.
12-02-2009 10:30 AM
Beast Skills hey it seems like i have almost the same issue. there is sometimes this rattling or grinding sound when I'm in lower gears. i think its probably something with the tranny or the clutch. clutch is relatively new, so i don't think that's the problem. i really hope this is fixable, i don't know how much i can spend to fix this.
12-02-2009 10:18 AM
Schmo
Quote:
Originally Posted by terrible2 View Post
honestly I dont know, I was trying to get you a free bump, but I wouldnt be surprised if my suggestion really did fix your problem

Hopefully rebuilding the DS will do the trick. I really think it was the culprit and hopefully nothing else was damaged by it rattling around back there. I'll put the rebuilt/rebalanced DS on and see if that does the trick, for the time being, I'm cruising around in front wheel drive.

I just thought I would post up what I found in case someone else had a similar issue!
12-01-2009 09:50 PM
terrible2 honestly I dont know, I was trying to get you a free bump, but I wouldnt be surprised if my suggestion really did fix your problem
12-01-2009 09:50 PM
terrible2 Hey Schmo, sounds like its your T-case. I see 2 options here,
Sell your Rubi and get another
or Buy a Atlas II T-case, I know a guy selling it for $1800 (not me)
12-01-2009 08:57 PM
Stoneaxe
Quote:
Originally Posted by Schmo View Post
Hey thanks Schmo! That seemed to be the issue . . . I'm sending the DS to Tom Wood's to have them rebuild it and see if that takes care of the problem. Cruising around in front wheel drive in the mean time.
Schmo is a smart one. It's a good idea to listen to him.
12-01-2009 08:56 PM
'97 TJ lol well it looks like u finally found someone that could help
12-01-2009 08:55 PM
Schmo
Quote:
Originally Posted by Schmo View Post
Hey thanks Schmo! That seemed to be the issue . . . I'm sending the DS to Tom Wood's to have them rebuild it and see if that takes care of the problem. Cruising around in front wheel drive in the mean time.
Don't forget to grease the center ball from time to time you fu@king moron.
12-01-2009 08:53 PM
Schmo
Quote:
Originally Posted by Schmo View Post
Hey Schmo . . . grab your drive shaft and give it a wiggle . . . and see if there is play in the Double Cardan Joint. If so, remove the DS and drive around in 4WD and see if the noise is still there.
Hey thanks Schmo! That seemed to be the issue . . . I'm sending the DS to Tom Wood's to have them rebuild it and see if that takes care of the problem. Cruising around in front wheel drive in the mean time.
12-01-2009 08:50 PM
Schmo Hey Schmo . . . grab your drive shaft and give it a wiggle . . . and see if there is play in the Double Cardan Joint. If so, remove the DS and drive around in 4WD and see if the noise is still there.
12-01-2009 08:48 PM
Schmo Crickets . . .
11-29-2009 05:09 PM
Schmo
HELP . . . This doesn't sound good

I have a 2006 Rubi with a 6 speed manual and 45K miles. After arriving at my parentís house for the holiday weekend, I started hearing a slight rattling/flutter type of noise in 2nd gear when decelerating if there was a load (not coasting). I got under the Jeep made sure the rear CAs were tight and lubed up the Rear DS and the noise seemed to go away. Then on the way home when I got off the fwy for gas and dropped down into lower gears, the noise came back and was more severe. After gassing up, I got back on the fwy and the noise went away once I got up to speed, but when I hit the Grapevine, I noticed a huge difference in power and needed to keep the engine around 2800 RPM. If I was under about 2500 and put a load on the engine, it sounded louder than usual as if it was reving higher. I started thinking the clutch might be going out. Then when I got to my off ramp, the noise was awful and I really had to get her above 3000 or more in the lower gears for the noise to go away. In neutral, having the clutch in, or when coasting (without a load) everything seems to be like normal, but when there is a load on the engine, under 4th gear, the noise is there, kinda of a rattling, clanking, type of noise, and in higher gears it sounds like the engine is reving more than normal. Iíve had clutches go out in the past, but there was not this type of noise, just slipping more like what I was experiencing when on the freeway. Seeing that the engine seems to be running fine, and everything is smooth when coasting either in neutral or with the clutch in, Iím guessing it has to be either the clutch or the tranny . . . any ideas and/or recommendations? I bought an extended (but not from the factory) warranty when I bought the Jeep, so Iíll be calling them in the morning to see what all they cover and where I can go and be covered. Any help would be appreciated.

Thanks,

Joe

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 07:23 AM.



Jeepģ, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC