Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum > YJ 4.2 motor ?s

Join Wrangler Forum Today


Thread: YJ 4.2 motor ?s Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
12-20-2009 11:29 AM
Little Black jeep I am not familar with the valve trane on the jeep but if the valve is to tight it will cause a low comp. and cause the crank case to build up pressure and then you see the smoke or the blow by as we call come out the vavle cover. Check to see if the valves are adjustable. hope this helps
12-19-2009 08:05 PM
89PBR96 Tomorrow I'm pulling the valve cover and my Step dad is going to help me out a little since he has done this before I'm kinda going at it with my pants down at the moment I really like the help you guys have offered I might no a little more tomorrow thanks
12-19-2009 07:56 PM
yjwes time for a leak down test or if you can find/make the adaptor you can fill the hole with 100 psi and see whats leaking
12-19-2009 05:31 PM
89PBR96 Retested it the cylinder by just cranking the motor over and 5th reads 30 psi and 3 still reads around 100 could this be simple as a valve or something worse never done anything like this before
12-19-2009 04:27 PM
89PBR96 Ok I tested the 5th cylinder and it has 90 psi jeep will run testing the 5th so I pulled the third plug and tested it jeep will not run on this test but has 100 psi so
12-19-2009 02:21 PM
89PBR96 It has spark the rotor and cap and plugs and wires are all newer

I pulled all the plugs some are all black and two are white on the tips still I'm confused on this I can't find my fitting for the compression Waiting on a buddy that has the right line to test still

But I want to address the plugs also

Thanks guys
12-18-2009 05:08 PM
89PBR96 I'll check but I'm sure it's there

I drove it around the block and the valve cover was smoking out the breather and filler pretty good not sure
12-18-2009 05:03 PM
crtaylor Do you have spark on that cyl.?
12-18-2009 04:32 PM
89PBR96 So far I have found that if I pull the 5th plug wire it runs the same if I pull any other one it dies trying to find my compression tester and going to try that what should the psi Be 100 to 150 thanks guys
12-16-2009 09:59 PM
89PBR96
Quote:
Originally Posted by former USMC View Post
PBR96;
Is this the one you bought for the hardtop and full doors ? You could always sell it with a soft top as a mechanics special. How good is the body / frame? If they aren't above average it wouldn't pay to go through with a transplant.
If my YJ doesn't come around with the latest addition of parts its good by Chrysler, my first and last. If I had the patience a GM drive train would be the answer. Famous last words...... And I thought ATVs were expensive !
I want to keep it really and have two the body and and frame are awesome actually better than when I started on my 94

I'm am really leaning towards the valve but not for sure haven't had time to diagnose the motor yet

Thanks guys Keep the options coming
12-16-2009 09:35 PM
former USMC PBR96;
Is this the one you bought for the hardtop and full doors ? You could always sell it with a soft top as a mechanics special. How good is the body / frame? If they aren't above average it wouldn't pay to go through with a transplant.
If my YJ doesn't come around with the latest addition of parts its good by Chrysler, my first and last. If I had the patience a GM drive train would be the answer. Famous last words...... And I thought ATVs were expensive !
12-16-2009 08:20 PM
jr. i would def. do a compression test fist ,but it sounds like a valve issue to me.
12-16-2009 04:48 PM
RednekYJ
Quote:
Originally Posted by Jeepshadow View Post
If the motor has sat for 2 years it could be stuck rings. Put some kerosene in that cylinder let it set over night. Blow out the excess put the spark plug back in fire it up let it run and see if it comes out of it.
Kerosene or ATF..... It would help swell the seals but not a for sure fix.
12-16-2009 04:40 PM
Jeepshadow If the motor has sat for 2 years it could be stuck rings. Put some kerosene in that cylinder let it set over night. Blow out the excess put the spark plug back in fire it up let it run and see if it comes out of it.
12-16-2009 04:13 PM
RednekYJ A simple valve job could fix the issue. Maybe the intake or exhaust valve is cracked. Do a compression test as already said.
12-16-2009 04:09 PM
yjwes
Quote:
Originally Posted by 89PBR96 View Post
Just wonder why the motor has compression issues in the 5th cylinder. Is what the guy told me.
I just bought this so I haven't messed with it much.

The Jeep will run just ruff it pulled it self on the trailer fine.
I guess it blows oil out the valve cover vents? again what the guy told me.
It has a new motor just sat for two years.

Is it a valve issue.

Any advice would help

It's a 88 4.2 auto

If you need more info ask and I'll get back with you guys
did u put a compression gauge on the 5th hole? you need to find out if compressions low or absent all together
12-15-2009 10:40 PM
bob09 This is what I found, I hope it helps.
Jeep Wrangler Engine Just Gave It Up
12-15-2009 10:27 PM
89PBR96
YJ 4.2 motor ?s

Just wonder why the motor has compression issues in the 5th cylinder. Is what the guy told me.
I just bought this so I haven't messed with it much.

The Jeep will run just ruff it pulled it self on the trailer fine.
I guess it blows oil out the valve cover vents? again what the guy told me.
It has a new motor just sat for two years.

Is it a valve issue.

Any advice would help

It's a 88 4.2 auto

If you need more info ask and I'll get back with you guys

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 05:41 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC