Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum > 4 wheel won't disengage or 4 wheel indicator stays on.

Join Wrangler Forum Today


Thread: 4 wheel won't disengage or 4 wheel indicator stays on. Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
04-18-2012 12:38 AM
jackalack09
i would love...

If someone emailed me the diagram photos.

Thanks
03-29-2012 10:54 PM
Hocke230 What about a part # too for a 91 YJ?
03-29-2012 02:53 AM
Hocke230 Photos
03-24-2011 08:18 PM
Blindndyslexic Any chance we can get the pictures back?! I was under my Jeep today trying to find what I was looking at and have no clue what I am looking for.
03-06-2011 10:03 PM
ashsez I replaced my front axle with one my friend did not need. It turns out he forgot to mention he had put front locking Spider? gear. I can not get the left front to unlock in 2wd, is that the way it is supposed to work? It sounds like a lot more work to pull it out, my front shaft has a bit of a vibration at 50, so I guess it would be cheaper to replace that?
03-05-2011 12:29 PM
J0J0 hey i am having the same problem so i checked my switch and one of the vac hose on the switch it self was broken so i went and bought another one now here is the problem the new one i got has 2 keys on it and the one i took out has one and there is no way of switching it around because i have a two key on my hose line. hope someone understands what i was saying... now i need to know is their different switches for 1993 jeep wrangler 2.5
03-04-2011 02:49 PM
Stuetel Where can i find a new vacuum harness having the hardest time tracking one down i cald all the dealers around me and they said it's been discontinued. please someone help me!
03-04-2011 11:15 AM
GKjeep
thanks,

Thank you for the wonderful information, VERY HELPFUL, but i do have a question....

I have the same problem and i just got my car. I did make sharp turns to make sure the 4WD is off, but the indicator wont turn off. If i dont want to go through the hassle of changing the vacuum switch, would this cause further problems or is it really not a big deal?

(i do not have the time to change the switch) so i basically need to know if there are any risks in leaving the car as is.
02-28-2011 07:10 PM
j1mbo824 If you shift it into 4 wheel, and the indicator doesnt come on or the 4wd, does that mean its the vacuum switch since its not sending out a signal to the indicator or shifting into 4wd?
02-23-2011 05:54 PM
jeepgazan A similar problem happened to me after i had a new worked on my suspension. Okay so what the problem was, is that 4wd was disengaged but light was on... I went underneath the car and switched my vacumm line. My vacumm line has 2 hoses so it's easy to get confused. I put right on left and left on right, and it worked. Hopefully this helps!
12-30-2010 02:45 AM
funjeeper69 Well I do not have the same problem. My 4x4 does not like to enguage and when it does the light flashes. I live in Germany and its cold now. When it gets warmer I will still trace the vacc lines and check for leaks and cracks.
08-08-2010 11:50 AM
Beach Wrangler
Posi-Lock

If you can spend the money, go with the posi lock. Every time I fixed a problem with the stock setup it would just break again. Haven't had any issues since I have the cable.
07-06-2010 07:44 AM
4Jeepn
Quote:
Originally Posted by mwhitingjeep View Post
I thought that once I joined the forum I would be able to see the pictures or attachments.
They would be very helpful.
Mike
try clearing your cookie and history.. files.. if that does not work pm me and I have an admin contact ya.
07-06-2010 07:42 AM
mwhitingjeep
Question on why I can't see or view the pictures

I thought that once I joined the forum I would be able to see the pictures or attachments.
They would be very helpful.
Mike
06-01-2010 11:51 PM
jeepless just jet locking hubs and be done with it
05-21-2010 06:51 PM
jeepsnbeer thanx 4 the post and making it a sticky its helped me 6 months mine has been locked
05-18-2010 09:32 PM
shrek101 Yeah I was having same problem. 4x4 Light stayed on but had no 4wd. But transfer case was still engaged. I first changed out the shift accuator on the front axle. The original one had rusted on the inside. Then had 4wd but would not disengage. So I changed out the vacuum switch on the trancase then badabing badaboom. old switch had ball bearing locked in up position. back to jeeping again. This post helped alot. Thanks all
05-17-2010 12:39 PM
zitroc6 Thank you Scott, I'll take a look to make sure everything is fine.

Good information!!!
05-15-2010 01:56 PM
scott howard i bet it has already been by passed .
and yes leave it that way.
the vacuum was a very weak link .
having it locked in will not effect handling , ride or mpg in any way.
the new jeeps come that way.
here is how the bypass should be done , you might want to take the half hour to see if it was done and done right

http://www.wranglerforum.com/f8/4x4-...tml#post374350
05-15-2010 12:32 PM
zitroc6
Wrangler yj 1994

Hi,
I just got a jeep 1994 and the 4x4 is working fine 4L & 4H, but I do not see any vacuum or pisi lock system mounted on the front axle. The vacuum lines are disconected, so I asume that it was bypassed somehow.

I'll appreciate your suggestions on what is the most convenient, is it ok to keep it locked all time?? or should I install a locking system.

Thanks !!
05-11-2010 05:17 PM
Maina21 so what does it mean if my light comes on but the 4wd doesn't kick in?
03-16-2010 06:59 AM
arveno
Quote:
Originally Posted by amerijeep View Post
Here's a couple pics of the switches so that you can see the difference. Take note of how the new switch has the plunger all the way out and the old one is sunken in.

Also, I take crappy pics, so they look really bad...
Hi Man ! howdy!
I got the same problem,can you tell me if the switch looks like the one i've attacched..??
thanks

Arveno
02-27-2010 11:25 PM
Slugo Well this is a great thread, of course it did not help me out until I pulled off the shift motor and had water run down my arm. Now that I need to purchuse one is there any suggestions, I have already looked around but figured I would get some diffrent buisnesses that are more cheaper. I also am a big fan of manual lockouts, but seeing this is my first Jeep would this be a good time to invest in that or stick with the vacuum system?
02-09-2010 08:51 PM
chitty Excellent post!
I am having somewhat of simular issues, however I am about to run a vaccum line from the engine to a 2 way manual air valve/switch on the dash and activate the front axle that way. Still have to flick the switch to activete the front axle but simplyfies the issue and allows 2 low operation for crawling around. I am too cheap ...errr...thrifty for the cable unit right now. Will likely build my own cable unit when it's time.
02-08-2010 09:02 PM
LASouthernRide Thank you for this post. I had no idea that the indicator light failure was due to a faulty vacuum switch. I thought it was just something electrical that i shouldnt worry about. but now that you have resolved my problem I will go and fix it as soon as this rain quits. Thanks again!
12-23-2009 10:58 PM
kmobrien76
stuck in 4H

Bought a 94 sight unseen for 2500, it has 165K on it, 5 spd, 4.0...

Drove fine, put it in 4H to try it out, now can't get it to get out of 4H, can get it to go to neutral then 4L for a second 'til it pops out of it back to N...then I move the shifter to 2H but it's stuck in 4H, can tell since light is on and wheels bind on dry pavement...

I'm annoyed since I had a TJ and thought I'd give a YJ a shot...

Kevin
Jeep dealer
10-22-2009 11:18 AM
NAVYCHIEF these help?
10-22-2009 08:42 AM
plac
Quote:
Originally Posted by Helomech View Post
Ok, so I figured I'd bring this one back up. I have a similar problem. However, a little different. While in 2wd, the 4wd indicator on the dash is lit up. When I pull the stick back to 4wd, the light on the dash goes out. rrRR?
your two vacuum lines reversed?
09-24-2009 03:07 PM
strungxout My 4x4 light is always on... I decided to try it out so I went to the nearest trail and still couldn't tell if it was working cause my Jeep doesn't struggle in 2wd. I tried it in low range and is seemed ok, then went to take it out of low range and it was stuck. After a lot of force I finally got it out, but it seems like the 4x4 only works half the time.
08-17-2009 10:16 PM
95muddyYJ Ok I just got a 95 yj and the 4wd linkage was loose but even when loose or tight it still shifted into 4wd and out of it just fine but I have no dash indicators that tell me if I am in 4wd or 4lo? Am I facing another different problem or could it be the vaccum still. I will trace them tomorrow since it seems pretty straight forward.
This thread has more than 30 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 10:07 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC