Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum > Jonny Joint rebuild??

Join Wrangler Forum Today


Thread: Jonny Joint rebuild?? Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
05-16-2010 03:25 AM
not4hire LOL... The bolt is nice and tight...Not buggered up...

The side to side movement is only in the trac bar itself, I have the stock mount on the frame.

The best way to describe it is bolt and inside joint stay put and don't move at all. The trac bar moves around the joint like it has worn bushing, but bushings look great. So maybe this is normal?
05-16-2010 12:38 AM
distortedtj
05-16-2010 12:36 AM
stevens243 Oh. Ok.

Got it.

Well, IF his hole isn't wallered out (jeez) and he is only getting side to side movement AND the frame tie is stock I think that the easiest thing to do is to pull the nut off the bolt, if necessary, put the bolt in from the other side so that you have access to the link point without the bolt in the way but with the tracbar still in place, remove the tire and with a BIG damn hammer, smack the link until the joint is nice and tight (ooohhh) within the link and bolt it back together.

But, maybe your hole is just buggered up...
05-16-2010 12:30 AM
distortedtj Sure...make sure the mounting hole is not ovaled or wallered out.

"""the JKS tracbar requires you to drill out the factory frame hole to fit the larger bolt.""

Sometimes the hole is not drilled straight or the bolt comes loose and can oval the bolt hole. In essence jacking the hole up and leaving play in the tracbar. not good.

Got it now smarty pants.
05-16-2010 12:24 AM
stevens243 Can't. take. anymore. up.

Can you dumb it down instead?
05-16-2010 12:21 AM
distortedtj I'll try to dumb it up more for you Larry.
05-16-2010 12:18 AM
stevens243 Man, I hate all the technospeak on this forum..

Buggered up is just so hard to follow.

I just re-read the OP. Side to side movement? Is the tracbar end connected to a stock link? I think that might be normal if so. Besides the side to side movement, are you getting any other indications of a problem?
05-16-2010 12:13 AM
distortedtj Question...the play at the joint at the frame....is it in the joint ...or the bolt...mite try making sure the bolt is snug and the hole is not buggered up.
05-16-2010 12:04 AM
not4hire Ok it is moly lube.

Were else would be a good place to look for problems?
05-15-2010 11:58 PM
not4hire I will go look and see if it is moly lube...

Thanks for the help
05-15-2010 11:54 PM
MR.CLIFFORD It should be moly lube. You should only use moly lube in a Johnny Joint. Anything else will eat the races around the JJ.
05-15-2010 11:52 PM
not4hire I'm using regular grease you get in a tube for suspension.
05-15-2010 11:48 PM
MR.CLIFFORD
Quote:
Originally Posted by not4hire View Post
I did take it a part today. I found no worn parts.
This is for the front trac bar. The joint mounts at the frame.

I grease the suspension every 3000miles at every oil change.
All the mounting bolts and hardware is tight and in good shape.
I'm at a lose on why this is happening.
What kind of lube are you using?
05-15-2010 11:46 PM
not4hire I did take it a part today. I found no worn parts.
This is for the front trac bar. The joint mounts at the frame.

I grease the suspension every 3000miles at every oil change.
All the mounting bolts and hardware is tight and in good shape.
I'm at a lose on why this is happening.
05-15-2010 10:22 PM
stevens243 Yeah, 10k isn't a lot unless it's all on double diamond rock runs.

When was the last time it got greased? I'm not sure I'd buy parts until I pulled it apart and saw if it was damaged. If it is, I think I'd start looking for cause first.
05-15-2010 09:55 PM
MR.CLIFFORD Which end has the play? The nice thing about the JJ is that it is rebuildable. So you don't have to replace the whole track bar. It's the reason I run them in my control arms. Just replace the bushings instead of the whole thing.

There are plenty of reasons why the bushings can fail. If your front end isn't assembled correctly you will have advanced wear on a normal wear and tear part. 10k on a normal operating rig shouldn't wear out those bushings.
05-15-2010 09:49 PM
not4hire
Jonny Joint rebuild??

I have the JKS front trac bar on my TJ and it has lots of play from side to side.

My question is should I replace just the bushings or everything?

I see they sell all the parts by them selfs...The trac bar only has 10k on the bushings...I don't think they should of failed so soon...

Thanks for the help..

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 03:38 PM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC